Het löksoppa med smak av timjan


En otroligt billig förrätt med massa nyttig lök som är en riktig hälsokälla! Serverat i små portionsskålar med ett ostgratinerat tunnbröd. Soppan kan du med fördel variera med annan buljong, tillsätta en skvätt vitt vin och även med andra örter. Just timjan tycker jag passar bra till denna soppa. Typiskt nog fick jag inte tag på färsk timjan då den är att föredra men det funkar lika bra med torkad om den får fräsa ihop med löken redan från början. Som garnityr skulle jag ju naturligtvis haft timjan då, men ni som är duktiga på färska örter får nu gissa vad detta gröna är!?? 😉

Det här behöver du :
4 gula lök
1½ tsk torkad timjan el. 1 kruka färsk
4-5 dl buljong (vegetarisk, eller kyckling)
3-5 droppar chili (D´Elidas, tabasco etc.)
1 knippe gräslök (inget måste, men jag hade kvar i frysen)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Fräs i en kastrull med torkad timjan och några varv med pepparkvarnen. Om du använder färsk timjan tillsätter du den precis på slutet istället. När löken är genomskinlig slå på buljongen och några droppar chili. Låt koka upp och sänk sedan värmen för att låta soppan puttra på låg värme ca 30-40 min. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev färsk hackad timjan och lite klippt gräslök. Servera med tunnbröd gratinerade med riven ost i 225 grader ca 8-10 min.


Löksoppan är nyttig och en riktig kroppsvärmare i vinter! Med några droppar chili sätter du pricken över i:et! Riktigt gott.


Tunnbröd med lite skivad ost, gratinera i ugn så osten smälter.


Knaprigt och gott att doppa i soppan! 😉


Smaklig måltid.

LOADING..