Brända mandlar


Brända mandlar hör till de mer nostalgiska julgodiset. Och med detta busenkla recept hinner du göra många omgångar i jul! 😉

Det här behöver du :
250 gram sötmandel med skal
250 gram strösocker
3/4 dl vatten

GÖR SÅHÄR :
Blanda ner ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och koka tills sockret tjocknar runt mandeln. Sänk värmen något och låt sockret ”torka” till runt mandlarna. Det tar ca 10-15 min allt som allt. Rör hela tiden med en gaffel i smeten. Ta sedan kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Sära på dom med hjälp av två gafflar så dom ligger en och en! Låt svalna. Förvara torrt.


Koka upp mandlar + socker + vatten!


Koka på hög värme…


Tills det ser ut såhär! Snart är mandlarna klara att hällas på bakplåtspapper.


Sära på dom med hjälp av två gafflar. Låt svalna.

 1. Brända mandlar är mums! Allra godast, tycker jag, är dock dom där mandlarna man kan köpa i ”finare” godisaffärer. De är gömda i ett tjockt, segt sockerlager som är rödfärgat. Undrar hur man får till det???

 2. Ah…det är så HÄR brända mandlar(ja förutom dom ”riktiga” rosa då!)ska se ut och vara och inte det jag testade igår med florsocker. Visst var det gott…dom är ju slut… 😛 😉 men inte lika goda som såna här!

 3. Hej!
  Tips är att använda florsocker så blir det inte så ”sockrigt”/smuligt och sedan ha is i magen för när sockret sockrat sig (och då du tog upp dina ser det ut som iaf) så låter man allt smälta om igen så att sockret runt om blir glansigt igen, DÅ tar man upp dem. Då blir mandlarna så där glansiga och fina, inget smul el sockrigt.
  Och känns mandlarna lite sega så är det för de kokar med från början, lägger man i dem när sockerlagen börjar bli klar så blir de inte sega. Men oftast så spelar det inte så stor roll, är ju såå goda iaf men som sagt lite tips i all välmening.

  Jag gjorde rosa brända mandlar i år också och det blev sååå himla bra, men jösses vad det gick åt rödfärg ;O)

  Tack för superblogg som vanligt!!
  Du är bland de bästa.

 4. Har i helgen nog gjort sex olika slags julgodis och sugen på att göra några fler. Allt från knäck, fudge till lakritskola och vit chokladtryffel med lime (underbart gott!).
  Blev riktigt sugen på brända mandlar också så var tvungen att göra dem också, (minnen från Köpenhamn dök upp då jag gick förbi en man varje dag på väg hem från jobbet som stod vid tunnelbanan med en vagn som gjorde brända mandlar).
  Men jag hade dock lite otur för när jag stod och rörde så lyckades jag på något sätt, minns inte hur, få bränt socker på mina händer! AJ! Fick en blåsa som täcker halva knogen på pekfingret. Inte skönt alls. Jag som alltid är så försiktig.

 5. Har i helgen nog gjort sex olika slags julgodis och sugen på att göra några fler. Allt från knäck, fudge till lakritskola och vit chokladtryffel med lime (underbart gott!). Blev riktigt sugen på brända mandlar också så var tvungen att göra dem också, (minnen från Köpenhamn dök upp då jag gick förbi en man varje dag på väg hem från jobbet som stod vid tunnelbanan med en vagn som gjorde brända mandlar). Men jag hade dock lite otur för när jag stod och rörde så lyckades jag på något sätt, minns inte hur, få bränt socker på mina händer! AJ! Fick en blåsa som täcker halva knogen på pekfingret. Inte skönt alls. Jag som alltid är så försiktig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..