Saftiga limpor utan jäsning!


Baka bröd utan jäsning med minimal arbetsinsats och slippa en massa disk passade mig ypperligt idag! Dessa filmjölkslimpor rörs ihop i en bunke, hälls direkt i formar och sen direkt in i ugnen! Och det blir sååå otroligt gott och saftigt! Perfekt när brödet är slut hemma… 😉 Filmjölkslimpor finns i oändliga varianter, jag brukar ha lingon eller rivna morötter i mina, idag provade jag med ett par bananer också och det blev himla gott och håller ju brödet saftigt länge! Jag hade velat ha hasselnötter i, men de hade jag inga så jag tog mandel och det passade bra de också. Det är med andra ord ett bröd som är väldigt lätt att experimentera med! Prova, om du inte redan gjort de!

1 avlång brödform + en rund springform (eller 2 avlånga, eller 2 runda)
Det här behöver du :
14 dl mjöl (jag blandar hej vilt av olika sorter jag har hemma, idag blev det vetemjöl, fint lantmjöl, grahamsmjöl)
1 dl havregryn
2 dl vetegroddar
200 gram mandel
2 msk bikarbonat
½ tsk salt

1 liter filmjölk el. yoghurt
4 dl lingonsylt
3 bananer

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke och blanda ner alla mjölsorter och resten av de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken, lingonsylt o mosade bananer och rör om ordentligt. Häll upp smeten i smorda brödformar. (Man behöver inte skiva banan och lägga uppepå om man inte vill, jag trodde dom skulle torka fint, men dom blev lite lätt ”kletiga” istället…. 😉 ) Avlånga brödformar eller runda springformar spelar ingen roll. Formarna behöver endast smöras, inte bröas. Grädda i 175 grader i ca 1 timme.


Hela bitar av mandel gör brödet riktigt gott och knaprigt!


Riktigt saftigt!


Det här limporna tar minimalt med tid att baka, och bara att röra ihop o sen in i ugnen! Himla smidigt! 😛

Prova också filmjölkslimpa med morötter :

…eller Jolines lingonmuffins med fullkorn :

  1. Hej, har i Wales dar jag bor finns inte filmjolk…nagra ideer om vad jag skulle kunna anvanda istallet? Det finns ju graddfil men det kanske ar for fett? Sen finns fromaige frais som ar nastan fett fritt…. 🙁 det ser sa gott ut!! Annars far jag prova mig fram 🙂

  2. Mums va gott de ser ut! Jag har läst din blogg i flera år nu och man får alltid så mycket inspiration! Går alltid in här när jag inte riktigt vet vad jag ska planera för mat för veckan! 🙂
    /Lina

  3. Det är ju så smidigt att baka på bikarbonat. Och så tycker jag man lätt får ett grovt, men ändå saftigt bröd. Men ska det verkligen vara 2 msk?

  4. Sara!
    Knepigt, det där fromaige frais hade jag nog provat om jag var du. Gräddfil funkar om du späder ut med lite vatten så den blir mer ”rinnig” i konsistensen. Tycker absolut du ska testa iaf. du kan ju halvera satsen, vore kul att höra hur det gick isåfall!

    Bakverk & Fikastunder!
    Tackar så mycket själv! 😉

    Linas blogg!
    Roligt att höra, tack snälla!

    MI!
    Hemmagjord glass har jag gjort, men eftersom jag inte äger nån glassmaskin så händer det inte för ofta. Här har jag ett recept : http://kryddburken.se/2009/07/07/mango-och-jordgubbsglass/

    Emmy!
    Jo, det stämmer med 2 msk! 😉

  5. Det var ett tag sedan jag gjorde filmjölslimpor nu, har snöat in på surdegsbröd 😉 Man kan ta yoghurt också, med tanke på Sara´s kommentar, men det kanske inte finns det heller i Wales….??

  6. Måste tyvärr säga att jag är allergisk mot bikarbonatbröd i den meningen att det smakar vedervärdigt men ditt bröd ser väldigt gott ut.
    Skulle gärna ta emot ett liknande recept, lika grovt och mustigt men bakat med vanlig jäst. Har du nått på lager?

  7. Lille sonen sa faktiskt igår att han längtade efter limpa..eftersom det var länge sen jag köpte limpa. Men tror att ajg ska slå på stort och göra en alldelens egen limpa ikväll..sambon är lixs borta så..what the heck..

  8. Hej Sara, bor i Australien sedan många år tillbaka och mitt tips är att använda ”buttermilk” – det är precis som filmjölk, fast lite tunnare. Namnet ”buttermilk” är ju något missvisande, låter ju inte alls gott och väldigt fett, men jag önskar jag hade upptäckt vad det var för 10 år sedan… Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..