Sallad till grillat med Nektarin & Halloumi Ost


En superfräsch grillsallad sitter aldrig fel! Den här gjorde jag igår när vi kom hem från marknaden. Romansallad, nektariner, nyplockade körsbärstomater & halloumi! Oj så gott alltså! Jag är grymt förtjust i denna osten måste jag säga. MEN, den är lite knepig!

Halloumi är en knepig ost!
Första gången jag åt denna ost var för många herrans år sen då jag såg den i kyldisken på affären. Jag köpte med mig en bit hem och öppnade förpackningen och provsmakade. Say no more… Hela rasket åkte direkt i soporna! Gummiost, smakade noll o ingenting, bara seg gummi-konsistens… Hur sjutton kan detta kallas ost tänkte jag då! Idag vet jag bättre!

Men, den är god!!
Jag insåg såsmåningom att den måste tillagas på något sätt för att få fram smak och annan konsistens. Men den är som sagt lite knepig. Jag har grillat den otalet gånger med samma resultatet att den ”rinner” igenom gallret och kvar blev ingen ost… Jag har provat hög värme, låg värme, snabbt på grillen och långsamt på folié men icke! Den vill sig inte för mig på grillen så är det bara! Däremot i stekpanna så blir den alldeles förträffligt god och jag använder endast en klick smör att steka i. Ingen olja, inga kryddor. Osten har rejäl sälta i sig själv och smaken kommer väl till sin rätt efter ca 1½ min på varje sida.

MEN, ännu ett men!
Se till att förberda allt tills precis sekunderna innan ni skall sätta er till bords. Ha köttet, fisken, kycklingen etc. färdigt från grillen. Tillbehören framdukade och salladen klar! Osten ska ätas OMGÅENDE efter den är stekt tycker jag, annars återgår den till sin gnissliga gummi-konsistens igen och då är den inte roligt längre!


Grilloumi! Är det nån där ute som sitter inne på knepet med att grilla halloumin med perfekt resultat så hojta! Jag har provat både vanlig halloumi och grilloumi på grillen, men där finns ingen skillnaden!


Skär ca 1 cm tjocka skivor och stek i stekpanna i en klick smör ca 1½ min på varje sida! Då får du en garanterat god halloumi, men skynda dig att äta upp den!


Njut!!

  1. Hade också halloumiost till middag i går, men jag grillade även nektarinerna, jättegott tillsammans med osten, sött och salt perfekt. Jag tycker snittsen med att lyckas med halloumin, är att inte grilla den för länge, för då blir den seg, men jag älskar denna ost, och har lärt många att äta den under det sista året.
    Sommarkramar Lola

  2. En fråga om salladen, den ser supergod ut. En typisk sallad som jag och min pojkvän kan äta när vi kommer hem sent från jobbet och så! 🙂

    Men vad har du för sås till? Eller vad rekommenderar du för sås till? Jag funderar på basilika-olja-sås eller kanske youghurtsås?!

  3. Du borde verkligen testa att göra egen haloumi! Det är jättegott och man kan ju alltid leka med kryddningen. 🙂 Med rötter ifrån mellanöstern så finns det inget godare än hemlagad haloumi 😉

  4. Vad gott! Jag älskar ”gnekost” men jag saltade den första gången och det var ingen hit. Nektarinerna grillade jag också men det hade varit lika gott utan. Några vänner har åkt till Böda idag och jag är faktiskt lite avis men det kommer flera somrar. Hoppas du har det härligt i värmen för det har jag!
    Kram Karin

  5. Så gott det ser ut. Halloumi är en favorit, men jag tycker som du att den blir godast smörstekt. Smöret lockar fram härliga smaker.
    Läste att grilloumi är en variant av halloumi från Grekland. Äkta Halloumi kommer bara från Cypern.

    När jag bor på Cypern sex veckor på vintrarna, köper jag min halloumi hos grönsakshandlaren. Fiskar upp den trekantiga biten ur en hink med saltlag. Den är verkligen god. De görs traditionellt i runda formar, osten skärs sen i fyra delar.

    Jag brukar grilla halloumi hastigt på hög värme, då får den färg men hinner inte smälta. Sen direkt på tallriken, där matgästerna sitter och väntar.

  6. Mötte haloumi på Cypern i början av 90-talet. Perfekt lunch! Gissa om jag blev glad att se haloumi i butikerna i slutet av samma årtionde…
    Steker oftast i pannan med lite olja (hetta) och smör (smak). Avrundar med att klämma lite citron över.
    Grillar ibland och då efter att de legat i olja o några stänk citron. Så att det får yta (hög värme skapar ytan innan det rinner igenom), då kan man enklare vända. Håller med om utmaningen och då det blir minst lika gott på stekpanna blir det oftast detta sätt.
    Fräscht och somrigt. Tack för inspirationen. Blir haloumi t grillmaten imorgon!

  7. lustigt att det inte funkade med den grill varianten för den grillade vi så senast i går kväll och det blev jätte bra .. allafall likabra som om jag stekt den på spisen .. förutom då att jag kan hålla med om att när man steker den på spisen så lockar ju smöret fram en otroligt god smak !!

    Min erfarenhet säger att grill varianten är den bästa att grilla !!

    (Vi grillade den på vår gasol grill ..Ska väl inte ha någon betydelse men ändå !!)

  8. Hej, måste börja med att säga att du har en riktigt mysig blogg. Brukar ofta gå in och kika när jag har lite idétorka 🙂

    Som tips när det gäller halloumi så är mitt bästa knep att verkligen låta den torka ordentligt på hushållspapper innan du grillar den. Då blir det sådär härligt knaprig yta på osten och den är inte alls svår att få perfekt på en varm grill efter kött eller annat.

    /Linda

  9. Vi brukar skära dem i stavar och sedan linda in dem med en bit bacon. Därefter grilla dem. Supergott. Vi grillar dem efter köttet – då det inte tar så lång tid att grilla halloumin.

    Mums.

  10. Jag älskar Halloumi och jag grillar den mer än gärna, centimetertjocka skivor och vänd ofta.. blir kanongott

  11. Vi har testat lite olika halloumi och vi tyckte den äkta cypriotiska var klart godast. Men det gäller att vara snabb som Birgitta skrev.

  12. Ett riktigt bra knep är att dubbelpanera osten (mjöl->ägg->ströbröd) så håller de värme och därmed mjuk konsistens MYCKET längre.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..