Parmigiano reggiano scones


Vem älskar inte parmesan?? Italiens guld till mänskligheten!! 😉 Har man en bit parmesan i kylskåpet då är man rik! Det finns så ofantligt mycket gott man kan laga med denna ost… Tunna skivor över en nykokt pasta? Finriven över köttfärssåsen? Krämigt inbakad i stekt kyckling? Toppa nygrillad sparris med? Eller till den där absolut perfekta risotton som bara smälter i munnen? …Eller varför inte en ljuvlig färskostdipp med parmesan till att dippa grönsaker i… Nästa vecka kommer ni få ytterligare tips på vad ni kan hitta på med parmesan men nu kör vi mitt första bidrag, nämligen matiga scones fylld med soltorkade tomater & massor av parmesan!!! Låter det gott?? 😛


En del av Zetas sortiment av parmesanostar är dessa två; Reggiano och Padano. De finns i olika lagringstider, de ”unga” som är lite mildare i smaken och rundare i smaken och de mer vällagrade med härliga saltkristaller som smular lättare.


Idag har jag använt reggiano 14 månaders. Jag brukar välja de ”yngre” förmågorna till rätter som ska tillagas och ”smälta”. Till sallader och riven över pasta eller små bitar till ostbrickan tycker jag helt klart att det ska vara en vällagrad parmesan med rejäl smak! Är du nybörjarepå parmesan tycker jag dock du ska börja med de som är kortast lagrade, och efterhand jobba upp smaken! 😉

Visste du??

 • Att endast en riktig parmesanost (reggiano) får kallas för parmesan.
 • Både reggiano & padano kan du äta om du är gravid!
 • För bästa hållbarhet & smak, förvara parmesan inlindad i en tygbit eller plastfolie i svalen.
 • Hållbarhet ca 3 veckor.

Det här behöver du :
75 gram smör
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 soltorkade tomater (från marinad/olja)
2 msk av marinaden
1 hel bit parmesan Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån

GÖR SÅHÄR :
Riv parmesanosten grovt. (spara 1 dl till toppingen av sconesen, resten ska ner i degen)Finhacka de soltorkade tomaterna. Fördela smöret, (det skall vara kylskåpskallt) i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och nyp ihop med fingertopparna till en smulfri deg. Dela den i 9 bitar. Smörj/pensla en muffinsform med olja och lägger ner degbitarna. Gör en liten fördjupning i mitten på varje och fyll med parmesan. Grädda ca 15 min i 220 grader. Låt svalna i formen något innan du vänder upp dom. Jag använde som vanligt muffinsplåt i silikon, och det räcker gott och väl att smörja med lite olja så lossnar dom jättelätt.

 
 

Sconesdeg, dela i 9 bitar och lägg i muffinsplåt. (silikon)


Den lilla fördjupningen i mitten ger en härligt krämig parmesan!


Färdiggräddade!


Dessa parmesan scones serverades vid sidan om en röd tomat & linssoppa.

Inlägg i samarbete med Zeta parmesanost

 1. Kanon att det kommer flera recept på parmesanost, har en bit i kylen, lagrad i 22 månader, som måste användas snarast, använder aldrig parmesan annars så hos mig råder det idetorka, fast jag kanske skulle ta och testa dina scones 🙂

 2. Hej kära Kryddburk!

  Vill bara lämna en liten kommentar och tacka för ditt engagemang i maten!

  Din blogg är en ständig källa till inspiration i min vardag som helg.

  Tittar in lite då och då, oftast flera gånger i veckan. Jag har aldrig blivit besviken. Hungrig, det har jag blivit och väldigt inspirerad.

  Jag har provat flera av dina recept och får ofta kommentarer på jobbet om att jag har så god mat i lådan.- Kryddburken.se, svarar jag då, och hoppas att fler ska finna hit.

  Tack!

  Nu ska jag smaska i mig lite jordgubbs cheesecake från i förrgår, så det inte må förfaras!

 3. Så gott med parmesanost i sconesen, men tomaterna får vi hoppa på eftersom en av oss inte alls klarar av den smaken… Vi har gjort något liknande men med västerbottenost i istället, perfekt till soppa.

 4. Åh, det liknar mina brytbröd som jag brukar göra, fast jag använder mig av mozarella och soltorkade tomater istället. Dessa ska jag absolut pröva. 🙂 Tack!

 5. Åh, jag fullkomligt älskar parmesanost, det ligger alltid en bit i mitt kylskåp. Köper för det mesta en stor bit ifrån saluhallen när jag är där (härliga saltkristaller) men emellanåt blir det även Zetas men då den som är lagrad minst 22 månader.

 6. Ville mest tacka för detta inlägg! 😀
  Jag har länge inbillat mej att jag inte gillar parmesan men vill gärna bli motbevisad i frågan.
  Har fler gånger stått i affären å spanat, men inte vetat vilken ost jag ska börja med.
  Nu vet jag tack vare dej å detta inlägg, precis vad jag behövde! 😀
  Tack så mycket för all inspiration å trevlig helg! 🙂

 7. Parmesan ÄR verkligen Italiens guld! Kul att du tar upp tråden.
  Ett fel bland dina ”Visste du att” dock:
  Parmesan är INTE namnskyddat, vilket alltså betyder att vilket skit som helst kan kallas Parmesan (som typ det vedervärdiga pulvret på burk)
  Däremot är Parmigiano Regiano unikt och DET får bara ostar som uppfyller kraven heta.
  Gran Padana är inte en äkta Parmigiano Regiano men kommer från samma trakter.
  Italienarna pratar inte om Parmesanost, de pratar om PR och struntar följdaktligen i oss vilseledda svenskar och vår Parmesanost.

 8. Haller helt med vad galler parmesan osten, hos oss eller i de flesta italienska hemmen kan det bara inte finnas i kylen:)) Dina scones ser otroligt goda ut:)
  Kramar,
  Nena

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..