Varm Smörgåstårta i ny tappning


Igårkväll gjorde jag en jättestor varm smörgåstårta som räcker till många. Det är absolut inget krångligt recept och har du aldrig smakat varm smörgåstårta så är det på tiden. Lite festligt om man har gäster och ett absolut lyx-alternativ till de vanliga varma smörgåsarna i ugn. Jag brukar göra den här lite då och då men denna gång stekte jag bacon och lök på plåt i ugnen, kryddade lite extra med vitlök och tillsatte även lite philadelfiaost i fyllningen. Det är verkligen sjukt gott och funkar med vilket bröd som helst. I vanliga fall gör jag en rund tårta med halvmåneformad hönökaka, men igår fick det bli med vit formfranska. En riktigt god favorit som tål att upprepas! 😉

10 port
Det här behöver du :
1 förp Rasken vit formfranska
5 pkt bacon (a´120 gram)
1 liten purjolök
2 små gula lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar skivade champinjoner (a´400 gram)
5 dl créme fraiche
100 gram philadelfiaost
Salt & peppar
1 burk ananasskivor (a´ 400 gram)
4 tomater
4 dl riven västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Värm ugnen till 225 grader. Skär bacon i bitar och lägg på en ugnsplåt. Finhacka purjolök och gul lök och riv vitlöksklyftorna. Fördela över baconet och stek i ugn ca 20-25 min tills det fått lite färg och baconet blivit knaprigt. Häll av fettet och lägg ner blandningen i en stor skål. Blanda med champinjoner, créme fraiche och philadelfiaosten. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.  Kantskär brödet och lägg 9st skivor på en plåt med bakplåtspapper. Bred på hälften av fyllningen och lägg på ett nytt lager med 9st skivor. Lägg på resten av fyllningen och ytterliggare ett lager med bröd. Toppa med ananasskivor, tomaskivor och riven ost.


Stek bacon och löken i ugnen så slipper du stekos och stänk på spisen.


Efer 20-25 min i 225 grader är det klart. Häll av fettet.


Bred på fyllningen i två lager.


Toppa med ananas, tomat & en god ost. Jag tycker västerbottensosten blir himla god till.


Gratinera ca 20 min i 225 grader.


Smaklig spis! 😉 Detta är bara sååå gott!!

LOADING..