Höstfavorit – Krämig Kasslergratäng med potatis, morötter, lök & paprika


Nu när sommarens grillade kött på inte längre pryder våra tallrikar i kvällssolen måste jag ju kontra med en absolut favorit! Alla älskar väl potatisgratäng och det är ju bara sååå gott till en grillad köttbit. Nu är det höst & då lagas den mesta maten i ugnen hos oss. En potatisgratäng fylld med rökt kassler, massa lök, vitlök och för att få lite extra piff & färg fick även morot och paprika vara med också! Detta är så grymt gott så det finns nog inte! En höstklassiker som varar ända fram till tidig vår. Då gör jag denna gratäng med överbliven julskinka! Tjoohooo – Och vet ni?? Om 105 dagar är de faktiskt JULAFTON!! 😉

Det här behöver du :
1½ kilo potatis
2 morötter
750 gram kassler
2 gula lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
6 dl grädde
Salt & peppar
Riven ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatis, morötter, lök och vitlök. Skölj paprikan. Förbered en smord ugnsform. Skär potatis och morötter i skivor, finhacka vitlöken och strimla paprikan. Fräs på lök, vitlök och paprika i stekpannan på låg värme medans du skär kasslern. Löken ska bli mjuk och genomskinlig och absolut inte bränd. Skär kasslerna i strimlor. Varva potatis & kassler i två lager, salt & peppra mellan varje. Blanda sista lagret potatis med den frästa löken & paprikan. Slå över en 5:a grädde. Salta & peppra. Gratinera i ugn i 200 grader ca 50 min. Ta ut formen, riv över ost i valfri mängd och slå ev. på mer grädde om gratängen känns för ”torr” är den fortfarande ”simmig” så kommer den bli perfekt krämig när den är klar. Höj ugnsvärmen till 250 grader och gratinera 10 min till.  Ta ut formen och låt gratängen vila ca 10 min före servering!


Gul lök, paprika & vitlök fråsa fräsa ihop sakta i stekpannan.


Potatis & strimlad kassler varvas i en ugnsform.


Sista lagret varvas med den god löken och paprikan som fått fräsa mjuk.


Salt & peppar. Och så grädde. Sen skjuts in i ugnen knappt en timme…


Och 10 minuter innan den är färdig, tar du ut den och strör över ost och ev. ”bättrar på” krämigheten med lite extra grädde…


Here we go!! Ser det inte alldeles, alldeles underbart ut?? 😉


Servera med en god tomatsallad! Här har vi en allskön blandning av olika färger på tomaterna, och det är NU dom smakar som allra bäst!!

LOADING..