Ostbricka till både stora & små!


Mys-fredag! Fredags-mys eller ”whatever”!! Fredag är mysafton för familjen Nilsson i Öjkroken. Visserligen är alla trötta efter veckan och det blir ofta gäspningar och tidig sänggång. Men fredag är fredag och med lite god förberedelse vilken inte krävs så mycket av en aftons ostbricka så kommer här vår gårdagskväll i bilder :


Vem har sagt att ostbricka enbart är till för dom vuxna!? Här älskar barnen konceptet mer än osten om man säger så, men det är ändå ostbricka! 😉 Det är ju helhet & stämmning som räknas när det är fredagsmys och inte plockar vi fram nåt annat till barnen bara för de! Är det ostbricka så är det! Barnens variant ovan med äppelskivor, goudaost på tandpetare, ciabatta, saltiner, rågtunnbröd, vindruvor, päronmarmelad och skinkrullar. Kexen och marmeladen fick dock fyllas på efter halvlek! 😀 Och dom njöt stolta som prins & prinsessa lätt påverkade av kvällens avsnitt av ”Barda”! Ostbricka is the shit! Tummen upp från bägge två småttingar! 😀


Kex, saltiner, rågtunnbröd, ciabatta & nybakat olivbröd. Man måste ha variation när man provsmakar ost ju!


Falbygdens ost… Miniostbricka med 4 sorter. (Dom 4 små runda) Väldigt ynkliga små pytte-ostar i miniformat. Tyvärr så blev dom direkt sågade av både mig & mannen. Kanske för små i storleken för att kunna bringa tillräcklig smak?! Dom smakade i princip indendiskt allihop vilket jag tycker är himla knepigt med tankte på att det ska vara en genomtänkt ”färdig bricka”. En ostbricka ska göras med variation och olika smakupplevelser. Här var den ena mild, den andra liiite skarpare, den tredje smakade ingenting och den fjärde var svår att urskilja från de andra. Väldigt lika i smaken och alla hade samma eftersmak som smakade ”jääääst” . Inte jÄST, utan jäääst! Jäst gammalt vin eller nåt…


Falbygdens Fontina. Även denna ost från Falbygdens. Fontina brukar jag gilla i vanliga fall. Både nötig & söt, fruktig i smaken, men denna smakade bara jäääst. Dålig, gammal på nåt sätt.


Håhåjaja!!! Falbygdens Roquefort. Denna ost är inte tillverkad av Falbygdens men finns att tillgå i deras sortiment. Osten är importerad från Franrike. Det är fruktansvärt våghalsat att skicka mig en roquefortost som provsmakning vill jag påstå, jag är grymt petig med både utseende och konsistens så här kommer finsmakaren Nilsson in i bilden för en äkta roquefort är det absolut godaste jag vet i ostväg!!!

Det finns ingen ost jag älskar mer än roquefort, absolut perfekt sälta, krämig, mild & stark på samma gång, aromatisk eftersmak. Grönmöglet ska gå i nyanser och då är osten helt enkelt underbar… Men inte denna… Det syns nästan på bilden att osten ”svettas”. Grönmöglet har en mörk färg och går inte från ljus skala till mörkare. Övriga osten ska enligt mig vara fast & torr på ytan, men när man trycker lätt på den med en kniv ska den vara synligt krämig. Möglet var mörkt och skiftande inte i olika nyanser. Ostens ”skal” runtom var kraftigt och mörkt färgat, de ska de INTE vara! Blev besviken av bara åsynen men smakade såklart flera gånger om. NEJ, detta var inte alls vad jag förväntande mig! Roquefort från Falbygdens sortiment får verkligen minuspoäng! Petig som jag är så smakade jag osten flera gånger, men det hjälpte inte. Eftersmaken var liksom övriga ostar från Falbygdens ”syrlig” med en ”jäääst” bismak. Inte godkänt alls! Nu börjar jag fundera över hur postgången egentligen ”tog hand” om osten (läs; kylvaran) när den fraktades hit…


Svensk Kvibille!
Detta ska vara Svergies motsvarighet till roquefortosten, men frågar ni mig så blir det ett hånskratt rakt ut i det blå!! Det finns ingen ost som kan mäta sig med en äkta roquefort. En motsvarighet, ja, jovars… Men kvibille?? Nä! Låt Sverige få ha sin svenska kvibille utan jämförelser och låt den svenska smaken av grönmögelost få vara svensk, inte fransk! Varför ska det hela tiden jämföras med storheter?? En äkta kvibille är dock en äkta kvibille och det är faktiskt inte fy skam de heller! Men det är ingen roquefort! Så är de med de! Denna smakade dock godare än Falbygdens roquefort.


Till ostbricka är det väldigt gott med en ”avstickare” som prosciutto. Sältan och konsistensen akompanjerar såååå fint med framförallt brie & grönmögel.


Förutom diverse ostar så är det här mannens favoriter. Färskostarna. Vitlök & taco är det som gäller. Ett säkert kort för att inte förlora kampen om ostbrickan! Flaskan med crema di balsamco ska du droppa lite över prosciutton! Oj, oj, oj så gott!!


Fredagsmys med en massa gott & blandat! För att inte framstå som en ärkebiskop bland ostprovare så måste jag säga att det är självklart himla kul att prova något nytt emellanåt, men som sagt mindre kul att bli besviken av förväntade goda smaker!

Falbygdens ost har aldrig gjort mig besviken innan med deras sortiment. Detta var första gången! Dock är det fantastiskt roligt att prova nya ostar, humma lite, titta på varann, fråga flera gånger ”va tyckte du?, nicka lite, skaka på huvudet, mmm:a lite… Och man kan se på varann att smaklökarna verkligen jobbar för att förvandla smakerna till ord! Jag är en äkta ostälskare och just ostbricka är bland det godaste jag vet i form av kvällsmys! 😉

 1. Så smart med färdig uttänkt ostbricka att köpa hem, synd bara att de smakade likadant 😐 Jag är lite nyfiken på marmeladen, vad är det för smak? Vi hade också ost på menyn för vårt fredagsmys, men i en amerikansk tappning i form av en cheese ball med salta kex. Jag har precis laddat upp receptet på min matblogg. Inte för att göra smygreklam, tänkte bara du kunde vara intresserad. Bra recept ska man dela!

 2. Jag älskar också Roquefort-ost och måste fråga vilken Roquefortost du tycker är allra godast, jag har inte smakat så många olika nämligen..

 3. I lööööv ostbricka, men tyvärr är min man inte sååå glad för det…så det blir inte så ofta här hemma tyvärr…men NU blev jag vansinnigt sugen på det! Du gör det sååå snyggt dessutom!

 4. Jag är en riktig mespropp när det kommer till ostar och ostbricka men jag älskar det OM det är mesostar. Flödeost, det är dit jag kan sträcka mig. Jag har svårt för all mat som luktar, det blir liksom tvärstopp 🙂

 5. ostbricka är det bästa jag vet!!!! har varit galen i det sen jag var liten, och jag hoppas Olivia kommer gilla det med för här blir det ofta ostbricka som mys-mat!

  har inte testat ostarna än men de ligger i kylen och väntar på omdöme. Får rapportera i bloggen vad jag tyckte sen, kul att höra era åsikter! De 4 småostarna som inte smakade så mkt, var de goda (godkända) ändå??

  kram och hoppas ni haft en minst lika mysig lördag!!

 6. Vilket roligt inlägg! Gillar din humor 🙂 Och så måste jag säga att du är så fantastiskt duktig på att då det att se så himla vackert och aptitligt ut!!

 7. Mmmm….gott med ost!! Tips: servera ostarna riktigt rumstempererade!! Smakar såååå mycket mer då!! Men det kanske du gjorde. Så sugen jag blev på ostbricka nu. Har tre olika sorters fikonmarmelad i kylen som väntar på goa ostar!!:)

 8. Ett tips till alla ostälskare, i helgen åt jag en av de allra godaste ostar jag någonsin smakat. En italiensk ost som var inslagen i tobaksblad och lagrad 24 månader. Otroligt smakrik. Finns på winjas ostbutik på bergsgatan i Stockholm. Tror tyvärr inte att de skickar till Öland. Men nästa gång du är i huvudstaden så kan det ju vara värt ett besök.

 9. Det ser helt fantastiskt gott ut! 🙂 Vad sugen jag blir på ostbricka, här och nu. 🙂 Det var evigheter sedan vi hade ostbricka sist. kanske något att tänka på till kommande fredagsmys. Kram Lotta

 10. De 4 små ostarna ska man nog inte se som en ostbricka utan istället se det som en möjlighet att få 4 varianter. För mig känns det roligare än att köpa en stor bit dessertost.

 11. Vilken härlig ostmiddag! Som vanligt fantastiska bilder. Och en bra idé att slippa krånglig matlagning på trötta fredagskvällen. Det ska jag komma ihåg.
  Hälsar fröken Dill

 12. Hej! Jag har en fråga som inte rör ostbrickan 🙂

  Jag ska köpa mig en köksmaskin/assistent och det finns ju en djungel av dem, vill ha en som har det utseendet som tex Kitchen aid, din Kenwood mm

  Jag har några frågor om du hinner/vill svara.

  Är Kenwood en bra maskin? Hur stor bunke är det till din? Hur stor bunke behöver man ha om man bakar av en liter degvätska?

  Usch vad svårt det är att veta vilken som blir bäst, vill ju ha en maskin av bra kvalite också.

  Jag verkligen älskar din blogg, har använt många recept därifrån. Tack på förhand.

  Kram Jessica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..