Tjälknöl på fläskstek med cumberlandsås


Tjälknöl har ni säkert hört talas om. Det är ett mört, ganska salt kallskuret kött ursprungligen gjort på en stor bit älgstek. Det ska långstekas (fryst) i ugnen på väldigt låg temperatur så man bevarar köttet mört och saftigt. Därefter ska det kallna och läggas hel i saltad marinad över natten innan det skärs upp i tunna skivor. Det serveras ofta på bufféer tillsammans med annat kallskuret kött såsom rostbiff, kalkon mm. En krämig potatissallad, rostad och syltad lök, en fräsch grönsallad och baguetter brukar vara en klassiker på buffébordet! Gott som tusan! Ses ofta på studentbufféer på sommaren!

Men nu är det vinter och det passar precis lika bra med kallskuret kött nu också, här serverat med en potatisgratäng, cumberlandsås och lite färsk frukt!

Köttet är inte älgstek, det är heller inget måste. Man kan prova sig fram med lite olika köttslag såsom lamm, hjort, vildsvin, och som här med griskött! Jag valde en rätt så stor bit (2kg) fläskstek jag hade i frysen. Den ska alltså direkt in i ugnen direkt från frysen. Ugnen värmde jag till 75 grader sedan fick köttbiten steka på ett ugnsfast fat tills innertemperatur visade 70 grader. Därefter tog jag ut köttet, slog in deti folié och lät svalna.

Dom flesta lägger sedan hela köttbiten i  marinaden men jag skivade upp köttet först och la det sedan omlott i en storbunke varvat med marinad och sedan plastfolié och en tyngd på allting. Sen in i kylen tills nästa dag. Det lilla som blir över av marinaden slår man bort, de mesta suger köttet upp faktiskt. Vet inte var jag fick tipset att skiva köttet först, det blir såklart lite mer ”salt & saftigt” men också mer ”blött” än om man hade skivat upp det från en hel stek. En smaksak alltså! 😉 Gör som ni tycker blir bäst!

Lägg upp de tunna skivorna på fat och servera. Garnera gärna med lime, carambola, snackspaprika, en blandad ruccolasallad och cumberlandsås!! Urgott måste jag säga och väldigt enkelt!

Marinad till köttet
1,5 dl olja
1,5 dl vatten
1 dl kikkoman soya
0,5 dl kinesisk soya
0,5 dl balsamico vinäger
3 finhackade vitlöksklyftor
4 msk salt
1 tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Varva marinad med köttskivor och låt sedan stå täckt med plastfolié och en tyngd ovanpå tills nästa dag. Slå bort marinaden som blir över.

Cumberlandsås
2 dl svartvinbärsgelé
1 dl rött vin
0,5 dl vatten
1 msk sherry
1 tsk dijonsenap
zest från 1 apelsin

GÖR SÅHÄR :
Värm gelén i en kastrull på låg värme. Tillsätt övriga ingredienserna och rör ner dom till en slät sås. Riv över zest från 1 apelsin. Smaka av! Bättra ev. på smaken med mer rött vin alt. sherry. Häll upp såsen i en burk och förvara i kylskåp. Såsen ska kallna ordentligt innan den serveras.


Fläsksteken har fått gå i ugnen i flera timmer och innertemp är nu 70 grader. Slå in i folie och låt svalna i rumstemperatur.


Skiva upp köttet och rör ihop marinaden.


Varva kött och marinad i en bunke och täck med plastfolie och ställ en tyngd på alltihopa och sen in i kylen tills nästa dag.


Läckert, saftigt och smakrikt kött!


Serveras med cumberlandsås och en god sallad!


Och en krämig potatisgratäng.

Potatisgratäng :
4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


Kanske ett litet tips till nyårsmenyn… 😛

LOADING..