Rustik Äppelpaj med Ingefära & Rosmarin


Dax att börja experimentera med höstens alla äppelpajer! Vilken fröjd alltså! Den här har jag klurat en del på. Jag ville ha en lite mindre sötslikskig äppelpaj denna gång och med en mer rustik höstig smak som passar bra nu i skördetiderna! Ingefära är otroligt gott i äppelpaj och ger en extra liten smakskjuts. För att plocka fram ytterligare höst och mer rejäl smak så fick rosmarin komma till sällskap och det var inte alls en dum kombination. Man behöver inte så mycket av varken ingefära eller rosmarin för  att de ska bli en angenäm smakbrytare! Bara lite grann alltså! Det är trots allt äppelsmaken som ska dominera. 

Jag har inte använt något vitt socker utan mörkt muscovado. Har du inte detta så kan du använda råsocker. Slutreslutatet fick med beröm godkänt här hemma. Nicke tyckte den var riktigt god och till och mer godare än de vanliga mer ”sockriga” varianterna. Personligen tycker jag om pajer som har lite mer vuxen smak och som inte är så söta så denna får absolut platsa bland äppelpajs-favoriterna! Å va ni än gör, glöm för guds skull inte att överdosera med en riktigt goood vaniljsås till! 😉

Det här behöver du :
5 stora äpplen
50 gram färsk riven ingefära
2 msk farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk torkad rosmarin

Smuldegen :
150 gram smör
4 dl havregryn
2 dsl mörkt muscovadosocker el. råsocker

GÖR SÅHÄR :
Skala och klyfta äpplena. Skala och riv ingefäran. Smält lite smör i en stekpanna och stek äpplen & ingefära. Smula över rosmarinen med fingrarna så det blir ett pulver. Pudra över kanel och socker och stek tills äpplena mjuknat. Häll upp i en ugnsfast form. Blanda alla ingredienserna till smuldegen i en bunke. Nyp ihop allt med fingrarna till en smulig massa och fördela över äpplena. Grädda i ugn 200 grader i 25 min.


Härlig doft av äpplen, kanel och ingefära!!


Fyll en form med de goda stekta äpplena.


Fördela smuldegen ovanpå.


Med muscovado socker blir det en mycket rustik smak, som smakar HÖST! 😉


Jag har börjat ta in lite äpplen från träden ute nu, mest fallfrukt. Ju längre dom får sitta kvar på träden desto godare blir dom! Vindruvorna är riktigt goda nu, söta små delikata sockerbomber! Dom har jag nallat hemma hos min fd. styvfar i hans växthus! 😉

LOADING..