Kotletter i ugnen med krämig sås och rostad potatis


Gokväll i stugorna! Har ni ätit nåt gott på sistone? Något ni kanske vill dela med er av?

Här på ön har vi nyss avnjutit en himla god, helt improvisorisk middag. Det är väl inte första gången man laborerar i fantasin med just kotletter?! Steget efter falukorv typ! Lika påfrestande varje gång man ska försöka tänka ut nåt nytt! Men ju fler varianter desto bättre, för det är ju faktiskt himla gott!

Just denna gång måste jag få skryta lite för det blev så in i bombens gott! Himmel & pannkaka!! Ganska basic grundtanke såklart : Bryn en hel benfri kotlett, skiva upp, lägg i form. Rör ihop en sås, slå över och stek färdigt i ugnen. Det är ju kryddning, sås o tillbehör som gör helheten tycker jag och det är där variationen finns! Servera med potatis, kokt, uppstekt, eller som här med hela små potatisar rostade i ugnen (samtidigt som kotletterna körs förstås. Man måste ju passa på att nyttja ugnsvärmen till hela middagen i ett svep) Elpriserna är dyra idag! 😉

En enkel sallad till med hackad gurka, majs, rädisor och körsbärstomater. Och så lite broccoli bara för att det är sååå gott!

Detta måste ni testa nästa gång ni fundera på vad sjutton ni ska göra med kotletterna?! Variation förnyar heter det ju!

Det här behöver du :
1 kg benfri kotlett i bit
Salt & peppar

Röran till såsen :
½ purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd paprika
1 msk maizenamjöl
2 msk D´Elidas chilisås
200 gram philadelfiaost
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotlettraden runtom i stekpanna på hög värme. Salta och peppra. Skiva upp kotlettraden och lägg i en ugnsfast form. Hacka purjolök, gul lök och paprika. Finhacka vitlöken. Häll allt i en bunke och pudra över maizenamjölet. Rör om ordentligt så det blandar sig. Droppa i chilisåsen. Tillsätt philadelfiaosten och grädden. Salta och peppar och blanda väl. Häll röran vid sidan om kotletterna i formen. In i ugnen i 175 grader ca 45-50 min.


Kotlettraden är brynt och skivad. Placerad i ugnsfast form och väntar på…


Ingredienserna till såsen! Här pudrade med maizenamjöl för en något tjockare konsistens på såsen. Det fungerar alldeles ypperligt att pudra såsredning på grönsaker om det ska bli en sås i slutänden! Bara se till att blanda in mjölet väl!


Slå på grädde och tillsätt philadelfiaosten och massa droppar chilisås… Och, ojdå??!! Nu är min flaska D´Elidas slut??!! Måste beställa mer omgående! Tror inte jag klarar av många maträtter utan dessa droppar, jag fullkomligt älskar dom i TYP… ALLT!!! 😛


Kotletterna i formen med den goda såsröran! Nu in i ugnen.


175 grader ca 45-50 min.


Samtidigt som kotletterna åker in i ugnen så har du tvättat av små potatis. Lagt på plåt, ringlat över lite olja och massor med flingsalt! Färdiga lagom till kotletterna! Wooilaa! 😉


Servera med rostade hela (små) potatisar, broccoli och en god ”hack-sallad”!

TIPS :
Hack-sallad är nånting som verkligen går hem här hemma, speciellt hos barnen. Vi kallar det för hacksallad för allting är smått, smått hackat! Man kan hacka i vad som helst, ju mindre desto bättre och det ”smakar liksom godare så” tycker dom! 😉 Ett litet tips! Hacksalladen idag : Gurka, tomat, rädisor och majskorn!

 1. Har just kommit hem fran mina svärföräldrar dit vi var bjudna pa middag. Det var jättegott, jag tog om tva ganger… Blir ända hungrig när jag ser dina fina bilder och läser beskrivningen!!!!

  Ser helt underbart ut och kommer säkerligen att provas!

 2. Åh, måste bara säga att du har världens underbaraste blogg! Är bara sexton år men tycker det är fantastiskt mysigt att gå in här och inspireras!

  1. Kajomida!
   Så bra, då är jag nöjd! 😉

   Emma!
   Tack snälla du, va roligt att du gillar min blogg!!

   Nettan!
   De tycker jag! 😉

   CamillaH!
   Så lite så!

   Sofie!
   Kotletter är lite underskattade. Det är god mat och oftast bra priser!

   Kamila!
   http://www.delidas.se, ser att du fått utförligt svar nedan!

   Åsa!
   Precis, man behöver lite nytänk ibland!

   anncatrin!
   Tack för att du tipsade!

   Pinglan!
   Toppen! 😛

   Hälsa & Träning!
   Inte fy skam de heller!

   foodelicious.se!
   Tack, tack!!

   Susanne!
   Tack, ja ibland önskar jag de kunde va ”doft-dator” 😉

   Per-Anders!
   Tack för din trevliga återkoppling!
   /Linda

 3. chilisåsen hittar du på hemköp i city om du bor i stockholm. om du går in på D`elidas hemsida så finns en lista på återförsäljare. köpte en ny variant, en röd, jävlar va stark den är, det räcker med några droppar av den så står det lågor ur munnen. min familj är inte så vana vid starkt som familjen kryddburk verkar vara.

 4. Oj, så gott det där såg ut. Nu vet jag precis vad jag ska äta till middag på lördag – jag tro det får bli det här. Ser väldigt smarrigt ut!
  Ha en bra helg!
  /Pinglan

 5. Hej Ann Catrin,
  Det är förståeligt om du tycker att D’Elidas såsen är väldigt het och den röda i synnerhet då den till skillnad från det gula orginalet inte innehåller någon senap utan i huvudsak mest bara habanero chilis och vinäger. Åsikterna om den gula D’Elidas såsens styrka går isär och beror lite grann på vad man är van med. De flesta tycker att styrkan påminner om den som finns i Tabasco, men framhåller att smaken är en helt annan. Vissa blir dock förvirrade när de hör ordet ”chilisås” och förväntar sig då något mildare. D’Elidas är förvisso en ”sås” med ”chili” i så jag tycker nog att det är en ”chilisås” ändå. Dock så är den mest kända chilisåsen på marknaden ju betydligt mildare i jämförelse vilket gör en del förvånade när de provar D’Elidas.
  I Amerika kallar man de hetare chilisåserna oftast istället för ”hot sauce” http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_sauce vilket är en målande beskrivning. För gemene man används nog de hetare såserna helst som en krydda eller smaksättare som man blandar med mat i lagom mängd för att uppnå önskad styrka. De finns så kallade ”chiliheads” som använder de hetaste såserna nästan som ketchup, men det passar knappast allmänheten. Chilihouse.se har en bra chili-styrke-skala på http://www.chilihouse.se/shop/page.asp?pge_id=2 där man kan se hur starka de olika heta-chilisåserna är. Skalan går från 1 till 10+++, dvs tretton olika steg där den högsta nivån är obegripligt stark. D’Elidas har en 4 på denna skala vilket passar många som gillar något starkare mat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..