Smörgåstårta Tutti Frutti EXTRA ALLT!


22:a januari är min mammas födelsedag! Då bakar jag alltid tårtor, eller lagar nån god middag. Det har fallit på min lott de senaste åren liksom! 😉 Och det är superkul såklart! Hon önskar & beställer, och jag bakar & lagar! I år på sin 49:e födelsedag önskade hon sig en smörgåstårta & en gräddtårta! Smörgåstårtan skulle vara en charktårta (dvs. ägg/ost/skinka/leverpastej) Inga skaldjur! Å det är faktiskt den godaste av alla smörgåstårtor, och den som går hem bäst även hos barn! De ska va rejält med fyllning, inte snålas. Inte heller så skarpa smaker av leverpastej och inte inte för mkt smak av majonäs, då blir det helt perfekt!! Och självklart ska det va frukt med som bryter av smakerna fint! Så här kommer alltså mammas födelsedags-smörgåstårta Tutti Frutti – EXTRA ALLT!

16 bitar (3 lager fyllning)
Det här behöver du :
48 skivor formfranska
Jag har använt kantskuren formfranska och lagt 12 skivor per lager. 

1 sats grundröra :
5 dl grädde (vispas väldigt lös)
1 dl creme fraiche
Salt & peppar

Fyllning 1 :
250 gram mixad rökt kassler
2 dl krossad ananas + lite av spadet
 
Fyllning 2 :
3 msk bredbar leverpastej (Pastejköket)
2 msk bostongurka
3-4 dl grundröra

Fyllning 3 :
4 löskokta, hackade ägg
150 gram mjukost (Fjällbrynt hushållsost extra smak)
3 dl grundröra
Salt & peppar

Täcklager :
Grundröran, rikligt runtom hela tårtan!

GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden väldigt lös, den ska nästan vara rinnig till grundröran. Tillsätt creme fraiche och smaka av den med salt och peppar. Ta fram tre skålar och fördela ut fyllningen i varje skål. En med mixad rökt kassler och ananas (använd hushållsassistent eller stavmixer till att finfördela kasslern), en med leverpastej och bostongurka och den sista med kokta ägg och mjukost. Rör ner grundröran i alla tre skålar. Kantskär brödskivorna. Fyll tårtan, lager för lager. Varje brödlager ska också bres med mjukt smör först. Avsluta med att täcka tårtan runtom med grundröran.

Garnering :
Salladsblad runtom, sen en mix av hamburgerkött, kokta ägg, ostrullar, vindruvor, mini-plommotomater & konserverade mandariner. Apelsinskivor och persilja. När du lägger garneringen ”huller om bullar” och verkligen täcker hela tårtan så får alla smaka av allt från garneringen!


Vi var in på ÖNSKA butiken idag jag och barnen. Vi köpte ett svart Le Creuset Redskapskrus (1,1 liter) och fyllde den med olika redskap såsom stekspade, visp, soppslev, pastaslev, parmesanrivjärn, tesil mm. Färgen på kruset i svart gjorde sig fint i kontrast med limegröna redskap så buketten med snittblommor fick gå i samma färg! Ton i ton! Hon blev jätteglad och själva redskapen har jag verkligen saknat länge i det köket så nu blir det både enklare och roligare i fortsättningen att laga mat hemma hos mamma! 😛

  

Mamma Mia´s bilder… (klicka för större bild)


Smörgåstårtan, tutti frutti – huller om buller! 😉


En sak som jag tycker är DÖVIKTIGT med just äggen på smörgåstårta är att de inte får vara hårda och smuliga eller överkokta. De ska snarare vara lite krämig gula!!


Gräddtårtan ja! (iPhone-bild) Alltså söta tårtor är inget jag kan skryta med alls, jag kör ofta med frukt och vaniljkräm som fyllning! Och sån överkurs som ganache, mousse, marshmallowsfluff och suger paste de befattar jag mig inte med! Trots detta så blev tårtan himla god tyckte samtliga! Två lager fyllning. Bottenlagret (bottnen dränkte jag in i ananasspad) med en burk hasselnötskräm följt av ett lager med krossad ananas och lite lättvispad grädde. Runtom och garnering grädde! Massor med krossad maräng uppepå tårtan och såna där små syrliga röda strösselbitar! Och spritsad grädde å lite till rött strössel… Thats it! 😉

 1. Men ojoj vad gott. Denna smörgårstårta blir det garanterat när jag själv fyller år om ett par veckor. Ska bli spännande att göra men jag känner på mig redan nu att ALLA kommer uppskatta denna tårta. Blir den kanske tom godare om man gör den dagen innan?
  Kram från Maria

 2. Maria!
  Va kul att höra! 🙂
  Jag försöker ju alltid uppnå en saftig smörgåstårta redan från början, även på en nygjord så jag tycker inte att du nödvändigtvis MÅSTE göra den dagen innan. För att underlätta tidsplaneringen så kan du naturligvis göra det, men vänta med garnering till själva serveringsdagen! Plasta in bottnen med all fyllning noga så den inte ”torkar” bara!

  Med en så lös fyllning som möjligt så blir den saftig, jag lovar! Och ett extra knep är att fylla en blomspruta med hälften ramlösa, loka etc och hälften tex spadet från ananas eller manadarinerna. Spraya sen brödskivorna FÖRE du bred dom med smör så blir det garanterat supersaftig redan från början! Bra också om du inte använder dagsfärskt bröd.
  Lycka till!
  /Linda

 3. Du är QUEEN över smörgåstårtorna alltså!!! Ser såå gott ut så jag börjar snegla mot skåpen… Men har då inget att framställa såna godsaker av nu..

 4. Ojj så god smörgåstårtan ser ut, blir så sugen på att testa göra en egen, hittills har vi brukat köpa på ett ställe här i stan som har jättegoda ena men det kan ju självfallet aldrig slå hemmagjord.
  Dock har jag svårt för ägg som är lösa 😀 det minsta lösa så det får bli hårdkokt dock helst inte så att det smular sig sönder.
  Tack för en super fin sida!

 5. Underbar smörgåstårta! Härligt att ta ut svängarna och göra en tårta med extra allt. Du är verkligen duktig på att göra smårgåstårtor! Och gräddtårtan såg inte dum ut den heller. Gott kalas!

 6. Gud i himlen! Det ser helt fantastiskt ut! Förr åt jag inte smörgåstårta. På min student vägrade jag ha det. Varför vet jag inte riktigt. Var väl nån konstig idé jag hade fått när jag var yngre, att jag helt enkelt inte tyckte om det (som så mycket annat…). Tur att man kan ändra sig 😉 För smörgåstårta är ju sådär löjligt gott! Sånt där som man alltid äter lite för mycket av just för att det är så himla gott. Och gräddtårtan sen… Den såg inte heller ut att gå av för hackor. 😀

 7. TACK!
  Denna måste jag prova, antagligen redan till 6-årsfirande med släkten!!!
  Älskar din blogg med underbara bilder på din mat och så goda recept!
  Lena

 8. Hej!

  Måste bara säga att jag vet inte varifrån jag fick min matinspiration INNAN jag hittade din blogg i somras 🙂

  Du är grym och jag har provat så många av dina recept och alltid blir det lika gott! Idag är det kebab som gäller från dina recept 🙂

  Ha en bra dag!

  Kram ANna

 9. Åh så sugen man blir. Håller med tidigare skribent. Vad skulle man göra utan din blogg, tips och inspirationen från dej gör livet i köket till en fröjd. Lagar mat o bakar som aldrig förr.

 10. Oj, så otroligt god den såg ut. Nu lär det bli smörgåstårta snart…

  Vilken fiffig present med köksredskap i ett krus. Det ska jag tänka på när det är dags för presenter till nära och kära.

 11. Tack för en jättebra och inspirerande blogg! Lagar ofta dina recept och det blir alltid lika gott =). Dock reagerade jag på att du använde hamburgerkött på smörgåstårtan. Om jag inte minns fel är det hästkött. Jag som alltid hållt på med hästar skulle aldrig kunna äta detta då det blir som att äta ett husdjur för mig. Därför är jag lite nyfiken hur du ser på detta?

  Tack igen för en jättebra blogg! /Elisabeth

 12. Stort tack för alla era fina kommentarer!!
  Elisabeth!
  Jag backar in på din sida i hästhagen för jag känner exakt likadant! DOCK så är benämningen hamburgerkött inte enbart hästkött utan kan också vara nötkött.

  Pålägget kan heta ”Hamburgerkött” men läser du i innehållsdeklarationen kan det stå ”Hamburgerkött av nötkött”… Det är ett saltat rökt nötkött och mer vanligt med ursprunget av nöt än häst, än vad det var för 10-15år sen!
  /Linda

 13. Åh, den smörgåstårtan lät riktigt god. Absolut något som ska göras till sambons födelsedag i sommar. Kanske skulle testa och göra den redan när jag fyller år nu i mars.

 14. Tänkte prova att göra din fina smörgåstårta, den ser så god ut att det inte går att låta bli… Har provat många av dina recept förut och alltid blivit lika nöjd! 🙂
  Men, när jag läste receptet nogrannare blev jag osäker – grundröran, ska den vara med i alla tre lagren eller inte? Ska man göra mer än en sats grundröra? Du får ursäkta om jag är lite trög, kunde ju kanske prova mig fram, men jag vill helst göra den likadant som du…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..