Portergryta med honungs karamelliserade babymorötter


Det är inte ofta jag är på systembolaget men av kära maken brukar jag titt som tätt få nån spännande flaska när han varit där, han vet att jag gillar såna överraskningar som jag kan laga mat med! 😉

Sist fick jag några olika sorters porter och en av dem fick gå med i en riktigt härlig husmansgryta idag! Här har jag serverat grytan med riktigt knapriga små babymorötter som fått stekas och karamelliserats med en liten gnutta honung… Detta mina vänner är något utöver vad smaklökarna varit van vid de senaste veckorna! Ni bara MÅSTE gå på bolaget och handla hem lite roliga flaskor till maten, det är sååå roligt att laborera! 😉

Det här behöver du :
1½ kg nötkött
1 stor gul lök
1 stor röd lök
2 vitlök solo
1 flaska porter (3½ dl)
1 msk dijonsenap
6 dl kraftig mörk köttbuljong (egen, tärning el fond)
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk herbamare örtkrydda
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i rejäla grytbitar. Använd en stor gryta. Bryn köttet lite i taget. Skala och skär löken grovt och vitlöken fint. Lägg ner i grytan tillsammans med köttet. Slå på flaskan med porter och ytterligare vätska från buljongen så det precis täcker köttet. Tillsätt även senap, svartpeppar och örtsaltet. På med lock, sänk värmen och låt grytan puttra några timmar… Fyll på mer buljong då och då så det inte kokar torrt. Grytan är klar när köttet lätt faller sönder och blir sådär härligt trådigt och mört! Red av såsen i grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar.


Samuel Adams Honey Porter från USA (nr 1580). En grymt god porter till kött med rejäl fyllig lite sötrostad smak!


Grytan har nu puttrat ca 4 timmar! Lovley… 😉


Babymorötter, råa som stekt i smör i stekpanna tills de blivit al dente, dom ska fortfarande vara lite krispiga, inte som kokta! Ringla över lite honung på slutet och finhackad persilja och sväng om i stekpannan några varv! Servera genast!

 1. Var hittar du alla dessa godisar???? 🙂
  Blir ju helt sjuk på allt gott som produceras hos dig, har du en stuga man får hyra i sommar med all inclusive 😉
  Gud va gott!!/ Sussi med….

 2. Precis vad jag gjorde i helgen. Stekte med några morötter när jag gjorde stek i en gammal fin gjutjärnsgryta som jag hittat på loppis. Helt underbart gott.

 3. Hej, jag brukar läsa din blogg ofta, flera gånger om dagen. Jag älskar portergryta och nu har jag äntligen fått ett recept som jag måste prova!!! Älskar din blogg! Kram

 4. Har precis kommit hem från ett tufft spinningpass och magen kurrar (vrålar!). DU ÄR HEMSK!!! Det ser såååååååååååååå gott ut! 😀 Mmmmmmmm… Förresten, bakade dina syltkakor, blev så otroligt goda. MEN, ska åtminstone försöka att aldrig mer baka syltkakor, de var FÖR goda (läs: jag åt upp alla 28 st SJÄLV! haha)

 5. Åh, så gott! De där morötterna, mmm. När det kommer till systemets varor är jag tyvärr helt lost. Jag känner mig ”duktig” när jag använder matlagningsvin 😛 men jag kanske borde börja kolla in det mera.

  När det gäller Henning Mankell, jag har inte läst en enda bok av honom! Knäppt eftersom han är en av de populäraste, men det har bara inte blivit av.

  /Emma

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..