Ullared, TV-Morgan & lite nytt till köket!


Glöggmuggar, 7kr/st. Fanns i färgerna svart, vit & röd.

Hej på er!! Igår var vi en tripp till Ullared, de vet ni ju! Och precis som Ullareds hemsida skriver så är det verkligen högsäsong v.38 till v.50! Oj, oj så mycket folk. Vi startade tidigt, eller nja, de beror på hur morgonpigg man är men 06:00 är himla tidigt för mig! 😉

Med två barn i bilen och ett (tack å lov) vuxet sällskap fick vi en trevlig tripp både dit och hem. Många kiss och fikapauser så vi var inte hemma på ön igen förrän 22:30 ungefär! Men himla kul hade vi!

Tanken var ju att jag skulle hitta lite nya grejer till Jolines rum som vill förnya sig lite med andra färger osv. Svart & Lila/Metallic blev resultatet av våra fynd! Ny taklampa, gardiner och ryamatta, sen ska jag pyssla lite med målarpenseln, möbler om o rensa lite leksaker som inte används osv. Alltid kul att ha ett höstprojekt på gång för de lär ta sin tid det här! 😉

Förutom det så blev de såklart kläder till barnen. Overall, termobyxor, fleece, tröjor, leggins, kalsonger, trosor, strumpor och annat bra att ha i höst/vinter. Känns himla skönt, och till otroliga priser dessutom.

Hann inte med så mycket till varken mig, maken eller köket men de får väl bli en resa till innan jul för lite julklappsinköp till barnen också!


När vi stod i kassakön viskade Joline till mig ”Kolla MAMMA!!! KOLLA!!! De är ju MORGAN!!!???” Jomen! Där stod han så flitigt och arbetade med en pall och packade upp varor. Jag gav Joline min iPhone och skickade iväg henne dit. ”Säg att du bara vill ta en bild på honom”sa jag! Å de gjorde hon. Han var snäll och pratade med henne och frågade vad hon hette och hur gammal hon va och hon upplyste honom om detta, plus att hon bodde i Öjkroken! 😉 Lite kul faktiskt att se honom live så många avsnitt som man följt ändå!


Dessa små skönheter gott folk har jag letat efter lääääänge!! Små, små tartlettformar, 10cm i diam med löstarbar botten. Tänk er små portionspajer, västerbottenspaj, hallonpaj, kolapaj etc etc… Åh, va jag har längtat efter att hitta såna här! 49kr/4st!


Mortlar har jag flera stycken, men jag älskar dom! Dom är charmiga, robusta och rejäla och jag trivs med dom i köket så det blev en Skeppshult denna gång!


Hmm…. Ja, vad ska jag säga nu då….? Borde nog skämmas… För jag har ju alltid sagt att ”i mitt kök kommer aldrig nån fritös in”… Men nu har jag brytit mitt löfte! Jag köpte en fritös!! 😉 Den va ju himla billig och verkade så enkel och bra?!

Egentligen så är jag allra mest nyfiken på att experimetera med olika tempura och att kunna göra egna chili cheese precis som på MAX. Men självklart måste man prova att göra pommes istället för i ugnen och friterade bananer med glass o sirap… Hmm… Men de finns en nackdel! Å den är inte så liten heller! Jag mår så urbota illa rent ut sagt av lukten från friterat. Riktigt illa… Nån fler kanske? Jag kan inte me den där gatuköks-doften i mitt kök… Får väl ha den stå på verandan när man friterar, å andra sidan så kanske det medför att det inte blir så mycket friterat heller, å de är ju ganska bra då iallafall! 😉

Är så vansinnigt trött ikväll så jag återkommer imorgon med recept & nya matbilder! Förresten!!Har ni något favoritrecept på något friterat så får ni gärna dela med er! Jag kan liksom inte komma på så mycket mer än pommes, chili cheese, bananer, och….??? Ja… Jag har inte hunnit klura så mycket mer! Tipsa gärna om du har något riktigt gott recept på lager!

 1. Kan säga att de är tur att vi inte innehar en fritös för de finns så mycke gott:*räkor
  *langos
  *Bläckfisk och vanlig fisk.
  *Vårrullar.
  *Glass
  *Grönsaker typ som aubergine
  * Snicker är guda gott men ack så mättsamt. Smakat de i England ojojojoj.

 2. Friterad glass är vanligt i Malaysia. En glasskula i något som verkar vara i stil med krabbeluresmet.

  Det det blir mest hemma är en annan malaysisk specialitet COKODOK (bananbollar). Mosa banan med socker och mjöl (möjligtvis ett ägg också). Ska bli en styvar smet så att det håller ihop när man skedar i smeten i fritösen.

  Sötpotatis i centimetertjocka skivor i tempura.

  Broccoli och blomkål i currykryddad tempura.

  Basilika i tempura kryddad med anis.

 3. Hehe, jag har sagt som dig …ingen fritös här inte!
  Men det är väl mest för JAG äter inte friterad mat, inte för att det inte är gott utan för jag är känslig mot fett och mår väldigt dåligt om det är för fet mat!
  Men det hade varit kul att testa att fritera en massa… Friterad camembert är ju ljuvligt gott med lite hjortronsylt.
  Mmm… nu fick du mig sugen på denna ljuvliga ost.
  Ha en fin dag!

 4. Till Ullared bär det av i december, skall bli kul att förhoppningsvis få köpa lite nytt till köket och fritös har vi också, fast den används sällan, men är sugen på att testa att fritera något sött som munkar och klenäter , men snicker och glass det låter tokgott det med

 5. Du kan väl göra egna chicken nuggets också, alltid gott! Eller lökringar! Ska bli himla kul att få ta del av recept på chili cheese, det är ju bara såååå gott! 😉 De där tartlettformarna såg jättefina ut. Sådana vill jag med ha, men har ingen resa inbokad än på länge… Du fick ju dem för ett bra pris. 🙂 Ha det bra!

 6. Tips angående tartelettformarna: ser ut som såna som jag har och de har tyvärr rostat rätt mycket, så torka dem direkt efter diskning så de håller sig fina.

 7. Åh va kul, vill verkligen också till ullared. Tror vi ska lämna bort vår lilla tjej över en dag & åka dit ngn gång senare i höst. Vill också fynda en massa, för det verkar som att det är så bra som man tror iaf? 🙂

 8. Härlig Ullaredsshopping..och vad skoj att ni träffade Morgan! Jag har också såna där små formar..men de läcker! Hoppas dina är bättre!
  Friterad camembert med hjortronsylt och lite friterad persilja…det slår allt annat i frityrväg! 🙂

 9. Vi flyttar alltid ut vår fritös i uterummet, och stänger mot huset. Sedan får det vädra sig självt.

  Vad som förbryllar mig mest är att ingen sagt klenäter (Klenor på sina ställen), vilket är ett måste under julen

 10. Åh, nu när du har en fritös så måste du ju bara baka smarriga donuts med glasyr på och fyllda vaniljmunkar, mmmm! Och sedan är det alltid gott med kroketter! Skaldjurskroketter, potatis- och västerbottenkroketter, rotfruktskroketter.. ja, listan kan bli lång! 😀

 11. Många är vi som hakade upp oss på lilla textklutten om fritösen.
  Så… friterad mat engagerar och berör uppenbarligen! 🙂
  Jag skaffade en fritös för några år sedan. Nu har ju jag den grundinställningen att jag älskar friterad mat (inte mer än nån annan mat, men jag tycker verkligen det är gott).

  Pommes som man får den på restaurang är en höjdare.
  Falafel är grymt med citruscreme.
  Lökringar med aioli är himmelriket.
  Chilipoppers med tsatziki är kärlek.
  Friterad panerad rödspätta till Fish n Chips är en klassiker.
  Lövtunna chips som kryddas efter tycke och smak – Jepp, GRYMT gott.
  Chicken nuggets på riktigt är på… riktigt!
  Osv, osv…
  Naturligtvis allt hemmagjort, utan vidriga tillsatser i exempelvis nuggetsen, med egen tempurasmet och panering som går att variera i det oändliga.
  Det är verkligen en fantastisk maskin.
  MEN!
  Inte tusan använder jag den speciellt ofta så att det skulle innebära nån hälsofara för för mycket fet mat.
  Använd den sporadiskt och när du verkligen VILL så kommer ni bli jättebra kompisar, du och fritösen.
  Tips på tempurasmet:
  Blanda i lite hårt vispad äggvita och lite bakpulver i smeten, då blir resultatet sådär fluffigt, krispigt och gott.
  Och naturligtvis, filtrera oljan efter användning så går den att återanvända massvis med gånger.

  Fritöslukten är inte jag heller så förtjust i. Men jag lovar… när man bara använder den sporadiskt så luktar det bara liiite just medans man håller på. Lukten försvinner snabbt så ni kommer aldrig behöva känna som att ni bor i korvmojjen! 🙂

  Lycka till och smaklig spis.

 12. Det går att göra Massor av olika friterade potatis-sorter med hjälp av en duchessemassa. Jag kan rekomendera att göra Pommes Lorette (fast då behöver man blanda ut duchessemassan med en pate coux). Smakar nästan lite som en ostbåge då man använder parmesan i.

 13. Nu blev jag riktigt avundsjuk på formarna. 🙂
  Har också sökt små pajformar nämligen, och dessa med avtagbar botten låter ju nästan för bra för att vara sant!

  Fritös har jag ingen, även om jag nog tänkt tanken flera gånger. Men några friterade saker jag gillar är, annanas, vårrullar kyckling och ost.

 14. Det var ingen kö in alls när vi kom fram men det var rätt så sent iofs. Tolv, halv ett va Linda?

  Fritösen ja… Min står i ”hallen” eller vad man ska kalla det lilla mellanrummet in i köket, annars har jag haft den på balkong/altan när jag haft sånt. Amie har också sin ute i uterummet. Man vänjer sig vid att ”gå å hämta det”!! Värt att slippa oset, imman och kladdet under…

  Pommes, kroketter, nuggets hamnar i vår… Ja så ska det ju göras munkar nästa helg. Letar på loppisar efter struvjärn för det vill jag såååå gärna ha! Älskar struvor!!

 15. kentucky fried chicken, mycket godare än chicken bits! man använder kycklingklubborna och filéerna på kycklingen! finns en stor variation på recept. Gott är att äta fried chicken med potatismos och gravy, alltså en brun mustig sås som är så himla god till kycklingen. (detta är typisk amerikansk husmanskost, också kallat comfort food för man blir så varm o goo av det:) kanske inte världen nyttigaste dock!

  nu när jag ser din fritös vill jag också ha en, även fast jag också hatar lukten av friterat…

 16. Hej!
  Brukar titta in här då och då och bli inspirerad av din fina blogg. Har dock sällan kommit mig för att kommentera. Men nu hade jag ett fritös-tips jag måste dela med mig av: äppelpaj!
  Jag gick en matlagningskurs en gång och då fick vi pröva att göra små friterade äppelpajer – som de på McDonald’s fast godare! Minns inte riktigt vad det var för deg, men kan leta upp receptet någon dag…

  En annan favorit, som någon redan nämnt, är hemgjorda langos. Miljoner gånger godare än de bleka varianter man kan köpa på festival… kom ihåg att det ska vara potatis i degen (ibland ser man recept med bara mjöl)!

  Ha det fint!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..