Godaste köttfärssåsen med rotselleri


Får jag presentera min favorit bland rotfrukterna! Herr Rotselleri! Han är mild, söt, god, perfekt smakhöjare och en nyttig sådan! I den maträtt jag gillar honom allra bäst är nämligen köttfärssåsen! Här kommer han väl tillrätta och han delar gärna sällskap med massa tomat och oregano! En 10-poängare helt klart!

Så tveka inte att stoppa honom i en plastpåse nästa gång ni står i grönsaksdisken och begrundrar dessna knölar, den ena mer lik den andra. Rotsellerin är billig och ett måste till ”mammas köttfärsås” enligt Joline! 🙂

I den här såsen har jag valt att riva både rotselleri, morötter och finhackad lök. Detta har fått fräsa ihop i stekpanna med en massa oregano. När man sedan brynt köttfärsen så tillsätter man detta ”fräs” av goda smaker och köttfärssåsen är gå god väg till succé! Glöm inte tomatpuré, ketchup, å de ska inte snålas! Rotselleri tycker om tomat! 🙂


Rotsellerin är min absoluta favorit av rotfrukterna. Den åker titt som tätt ner i varukorgen och till 90% så använder jag den till köttfärssås! Innan du river ner den så går det utmärkt att skala den med osthyvel!


Riven rotselleri.


Här tillsammans med rivna morötter och hackad gul lök.


En utomordetligt fin smakgrund till köttfärssåsen.


Det färdiga resultatet. 1 kilo blandfärs, 1 rotselleri, 2 gul lök, 2 morötter, oregano, tomatpuré, ketchup, köttbuljong, salt & peppar & en gnutta socker… Redning med maizena.

 1. Hej
  Först o främst måste jag berömma din blogg och dina underbara maträtter! Undrar bara hur mycker mjölk och buljong har du i denna köttfärssåsen? Ser jättesmaskigt ut och ska absolut testas nästa gång!!

 2. Håller med, rotsellerin är helt fantastisk! 😀 Har hittills använt vanlig stjälkselleri i köttfärssåsen (och morötter så klart!) men ska definitivt testa herr rotselleri också 🙂 Tack för tipset!

 3. Det ska jag prova, brukar ha selleri och morötter i men det har jag inte prövat-än! Men jag tycker köttfärssåsen mår bra av att koka i lite rödvin, brukar inte du göra det?
  Trevlig mys-pys fredag!/Malin

 4. Heeeej Kryddis! Läste precis din kommentar på min blogg och blev så glad!! Vad gullig du är!! Vasaloppt var helt underbart roligt och jag ångrar inte en sekund att jag åkte!! Det är nog faktiskt det roligaste jag någonsin gjort tror jag! 🙂 Sen så vilade jag faktiskt både måndagen och tisdagen efter loppet.. så det så! ;P

  och vet du Kryddis…. jag säger alltid att mammas köttfärssås är den allra bästaste… men jag tror nog att du skulle nog vara den enda i hela världen som skulle kunna laga en lika god köttfärssås som henne! 🙂

  Massor av kramar!!

 5. Hej Igen!
  Har inte varit inne på sidana på ett tag så nu har jag tittat tillbaka lite. Det var rent livsfarligt! 😀 Ostbrickan, kakan, biffruladerna jag vill ha allt nu! Så blev jag jätteglad över beskrivningen av köttfärssåsen. Har fått sluta äta tomat eftersom jag antagligen inte tål det. Det är verkligen katastrof.
  Ska försöka piffa till köttfärssåsen efter din beskrivning ovan och också ta till lite rödvin som det stod i en kommentar. Ibland som funkar inte hjärnan för möjligheterna utan jag stannar vid problemen. Önskar dig en solig och fin helg!

 6. Vilket toppentips, har aldrig provat rotselleri – däremot brukar jag(som du)ha rivna morötter i köttfärssåsen, så bra att dryga ut det lite. Hoppas ni får en bra helg nu! /Cathrin

 7. Håller med att rotselleri är en smakhöjare men jag är dålig på att använda den själv ,blir i köttgrytor ibland. Hoppas du mår bättre nu och att ”flunsan” ger sig. Jag blir alltid såååå hungrig när jag ser dina bilder fast jag åt frukost nyss!?
  Hoppas solen skiner på din ö/kram Karin

 8. Kalmar FF-korven smakar precis likadant som Kalmarkorv. Tror jag i alla fall. Det var längesen jag åt Kalmarkorv. Jag får väl ta och gratisäta lite på julmarknaden på slottet och jämföra. 😉

  Hoppas allt är bra med dig och att ni har en trevlig kväll med Melodifestival och allt! Såg din blogg på en TV-skärm när jag var och provsmakade på Maxi igår! (Det låter som att jag är där och gratisäter ofta… 😉 Men jag jobbar bara 100 m därifrån, så då är det mer ok. 🙂

 9. Selleri är kung till mycket 🙂

  Själv använder jag stjälkselleri i 2-4 mm tjocka/tunna skivor tillsammans i lökstekningen i grunden till mycket matlagning. Detta som smakhöjare istället för glutamatprodukter och liknande.

  Nä, blev jag hungrig. Igen 😉

 10. Åh, tack för den påminnelsen! Jag hade en halv klump kvar i kylen från min Årstidernalåda, och hade svår ångest för vad jag skulle göra med den.. men här kommer den ju absolut till sin rätt. Nu puttrar det för fullt på spisen 🙂

 11. Attans, nu ar hemligheten spridd. Sellerin var ju hemligheten i kottfarssasen.
  ”Pappas” kottfarssas numera ingen hemlighet…
  Trist;-)

 12. Rotselleri är något som jag den senaste tiden har fått upp ögonen för. Förr tyckte jag inte alls om det. Jag känner att jag absolut måste testa din variant av köttfärsås i veckan 🙂

 13. Nu är även denna variant lagad. Mycket god! Ännu en variant som det är lite ”skolsmak” på. Det blir mustigt med sellerin och morötterna. Tack för ännu ett gottigt recept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..