Vår jul i bilder… 37 stycken för att vara exakt!


 
Hej på er & GOD FORTSÄTTNING!!

Har ni haft en fin jul allihopa? Ätit er mätta på julmaten? Fått många fina julklappar? Berätta gärna för jag är super-jätte-nyfiken!! 😉

Här på Öland har snöstormen firat jul ordentligt med oss! Det är sååå härligt och sååå mysigt att vara totalt insnöad när man ändå bara ska vara hemma. De var nog värre för dom som tänkt fira jul på ”bortaplan” för jag antar att de fick så snällt stanna hemma istället… Men med julmat i massor, så de går ju knappast nån nöd! Barnen leker med sina nya leksaker, det tjuter från den ena laptopen till den andra och radiostyrda bilar korsar ens fötter vart man går. Julen är här och det är faktiskt extra mysigt med all snö, den enda trafik man ser från fönstret är saftblandarna från våra duktiga snöröjare som lyckas ta sig ut i ett blinkande sken. Eloge till dom som jobbar i värsta vintervädret! Dom e duktiga, men hur mycket dom än plogar och skottar så driver vägarna igen på bara en kvart så därför har vår ”lilla krokväg” ner till Köpingsvik varit oframkomlig och är fortfarande…

På självaste julafton var det med nöd o näppe vi fick hit Max, själva tog vi oss ingenstans men syster-yster o hennes sambo kom med fyrhjulsdrift från borgholm o kunde hämta upp honom. Familjen blev samlad! Nu återstod ju bara den beställda tomten om han skulle ta sig hit?! Även han fick färdas med fyrhjulsdrift så julen blev fin, glad & glittrig med förväntansfulla barn, julklappar som väntade på tomtens ankomst och en hejdundrandes massa julpapper att samla ihop! Ja, ungefär precis så som de ska vara!! 😉

Dagen innan julafton slog jag visst på stort och befann mig i kökets vimmel från 07:30 till 02:30… Jag tänkte att när jag ändå är igång så går det ju utav bara farten att laga all julmaten! Å de gjorde det visserligen. Jag började med vörtbrödet, rullade en himla massa köttbullar, följt av revbenen som skulle förkokas ett par timmar, å julskinkan likaså. Och så var det dags för glaze till revbenen o griljering till julskinkan… Sen åkte stora kastrullen fram och julgröten fick puttra samtidigt som en ny sats knäck kokades, å så var det ju knäckebröd med, å så binglottos uppesittarkväll samtidigt! Vi vann ingenting! 😉 Å sen när kära maken och Joline somnat fortsatte jag med julklappsinslagningen i min ensamhet vid köksbordet. Och jag som har en liten förkärlek till att förbereda allt in i minsta detalj kunde inte låta bli att även hänga sista tvätten, plocka ur diskmaskinen och så dukade jag bordet till julaftons frukostmorgon! (Jag for fram som en duracell-kanin som hakat upp sig, trots att batterierna var slut) Å så var det några pipiga små fyrbenta som blev kissnödiga framåt småtimmar så ut i snöstormen med dom en sista sväng, å sen kom jag på att jag skulle blogga om ”skinkpinnen” å de var väl ungefär där jag avslutade mitt senaste blogginlägg!! 😛

Japp, så kom då iallafall julafton och snön fortsatte yra runt husknutarna. Vi startade dagen i dubbelsängen allihopa med lite julklapsöppning! Därefter en riktigt gooood julfrukost med tomtegröt, vörtbröd, julskinka o varsin varm kopp choklad! Sen gott folk varvade vi ner och pustade ut ett tag. Sååå otroligt skönt när allt är klart och man verkligen kunde njuuuta av allt! Gubben han skottade snö, och han skottade och skottade och gjorde våra gångar härute framkomliga och även gången till vedbon som är ganska behövlig!

Trolltyg i tomteskogen och Kalle Anka avverkades, sen började jag så smått med julmaten och det var en fröjd att få sätta sig ner och gotta sig i all god mat! Strax därpå fick vi som sagt hem Max i snöstormen, tätt följt av självaste jultomten och min släkt! Julpapperna yrde och leksak efter leksak jublades! Golvet under granen blev tomt och vi intog åter lugnet och avslutade kvällen i soffan med glögg, julgodis, ”Svensson Svensson” mm mm… Otroligt många fina julklappar att titta på och beundra och drömma om!

Jag älskar julen och tycker faktiskt det är en liiiten smula tråkigt att själva julafton har passerat… Nu återstår dock att se om vi tar oss ut imorgon, kanske kan de bli lite pulka och skridskor, vem vet… 😉


Vörtbröd på jäsning.


Första smakprovet… Vörtbörd med massa russin går inte av för hackor!


Revbenen som fick förkoka med massa gul lök, några morötter, peppar, lagerblad, en skvätt vitt vin mm mm…


Efter ca 3 timmar…


Så var det dags för glaze och in en sväng i ugnen.


Första plåten med julköttbullarna klara… Tre plåtar till…


Skinkan kokt och ska nu in i ugnen för griljering!


Griljerad o klar! Nejlikor och skinkpinne på plats! 😉


Knäckebrödet med massa kummin, linfrön, rågmjöl och flingsalt…


GOTT!!!


Jolines jultavla som hon gjort på fritids!


Andra blommningen passade perfekt till julafton!


Tomtegröt… Kanelstång, en mandel, en äppelbit och en 10-öring… 😛


En ny sats med knäck!


Bingolottos uppesittarkväll!


Det börjar så smått fyllas på med klappar under granen!


Julen 2010.


Julmaten…


Sill, sill, sill, sill, sill… Det provsmakades friskt bland nya spännande sorter!


Kallrökt skinka, onsalakorv, enrisrökt korv, sylta, najad lax, ägghavlor med hemmagjord majonäs och löjrom.


Julskinkan.


Och där kom han…


Jultomten!!


Från min älskade make…


Lite roligt för fatet o den lilla skålen köpte jag på ÖNSKA själv i torsdag och den stora karotten med lock fick vi i julklapp i samma serie! Sååå fina!!


Vad passar väl bättre att ge fam Nilsson än en sån här!! Eldstad/grill i ett!! Undra om vi inte ska grilla imorgon ändå?! 😉


Söta champagneglas!


Å så lite lagom med julpapper som ska eldas upp när det slutat blåsa ute!


Juldagen är här och det blev lite plockmat i form av rester. Köttbullar ska frysas in och de jag sparade uppe gjorde jag kokt potatis o gräddsås till… Barnens favorit!! 😉


Och den rökta laxen fick också bli juldagens middag med potatis och en kall sås. Jag använde resten av majonäsen jag gjorde till ägghalvorna och rörde ihop med creme fraiche, citron, dill o flingsalt!


Riktigt gott!!


Ris a la malta av sista julgröten! Och en sked drottningsylt!


Nicke ville visa oss snökaoset på vägarna, vi kom inte så långt. Vi fick ta bakvägen ut från oss till brevlådorna och såhär ser det ut på vägen som går fram till oss…


Muffla, mysa, softa, päsa, gotta sig, pussas och bara ha de bra!! Missa i det kära vänner! God fortsättning på er allihopa…

 1. Mysig jul ni hade! Vi var inte ett dugg insnöade men höll oss ändå hemma. Kallt har vi dock, -15 i mittersta Småland där jag firar jul. Jag fick fina klappar, maten var lika god som vanligt och mys med familjen är det viktigaste för mig. När alla hjälps åt med maten, när alla går med på eftermiddagspromenaden med hundarna (för att själva röra ner maten och få lite frisk luft inför julklappsutdelningen som komma skall) och när man känner att ingen behöver stressa iväg. Det är lugnt och skönt och alla vill/kan/hinner umgås med varandra.

 2. Vi hade en underbar jul vi med, lugnt och skönt tillsammans med sambons familj. Grötfrukost hos svärföräldrarna på morgonen, sedan var vi där och bara myste tills det var dags att åka ut på landet till Magnus syster med familj och fortsätta julafton där med massa god mat, julklappar, Kalle Anka och alldeles för mycket godsaker. Precis som det ska vara alltså. God fortsättning förresten!

 3. god fortsättning kära Linda med familj <3
  underbara bilder (som alltid) o jag skulle gärna firat med er 😉
  halsduken snart klar, så det finns hopp om att mössan o halsduken kommer till er innan nyår!
  kramar o kärlek

 4. Haha, ställde frågan i fel inlägg. Undrade om dom söta champagneglasen om du vet vart man kan få tag på dom?
  Hälsningar igen då från Linda 🙂

 5. En öbo (Fehmarn) önskar en annan öbo (Öland) med familj och alla som läser här en god fortsättning!

  Vi upplever ocksa en vit jul, den första pa manga ar för var del, men vi har varken pyntat eller gjort julmat, för sambon kom ut ifran sjukhuset först igar efter 2 veckor och vi visste inte var och om vi kunde fira ihop. Det blev ända lite julfest ihop med 16 andra släktingar pa juldagen med kanin, hemgjorda *Klöße* (vet inte vad de heter pa svenska) och rödkal. En tradition fran den tiden min sambos farmor levde som nu följs av sönerna – men det är damerna som lagar maten 😉

 6. Firade jul hos mor å far på landet, hela familjen. Massor av snö, god mat, julklappar, sällskapsspel och mys! Hehe, vi gjorde till och med lite tävlingar ute i snön! Jätteskoj! 🙂 Och så julklapparna…herregud jag måste varit SKITSNÄLL i år, för tomten gav mig en KitchenAid!!! 😉 I färgen björnbär. Så fin!! Vilken lycka! 🙂
  Provade förresten att göra eget smör för första gången också! Supergott, men vad hårt det blir när det stått i kylen! Får nog ta fram det en bra stund innan man ska äta nästa gång..
  God fortsättning!!
  p.s ”…en mandel, en äppelbit och en 10-öring…” ?? Har du det i gröten??

 7. oj, ser ju fantastiskt ut men orkar du fira jul sen efter allt stök? Vi har inte en bråkdel av allt som finns på ditt julbord men det blir jul ändå och mätta blir vi 🙂 Men kul att se att det finns någon som än idag orkar ställa till med ett sådant här stort julbord och julstök.

 8. Hej och tusen tack för en trevlig julblogg.

  Jag vågar påstå att skinkpinne är en okänd tradition i Finland. Jag har i många många år flitigt läst finska veckotidningar och mattidningar, där det berättas om julmat etc., men jag har aldrig påträffat någon skinkpinne. Mycket intressant!

  Följdfråga: kan du vänligen tala om för mig vad som är skinkpinnens funktion?

  Vardagen börjar igen. Hoppas den blir trivsam för dig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..