Parisare – korvburgaren från norr


Jag har sagt det förr, jag säger det igen! Som den norrlänning jag är finns det vissa saker man saknar extra mycket som inte finns här nere i söder. Det äkta norrländska tunnbrödet, det rökta renköttet, äkta hjortronsylt och farmors palt… Och parisaren!! Korvburgaren från norr som man beställde in som skrovmål på Frasses eller ja, i princip i vilket gatukök som helst däruppe. Men inte här nere! En parisare för söderborna är en franskskiva stekt med köttfärs och stekt ägg. Nu finns ju faktiskt pariserkorven i matbutikerna här nere, inte ofta och inte överallt, men ibland hittar jag den!Lithells pariserjätte! Håll utkik säger jag bara!! 😉


Lithells pariserjätte, säljs även här nere i söder. (bild från ett äldre inlägg)


Stek skivorna i stekpanna… Montera ihop med sallad, bostongurka, ost, senap & ketchup!


Ät och njut!!

 1. jag köpte en parisare på snabbmatshak någonstans i skåne när vi åkte dit för ett tag sedan och ja, det var faktiskt riktigt gott! en rejält kaloribomb visserligen men man höll sig mätt resten av dagen 🙂 Annars har jag inte sett parisare någonannanstans runt om i södra delen av landet här.

 2. Gud så gott! Vi åt ofta parisare när jag var liten hemma i Hälsingland, men det är länge sedan nu. Hjälp vad sugen jag blev. Det ska jag spana efter nästa gång jag har vägarna förbi en större matbutik.

 3. VAr hittade du pariserjätten? Har försökt att beställa i min matbutik och till och med kontaktat Lithells utan resultat. Är så himla sugen!
  Min mormor arbetade i en korvkiosk i Lycksele och på somrarna när jag var liten levde jag nästan på parisare.

  1. Anders!
   Ja, det är barndomsminnen de! 😉 På ICA brukar jag hitta den. Vilken butik som helst borde ju kunna ta hem den eftersom de flesta säljer övriga varor från Lithells?!
   /Linda

 4. Mums va gott. Visst faktiskt inte att det fanns att få tag på här nere i södern. Jag brukar köpa med mig när jag är i hälsingland jag. Du glömde det allra viktigaste tillbehöret bara – räksallad!

 5. Kul att du tittade in i vårt kök! Tack för din gratulation, firar-kvällen blev riktigt lyckad.

  Parisare har vi inte sett/ätit någon gång. Men så bor vi ju också långt nere i söder…
  Ha en bra helg/
  Anki och Håkan

 6. Är från Kiruna och älskar denna korv….herregud det är delikatess för mig med pommes och räksallad, det skall jag trycka i mig när jag nått måvikten 58 kilo väger nu 69 kg Kör LCHF kost. Du har en underbar blogg. Keep on going
  kramar Annica

 7. Hah! Ja visst är dom underbara parisarna, hade ingan aning om att min sambo aldrig ätit parisare, inte heller hade jag fattat att det var en norrlandsgrej. Jag blev så sjukt sugen i somras och tänkte att vi skulle göra sånna, men det fanns ju inte så stora korvar :/ Och nu påminde du mig igen, ska absolut kika efter lithells, dom är ju annars goda på korv!

 8. Farfar hade alltid en sån där hemma och hade det i hamburgerbröd. Han kom från Orsa i Dalarna. Har dock inte ätit det på säkert 15år men minns smaken.

 9. Det är verkligen supergott! Det är en given sommarfavorit på grillen hos oss dessutom bor vi mindre än en mil ifrån Lithellsfabriken så vi har fördelen att kunna ”hamstra” korv till mycket bra pris i fabriksförsäljningen 😉

 10. Parisare är något helt annat för mig. Rostad toast med massor av stekt lök (smaksatt med salt och en gnutta socker). En pannbiff och sedan ett stekt ägg högst upp. Njutes tillsammans med HP sås.

  PS Läste ditt inlägg om den mystiske killen på mässan. Hoppas du får koll på vem det är…! DS

 11. Hej Linda!

  Har just ätit en sån där som söderlänningarna gör!

  Vill du jag ska köpa en korv åt dig från Topchark, eller varför inte ännu bättre: Piteå Ortens?

  // Många kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..