Risotto med smörstekta Champinjoner


Jag älskar risotto, men gör det alldeles för sällan! Denna med smörstekta champinjoner är inte alls dum! 🙂 Har ni nån egen favorit?

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter kycklingbuljong (egen el. tärning/fond)
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2min) slår du på buljong lite i sänder vartefter det kokar bort! Fortsätt så tills all buljong tilsattas, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner parmesanosten och låt risotton vila ca 1min för att ”kräma till sig”! Salta & peppra!

Smaksättning :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt.* Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen! Enklare och godare blir det knappast!

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör, olja eller mjölk/grädde om du nu ska göra en stuvning tex ska tillsättas innan svampen fått steka sig torr. Slår du på mjölk när svampen inte vattnat ur sig får du en väldigt tråkig färg, nästan dassgrå och, det blir inte speciellt gott heller! Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Nu kan du krydda och avsluta med en klick smör för den goda smaken! 🙂


I burken är det hemgjord kycklingbuljong som jag tinat från frysen. Det är det absolut godaste till denna risotto.


När riset är klart vänder jag ner svampen.


Och massor med hackad persilja!


Parmesanosten…


Och, woolaaa! 🙂 Smaklig spis!

LOADING..