Lax i ugn med krämig Västerbottensost


Grillpaus råder!! Grill-entusiasmen är slut, ideérna tömda, skaparlusten att lägga något på grillen känns inte lika lockande som ”vanlig mat” längre! 😉 Vi pausar fram till helgen och hoppas att inspirationen kommer tillbaka så nu mina kära läsare lämnar jag över till er! Om alla ni som läser här inne bidrar med ett grilltips var så kommer vi att förlänga vår grillsäsong med flera månader!! Så nu får ni tänka till och verkligen fylla på med era absolut bästa grilltips här tack. Hör ni de nu!! Ge oss lite inspiration så vi kan fortsätta grilla här på ön!

Nu till ett recept med ”vanlig mat”! 😉
Lax i ugn är alltid fräscht och gott. Här gjorde jag små portionsformar med duchessepotatis som jag gratinerade i ugnen samtidigt som laxen på ett separat fat. Såhär gjorde jag laxen med krämig västerbottensost.

Det här behöver du :
4 laxfiléer
Vitpeppar
Flingsalt
150 gram riven västerbottensost
100 gram philadelfiaost (naturell)

GÖR SÅHÄR :
Smörj en ugnsfast form. Dra ett par varv med vitpepparkvarnen och strö över flingsalt. Rör ihop philadelfiaosten med den rivna västerbottensosten. Bred över röran på laxfiléerna. Gratinera i ugn ca 20-25 min i 225 grader. Servera med duchessepotatis, sockerärtor, citron & en dillkvist.


Duchessepotatisen gör jag av kokt, stött potatis, en skvätt grädde och några äggulor. Till dessa fyra portioner använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar, sen pressade ja i lite, lite citron i moset också innan jag spritsade ut det i formarna.


Philadelfiaost + riven västerbottensost.

 1. Attans så gott det där såg ut 😉
  Nu måste jag testa detta inom en snar framtid,
  redan imorgon tror jag eller kanske idag 🙂 Mums
  Kram

 2. Mina svärföräldrar har gjort den goda upptäckten att grilla rimmat sidfläsk. De köper fläsket i hel bit, sen bara på med peppar (absolut inget salt!) och penslar med lite honung under grillningen. Sen är det bara att skära upp i portionsbitar eller flera skivor. Det är svårt att veta innan hur salt fläsket är, men får man tag i en bra bit så är detta supergott och verkligen något jag rekommenderar! 🙂

 3. Himmel så gott det låter (och ser ut)! Västerbottensost är en absolut favorit och lax är ju svårt att inte få till.

  Detta måste vi testa!

  Grilltips… Laxspett marinerade i bland annat lime är gott, med nypotatis och limehollandiasesås till ännu godare! 🙂

 4. grilltips, kyckling file i röd sås, skär kyckling filen i kvadratbitar, förbred såsen genom att blanda en klicktomatpure olivolja och så faijtaskryddor pressade citron sal svart peppar, vill du använda ett annat krydda så kan man alltid ta den man gillar och sedan lägger man kyckling i såsblandningen över natten eller ett par timmar i kylen och därefter trä in de i trä spet och grilla man kan äta dem med naturell yoghurt som kall sås till 🙂 älskar din blogg det har jag nog sagt flera gånger men säger det igen 😉

 5. Det ser riktigt gott ut! Jättefint upplagt i portionsformar också. 🙂

  Jag har tyvärr inte så många grilltips att komma med, bor i lägenhet… 🙁

 6. Mmmm, så smarrigt det ser ut. Blir jättehungrig när jag ser dina bilder (som alltid iofs. 🙂

  Jag gillar att grilla i foliepaket. Göra olika tillbehör så får var och en fixa sitt eget paket med det de vill äta.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

 7. Eftersom jag bor i lägenhet ser jag till att det grillas när vi hälsar på hos andra. Jag ställer mig dessutom gärna i köket vilket ofta uppskattas. Sist vi var hos mina föräldrar gjorde jag kycklingspett, marinera kycklingfilé i 2×2 cm kuber i vitlök, citronskal + saft, timjan, peppar och olivolja. Trä upp på spett och grilla, salta efteråt (om det behövs, citrus ”träffar” tungan på samma ställe som salt så ofta kan man dra ner kraftigt på saltet, eller rent av helt, när man använder citussaft). Till detta serverade jag en potatissallad på färskpotatis, tärnad med en sås på lite majonnäs, creme fraiche, purjolök, dill, oregano, lite timjan, salt och peppar, samt färska tomater och gurka från mammas växthus.

 8. Vi har till standard att ha färdiga grillkotletter i frysen. Jag brukar köpa en skaplig bit fläskkarré när pris o kvalitet är gynnsamt. Sedan får den i er ugnspåse rätt neutralt kryddad gå i ugnen på 100grader tills den är 70 grader ini. Spadet i påsen blir sås och den yttersta skivorna blir den dagen middag med lämpligt tillbehör. Resten skär jag i tjocka skivor och fryser. Kotletterna ska ligga platt bredvid varann så de tinar fort.

  Avslutning på elgrillen med den smakrika BBQsås vi den dagen känner för. Vi gör kolgrillen bara med gäster.

  Kycklingbitar med mycket rubb och en del ströbröd på, skakas i en rejäl plastpåse! blir väldigt bra med snäll elgrillning. Då kör jag direkt med rått kött, men aktar mig för övervarm grill.

 9. Här är ett gott grilltips: Dela banan i bitar ca 4 cm stora, rulla en baconskiva runt och trä på spett. Grilla tills de får färg. Gott som tillbehör till grillat kött!

 10. Grilltips: Varm potatissallad!

  Grilla olika grönsaker som du skär väldigt grovt (eller inte alls). T.ex. Paprika, sparris, champinjoner, zuccini, rödlök, aubergine.
  Medan du grillar dom så pensla allt hela tiden med någon slags marinad (själv tycker jag det räcker med en egen blandning av olivolja, salt, peppar, vitlök och lite chili).

  När grönsakerna är färdig-grillade, hacka dom i lite mindre bitar och blanda ihop i en skål med nykokt potatis. Blanda eventuellt i lite olika sallads-sorter precis innan servering och kanske lite mer olivolja och salt. Så gott och så enkelt!

 11. Mmm detta ska provas snart någon dag, ser himla gott ut =)
  Denna sommaren har vi grillat mycket av färdigkryddad mörad fläskytterfilé, så himla saftigt och gott kött… till det gör vi ofta potatissallad med nypotatis, fetaost, rödlök och körsbärstomater med balsamico dressing och en kall vitlöksås.

 12. Detta är så vansinnigt gott Linda och så enkelt. Har bjudit på denna lax ett par gånger och det har blitt så uppskattat. Senast när sonen va hemma och han undrade hur jag kommit på de, men han hann att svara själv…Kryddburken förstås! Självklart svarade jag. Stort tack för recept..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..