Kinamat – kyckling i stark sås, fast hemmagjord!


Kinamat är så in i nordens gott och en sån där rätt som man bara kan bli tok-sugen på ibland! Istället för att ringa kinakrogen så prova denna gryta med kyckling i stark sås! Den är grym!!! Hettan går naturligtvis att reglera efter eget tycke o smak! Såsen blir både lite sötsur och stark, och med massa krispig minimajs, vattenkastanjer, böngroddar mm. så är det verkligen ren njutning i matväg! Och den tar inte en hel kväll att tillaga! Ca 15-20 min allt som allt. Riset kokar du under tiden grytan puttrar! Och det här är verkligen en riktig smaka-av & bättra-på-lite-mer-å-lite-till-å-lite-mer-sånt-å-sånt och smaka av igen, och igen!! Våga experimentera lite och jag lovar du kan fixa superläcker kinamat på ett kick!

8-10 port
Det här behöver du :
750 gram kycklingfilé eller innerlår
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-1½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk mörk balsamvinäger
2 msk kinesisk mushroom soya
2 msk kikkoman soya
2 tsk worshestersås
1 tsk sambal oelek
1 tsk D´Elidas chilisås

200 gram färsk minimajs
1 burk ananasringar i juice (400 gram)
1 burk wokgrönsaker (bambuskott, böngroddar)
1 burk skivade vattenkastanjer
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered alla grönsaker & burkar så det bara är att hälla i grytan sen. Skala och hacka löken grovt. Finriv vitlöksklyftorna plocka fram alla flaskor och såser! Öppna konservburkarna. Häll av spadet på alla utom ananasen, den kan behövas om man vill förstärka den söta smaken.

Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stor grytan. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet och rör om. Tillsätt lök och vitlök. Häll på kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser utom majs och konserverna. Smaka av efter ca 10 min då grytan fått småkoka. Bättra på smakerna om det behövs. Tillsätt sist av allt majs, ananas, bambuskotten, böngroddarna och vattenkastanjerna. Smaka av igen! Använd ev. spadet från ananasen till att göra såsen mer söt.

Red ev. av grytan med mer maizenamjöl som du rör ut i lite vatten. Beror lite på hur mycket sås du vill ha i grytan. Smaka av igen! 😉

* TIPS!
Prova också att variera grytan med paprika, morotsslantar och kinakål. Lite extra piff blir det också om du garnerar med lätt rostade cashewnötter.


Godare kycklinggryta finns nog inte!! Så gör en rejäl sats när du ändå är igång!


Servera med ris, ät och njut! 😉

LOADING..