Päronpaj med marängtäcke

 


Jag är ganska dålig på att göra pajer under vinterhalvåret, men nu tyckte jag det var passande då jag hade 3 stora fina päron i fruktkorgen och 2 äggvitor i kylen som blev över sen jag gjorde duchesspotatis! Så dagens söta blev en riktig bakelse vill jag lova! Sött, knaprigt, segt, marängigt och väldigt saftigt! Här behövs ingen grädde, vaniljkräm eller glass! Den är bara sååå god som den är!

Det är fyra moment; bottensmeten, själva päronen som ska skalas och penslas med citron (för att inte bli mörka i färgen), smeten till fyllningen och själva marängtoppingen! Men jag lovar det är värt lite stök i köket för detta!

Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

+ 3 päron(Conference)

* Fyllning :
50 gram smält smör
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Marängtopp :
2 äggvitor
1½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Rör smör och socker till bottensmeten med elvisp. Tillsätt ägget och sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut smeten i en pajform.(ca 25 cm i diam) Skala och dela päronen på mitten. Kärna ur. Lägg dom på en tallrik och pensla dom med pressad citron så mörknar dom inte i färgen. Lägg dom sedan med snittsidan neråt på bottensmeten.

Fyllningen :
Smält smöret och tillsätt strösockret direkt i kastrullen. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker och fördela smeten över päronen.

Marängtopp :
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt strösockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen och gör små toppar med bredsidan av en stekspade.

Värm ugnen till 200 grader, sänk värmen till 175 grader så fort duställt in pajen. Grädda i 40-45 min.


Päron, penslade med citron för att inte bli märka är nu på plats på bottensmeten.


* Själva fyllningen måste jag justera lite… Som ni ser så ligger väldigt mycket fyllning i mitten. Pajen blir inte helt genombakad med så mycket på ett ställe så försök sprida ut fyllningen mer ovanpå päronen och runt kanterna! Men den va faktiskt lika god iaf! 😉


Marängtoppingen är på!


Använd baksidan på en stekspade och ”dra upp” toppar på marängen.


Efter 45 min i ugnen. Låt pajen få ”stå till” sig lite före servering.


Det är inte lätt attfå till tjusiga pajbitar på denna paj, men ni ser ju på ett ungefär hur den ser ut innuti!


Ett tappert försök till en tårtbits-bild… Gott som tusan ändå!!

LOADING..