Pitepalt – färdig mjölmix?


Jag var till Hemköp idag och handlade i vanlig ordning. Ska baka en hejdundrandes massa knäckebröd till helgen så jag stod länge å väl bland hyllorna med mjölsorter och fundilerade! Ser ni vad jag hittade?? Först tänkte jag att jag läste fel, men inte då! Pitepalt i mjölpåse! De ni! Jag inbillar mig att pitepalt här på Öland är väldigt svårsålt så därför blev jag lite full i skratt, påsen kändes väldigt riktad till mig! 😉 Ja, jag var bara tvungen att köpa en. Grymt skeptisk, men jag kände mig tvungen!


Av innehållsdeklarationen att döma innehåller denna ”palt” mestadels mjöl, medan den palten jag kokar själv innehåller mest råriven potatis. kornmjöl, helt okej, men potatisflingorna får mig att tänka tillbaka då jag jobbade på äldreboendet. Det är inte gott, och de ska tydligen stå och svälla för att bli potatismos, men det smakar långt ifrån pulvermos ens… Jaja, salt också helt okej, men SOCKER?? Vem har kommit på att det ska vara socker i pitepalt? Tro mig, detta ska bli spännande att prova!

Vad säger ni, skulle ni köpa? Kanske nån som redan provat?

Får se om jag hinner imorgon att provkoka några stycken… Lovar att jag återkommer! 😉

 1. Hej!
  jag säger bara Uuuääk! Tycker det går för lång nu..!! Jag jobbar i matbutik o när vi i julas fick mix till lussebullar tyckte jag detta var nog. ja menar vill man BAKA lussebullar villl man ju göra hela grejen å känna dofterna liksom inte mixa till det..då kan man ju likagärna köpa färdigbakade i samma butik lixom…Pitepalt har jag aldrig ätit å jag e från Bohuslän- Jag tycker man ska hålla på sina traditioner å inte tjoffa ihop det i nån läbbig mix!!Annars tycker jag din blogg e jättefin, enkel å genuin..vanlig go mat lixom!! :)Kram på dej!

 2. I min palt ska det vara både rå och kokt potatis samt grahamsmjöl. Det har jag lärt av salig moromor som på 1930-talet kokade palt åt ett helt skogshuggarlag ute i en timmerkoja. Hon hade garanterat ingen mix.

 3. Det har funnits nånting som heter ”Raspeballer” här uppe i Norrland i några år. Samma koncept. Smakar okej, men givetvis är det inte som hemkoke palt’n! 🙂

 4. Har provat ”raspeballemjölet. Det smakar precis som palt ska smaka. Men gu nåde dej om Du tillsätter för mycket vätska och mjölpåsen är slut. Det fick stå en stund och ”tjockna” till men det var geggigt att rulla dom. Men jag föredrar att göra palten från grunden. Och jag älskar palt sån gotlänning i Norrland jag är.

 5. OK för vissa färdiga mixer, men det får ta slut vid en viss gräns. Har för mig att du visade här hur du gjorde palt och det var ju inte svårt. Varför ska man då köpa en mix. Det är som att köpa skalade poatisar på burk.

 6. Har smakat motsvarande raspeballer som är en Paltmix.. Vet inte egentligen vad som ska vara så speciellt med ”Pite”palt men vad jag har hört skall det vara att man sätter fläsket direkt i palten och kokar det istället för att knapersteka det brevid som är 100 gånger godare 🙂

  Men tillbaka till frågan, NEJ dessa mixer kan aldrig aldrig någonsin komma upp i samma nivå som riktig palt. Sega tunga och kompakta klumpar är vad man får.

 7. hualigen, pitepalt ska vara gjord med riktig potatis och inga potatisflingor. Mjölet skall ju hållas ner till ett minimum, därav pressa potatisen i handduk så att den mesta vätskan försvinner.
  Nej, mixar av alla dess slag är en skam för de maträtter de ”ersätter”. Skulle mor min se detta skulle hon nog få spel, eller skratta så hon grät.

 8. Och vad är det för gröna löv de har lagt på palten? Lite suddiga, så går inte riktigt urskilja om de skulle vara någon krydda eller något. Stor klick smör och rårörda lingon är väl det enda man skall ha på palt, om man inte gillar att ha rivna morötter bredvid också, vill säga.

 9. Har en påse på väg så jag tänkte pröva sen..
  Gubben är ju mer för palt än vad jag är. Jag är en kroppkaksmänniska.
  Fast det ska bli kul att pröva, men hallå sockret hade dom väl kunna skippa..
  Trevlig helg

 10. varför köpa mix när den bästa paltan är den man gör själv . Jag är uppvuxen med pite palt och skulle inte kunna tänka mig att äta någon annan än den som vi gör hemma.

 11. Kungsörnen håller i samband med att de lanserar den mixen på med en tävling om vem som ör Sveriges godaste pitepalt och vinnaren/vinnarna får typ en årsförbrukning av deras nya pitepaltsmix. Fick en inbjudan till tävlingen via min blogg men jag började gapskratta när jag läste mailet – var typ nån standard-smicker-mail som började med att de ofta läste på (inklistrad bloggadress) för inspiration osv.

  Det som gör det komiskt är att allt som jag har i min blogg är helt naturligt glutenfritt så jag har svårt att se hur Kungsörnen som mjölföretag som inte har några produkter som jag tål kan få ut nån inspiration av det. Och det känns ju väldigt inspirerande att vara med att tävla om något som man inte tål att använda eller äta – NOT.

 12. Jag tycker per definition att alla som gnäller över färdigmixerna har rätt i sak, men kan samtidigt inte låta bli att undra över hur många det är av er som inte tvekar en sekund över att ställa fram Lomandhers ”bearnaise” from hell vid grillkvällen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..