Choklad Fondant med varm Hallonsås


Chokladfondant är ju en riktig dessert klassiker. Ni har nog inte missat att den används flitigt i programmet ”Halv åtta hos mig” och är enligt mig en lyxvariant av kladdkaka i portionformar! Hemligheten med en riktigt god fondant är ett hårt yttre och krämig mitt. Inte flytande rinnig, utan mer krämig rinnig! 😉 Själva receptet är lätt som en plätt och tar inte många minuter och allt rörs ihop i en och samma kastrull. Svårigheten ligger i att få till just rätt konsistens. Recept har önskats av er läsare och detta har jag nu provat tre gånger med samma resultat så jag vågar påstå att det är ett säkert kort jag förmedlar vidare! 😉

Det här behöver du :
100 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
1½ dl socker
1 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull, dra bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den smält. Tillsätt äggen och äggulorna och rör samtidigt till en jämn smet. Tillsätt sen socker och vetemjöl och rör klumpfritt. Smörj & mjöla (vetemjöl) fyra mindre portionsformar. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 16-17 minuter, inte mer i 200 grader. (varmluftsugn). Fondanten är klar när smeten rest sitt och fått en rundning på ytan och det syns att den är något hård, ungefär som en muffins. Då är det dags att ta ut dom, låt dom inte stå inne längre om du vill ha en tjockflytande krämig mitten. Vänd försiktigt formarna upp och ner direkt på fat dom ska serveras på. Här pudrad med florsocker tillsammans med en varm hallonsås. Serveras med fördel genast medans dom är varma!


IKEA har perfekta små ugnsfasta formar till chokladfondant! 19kr/st.


Fyll formarna till lite mer än hälften.


Fondanten är klar när smeten rest sitt och fått en rundning på ytan och det syns att den är något hård, ungefär som en muffins. Då är det dags att ta ut dom, låt dom inte stå inne längre om du vill ha en tjockflytande krämig mitten.


Njuuuuut!!! 😉

  1. Camilla!
   De jag har gjort har lossnat hela allihopa, då har jag smort formarna med smör och ”bröat” med vetemjöl, de funkar jättebra då. Men man får va noga med att de inte blir för mkt vetemjöl i så de blir klumpar runtom.
   /Linda

 1. Det där får det att vattnas i munnen på mig! Det får bli efterrätten till helgen!

  Snubblade över din blogg typ igår, och den verkar jättebra och roliga recept också. Så den ska jag följa i fortsättningen!

 2. MUMS.. va gött detta såg ut.
  Å jag som inte äter alls nåt sött längre.. :o((

  Men, jag ska rekomendera detta recept till min man, han ska ha en bjudning till en killkompis nån helg frampå.
  Med 3-rätters.. å då visste han inte vad han skulle ha till efterrätt.

  Ska visa honom detta, sen så får jag se om han vill göra det eller ej.
  För, den måltiden får han göra helt själv.. :o))

  Ha dä gött bästa du.. // Kramen Annelie

 3. ”…Grädda i 16-17 minuter, inte mer i 200 grader. (varmluftsugn)…”

  Men om man har en vanlig ugn då? Är det samma förutsättningar?

  Såg förresten sjukt gott ut, ska testa i helgen! 🙂

  1. Fibrotjej!
   Använder du vanlig ugn så bör du lägga på 20-25 grader på värmen. Alltså i 225 grader. Jag har aldrig bakat fondant i vanlig ugn så jag är lite tveksam till tiden, men håll koll runt 15-16 minuter iaf!
   /Linda

 4. Jag älskar chokladfondant! Varför gör jag inte det oftare? Kanske för att jag inte har några formar :smile:, ska genast kolla in dem på Ikea. På ”Halv åtta hos mig” var det ju många som satte in sina formar i frysen, men det gör inte du enligt receptet. Det behövs alltså inte? 🙂

 5. Jag har aldrig gjort egna bara ätit på restaurang, men det är klart att jag ska försöka mig på det. Tycker det verkar svårt att få ur dem snyggt ur formen, men jag såg att du hade tips med vetemjöl. 😉

 6. Detta är ju vansinnigt förföriska små rackare! Jag har gjort liknande förr men har inte kallat det ”fondant” innan halv åtta hos mig började sändas. Lite lustigt att hela svenska folket verkar ha börjat tala köksfranska över en natt 😉

  Det jag skulle säga va, tack för tipset om formarna!

 7. Hejsan! Ska ha en bjudning med tre-rätters och tänkte göra den här som dessert! Vad ska man ha för hallonsås? Gör du den själv eller köper du?
  Jättefin blogg du har!

  1. Emeli!
   En superenkel & snabb hallonsås gör du av ett paket frysta hallon. Låt tina med lite socker. Gärna råsocker. Mixa med stavmixer, tillsätt en aning florsocker när du mixar. Sen är den klar att serveras! Kan med fördel ”stå till sig” lite i kylskåpet före servering!
   /Linda

 8. Hej! Jag har gjort ditt recept två gånger och är så nöjd, det är verkligen gott!

  Därför tänkte jag bjuda på dessa på nyår, men såg kommentaren om att dubbla receptet. Och då funderar jag lite över varför du inte har dubblat det utan istället gjort två satser. Kan man försämra kvaliten av att dubblera satsen?

  Hoppas att du hinner läsa min kommentar innan det är försent 😉 Tack för ett bra recept!

 9. Men Guud så goda de blev! Den bästa fondanten jag gjort nånsin tyckte hela familjen. Tack för massa bra tips och en tusan till inspirerande blogg.

 10. Provade att göra dels dubbel sats och dessutom så förberedde jag desserten flera timmar innan jag skulle servera den, sammanställde allt och så fick den bara stå i kylskåpet tills vår huvudrätt var uppäten….
  Smakade ljuvligt…tack för ett mycket lyckat recept, jag serverade den med de varma hallonen och även hemmagjord vanliljglass till, mums !!!

 11. Hej har nyss gjort dom här, men mina vart mer som muffins Inge kladdiga alls bara just när man tog ut dom då flöt lite smet upp men inte mycket alls (gjorde i vanlig ung i 15min) vad gjorde jag för fel? Använde några hjärtformade porslin formar

 12. Kan det fungera att göra iodning smeten på dagen och hälla i portionsformarna för att sedan ställa in de i ugnen innan servering på kvällen?

 13. Tack för ett bra recept! Supergott med vaniljglass och färska hallon till.
  Tror jag hade någon minut för länge (17 min) för 3 av 4 var inte så tjockflytande krämiga i mitten. Men annars var smak och konsistens på topp!
  Så de här ska jag bjuda på igen.

 14. Hej!

  Testade ett recept igår men funkade inte ås bra och vill nu testa ditt istället.
  Jag ska ha 12 st till nyår och ville bjuda på detta, kan man multiplicera ditt recept med 3 eller funkar det inte alls? Ibland är det ju lite si och så när man dubblar etc i bakvärlden 🙂

 15. Testade att halvera receptet.
  Tog ut den ena ( som reste sig först ) vid 15 minuter och den andra vid 16 minuter.
  Både blev tyvärr mer som muffins.
  Ska prova igen om det är halveringen av receptet som gör det. Eller om min varmluftsugn är lite ”starkare” ..
  Skulle litat på min instinkt och tagit ut dem vid 13-14 när jag tyckte de såg färdiga ut.
  Ska göra ett försök till med att göra en halv sats. ( En till mig och en till min sambo )

 16. Provade detta recept häromdagen och det var första gången jag någonsin gjort chokladfondant. Blev sååååå bra!! Allihop lossnade direkt från formarna och konsistensen blev kanon! Extremt gott 😀 Tack för ett jättebra recept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..