Nä, inte nu igen… Inte en gång till…


Är så evinnerligt trött på denna tjurskalliga förkylning så jag blir galen… För 3 veckor sen blev jag jätteförkyld, snorigt och med tillhörande hosta därefter såklart… Sen försvann rösten så fint och jag har mest låtit som en rostig sardinburk de senaste veckorna… Började känna mig helt okej på slutet av barnens sportlov & såg fram emot en skön helg och sen börja jobba igen! Men så på lördagmorgon så kom han som ett brev på posten igen! Den där satans förkylnings-bacillen, å hela tjocka släkten hade han med sig!!

Ni vet hur det känns när man känner i både halsen och bakom näsan att ”nu kommer jag bli jätteförkyld”… Å så blev det! Var bortbjudna på middag på kvällen, tog Ipren å snörvlade iväg med familjen men var inte alls piggelin å somnade dessutom i soffan en stund innan vi körde hem! Nu var det ju släktmiddag så det var väl helt okej att slumra lite men sen har jag bara mått sämre o sämre…

Jag tillhör dessutom dom som är konstant förkylda från ungefär februari till maj varje år, det slår aldrig fel och jag är sååå trött på detta!! Nån som känner igen sig??
Vad gör man?? knaprar C-vitaminer? Dricker whiskey varje kväll (vilken inte skulle ändå gå för det är bland det värsta jag vet), eller förebygger med vitlök och honung?? Hjälp mig söta ni, ni brukar ju va ena hejjare på att tipsa så nu står de å faller med er! 😉

Ge mig din bästa huskur mot förkylning, även förebyggande så jag slipper hålla på så här ända till maj, tack!!! Å vi som inte haft besök av Herr Kräksjuka än heller…

Dagen ska jag tillbringa i sängen om jag kan, jag har sån rethosta så, så fort jag lägger mig ner så sätter de igång, hostar tills hela huvudet dunkar… Inte ens Cocillana hjälpte inatt… Orkar nog inte fara till affären men hemma finns följande i huskursväg, kan han glömt nåt men ungefär detta :

 • Honung av olika salg
 • Vitlök i massor
 • En stor bit färsk ingefära
 • Några citroner, apelsiner & annan frukt
 • Grönt te & kamomill
 • Chilifrukter
 • Kanelstänger

Jag kunde de här med huskurer rätt så bra en gång i tiden, men just idag står det helt still… Please help!!

 1. Gud vad trist att vara förkyld 🙁
  Jag brukar som tur är sällan vara sjuk, men mina bästa tips är nog att dricka hemgjord svartvinbärs saft ( varm om man gillar det) och äta mycket vitlök. Man brukar ju inte lukta så gott när man knaprar massor av vitlök men det kan det vara värt för att bli frisk eller hur ? 🙂
  Hoppas du blir frisk snarast!

 2. KRYA PÅ DIG!!! dessvärre har jag inga tips, jag är oxå en av dem som får förkylning på förkylning. det enda förebyggande är väl att sprita händerna i tid och otid och hålla sig långt borta från alla förkylda människor, men de är ju inte alltid så lätt.. Hoppas du mår bättre snart!!

  kramar

 3. Vitlök är bra grejer, bästa sättet att få i sig den är att hacka en eller två klyftor och strö dem över en matsked med flytande honung och in i munnen. Rätt gott faktiskt och både vitlök och honung har antiinflamatoriska egenskaper! =)

 4. Jag är en av de som inte riktigt tror på huskurerna med vitlök och whiskey. Tanken med dem är ju att du ska göra det INNAN du blir sjuk i så fall, när du väl är sjuk så är ju det för sent och det enda som då hjälper är att dricka mycket och vila.

  Krya på dig!

 5. Askorbinsyra! Man köper den ren på apoteket och tar mellan 5-10 gram på en gång, så fort minsta tecken visar sig! Det ger en knockout-effekt på bacillerna. Är du redan snorig är det försent! Detta enligt Anna Wahlgren, du vet hon med 8 ungar. Provade det när jag var gravid och det verkar funka. Det skadar inte att prova! Askorbinsyra är ju ren c-vitamin och inte skadligt ens att överdosera.

  Ren honung bres på macka och äts varje frukost. Det lär höja immunförsvaret. Min mamma gör så och hon är aldrig sjuk! Själv kan jag inte äta honung på det sättet.

 6. Åh din stackare! Krya på dig och hoppas det blir bättre inom en väldigt snar framtid. Jag har för ovanligheternas skull klarat mig riktigt bra denna höst och vinter, har inte varit förkyld sen i somras. *peppar peppar* Jag har alltid ett rör med Echinacea brustabletter (från Friggs) hemma. Så fort jag känner någonting börjar jag med att ta en tablett varannan timme det första dygnet och sen 3 tabletter några dagar framöver (frukost, lunch, middag). De gånger jag har använt Echinacea ordentligt har min förkylning aldrig varit så där riktigt kraftig, så jag tror absolut att dessa tabletter bromsar. Det funkar i alla fall på mig och även min mamma och förkylda kompis använder dessa tabletter och de tycker dem är jättebra.
  De kurerna du har skrivit om är också bra, men precis som Helena skrev så är det mycket varm dryck som gäller (helst varm c-vitamin) och vila.

 7. Jag är oxå en av dem som under vintern lider av konstant snuva och hosta. Dock tipsade en arbetskamrat mig om tabletter som heter Echinaforce som kan köpas på apoteket. Denna vintern har dessa piller varit min räddning. De ska tas så fort man känner minsta tecken på förkylning, men kan även lindra symptomen när den redan brutit ut. De är SUPER, funkar kanon! Dessutom har jag ett tips mot ihärdig rethosta, choklad!! Bra medicin som lenar och lugnar halsen. =)

  Måste samtidigt berömma din blogg. Har ganska nyligen hitta hit, men det har redan blivit en daglig rutin att titta in här.

 8. Usch, stackare 🙁 Jag brukar shotta Kan Jang som bara den när jag är sjuk och tycker det hjälper, men det är antagligen mest psykiskt… Esperitox och vitlökskapslar är bra också!

 9. Usch vad jobbigt! Är tyvärr själv en av dem som är förkyld mer eller mindre jämt under höst/vinter/vår. Halsen är min svaga punkt kan man väl säga. Tyvärr tror jag inte så mycket på huskurer men honung är ju antiinflammatoriskt och jag tycker att varmt vattem mycket honung, skivad färsk ingefära så mycket du klarar av plus pressad citron lindrar när hostan är som värst.

  Jag blir inte heller hjälpt av coccilana emellanåt men just den drycken brukar faktiskt dämpa hostan en del.

  Hoppas att du kryar på dig snart!!

 10. Åhh, vad tråkigt! Jag var förkyld i stort sett hela hösten så jag vet hur du känner dig…
  Jag brukar dricka grönt te med bitar av färsk ingefära å chili i. Jätteskönt för halsen! Gärna lite honung i också 🙂
  Krya på dig!
  Kraaaam

 11. Ett recept som fungerar när jag har rethosta är att koka upp vatten och slå över skivad ingefära och grovkrossad svartpeppar, pressa i citron och söta med honung. Det är inte gott men det funkar! Om du har i lite grönt te blir det kanske godare… Försök sedan att harkla dig i stället för att hosta, det skonar stämbanden och den där ömheten som man kan känna i halsen efter för mycket hostande. Krya på dig!

 12. Krya på dig! Jag har inget bra tips tyvärr, skulle behöva jag med eftersom jag också ofta åker på förkylningar. Ser att du har fått en massa bra tips redan. Men sov och drick mycket vatten nu när du är förkyld, det brukar hjälpa. Kram!

 13. Jag brukar köra följande om jag känner mig vinterhängig;

  2 pressade apelsiner
  1 pressad citron
  1 pressad vitlöksklyfta
  1 cm riven ingefära
  1 dutt cayennepeppar
  1 tsk eller msk honung

  Är du militant tar du en rå äggula i också. Är du less så häller du i en slurk vodka.

  Blanda, drick och känn hur livsandarna återvänder.

  Eller så tvättar du händerna oftare 🙂

 14. krya på dig nu ordentligt 🙂 tyvärr har jag inga super duper tips men något som fungerar bra här hemma är kosttillskottet Mivototal Flex, botarinte förkylning men bygger upp kroppen

  Varma kramar Åsa

 15. Fy vad jag lider med dig!!!
  Förkylning har det varit sparsmakat med här hemma..peppar,peppar!!
  Vi har ju istället då fått besök av ”Herr Kräksjuka” ist flera gånger.

  Jag har inga speciella knep att komma med, förutom att jag tänker ju då att en stor del av immunförsvaret sitter i tarmfloran. Inte fel då att hålla tarmarna i trim.
  Jag dricker ca 3 dl ren apelsinjuice om dagen och vet då att jag får i mig min dagliga dos c-vitamin som är jättebra.

  En annan tanke som slog mig är att om man är väldigt stressad fysiskt el psykiskt, och har för mycket krav på sig själv ( ibland är man inte själv medveten om detta! ) så påverkas immunförsvaret och man får ofta infektioner.

  Phu…långt svar!
  Jag hoppas verkligen det går över snabbt och att du slipper skiten sen!!!
  Många kramar (med munskydd då… 😉 )!!!!!

 16. Har oxå varit ovanligt mycket förkyld denna vintern. Varm dryck mot halsen annars tror jag bara det är vila som gäller. Värktabletter lindrar men läker ej! Vila, vila, vila…. Det gjorde jag förra veckan och gick över ganska snabbt. Nu endast lite rosslig i halsen!

  För att förebygga förkylning tror jag på bra mat och mycket friskluft.

 17. Vi hittade ett jättecharmigt recept på ”hostamedicin” på vinden i ett torp. Jag kommer inte ihåg alla ingredienser (men det var typ fänkål, honung m.m.), men det var noggrant angivet kvantiteter, förutom den sista: KONJAK EFTER BEHAG 😀

 18. Handsprit är faktiskt väldigt bra! atäll i hallen och sprita både dina och barnens händer när ni varit ute någonstans. Bra för både bakterier och virus

 19. Det finns ett naturläkemedel som säljs på apoteket som heter Enchinaforce. Jag tar det så fort jag anar minsta lilla förkylningssymptom. Jag är övertygad att det faktiskt hjälper. Ju tidigare man tar det desto större chans att mota bort förkylningen.

  Vitlök och honungsvatten tror jag också är bra.

  Alkohol tror jag inte hjälper, men som min pappa brukar säga – det blir i alla fall roligare att vara förkyld. 😉

  Krya på dig!

 20. Jag kan rekommendera Panodil pulver, en lila ask med 12 pulverdoser. Man kokar en stor kopp med vatten och häller i detta pulver som smakar både svart vinbär och mentol. Den lättar på förkylningen garanterat. Annars så är ju kiwi känd för att vara en riktig bomb med C-vitaminer så ät dem tills du storknar.

  Krya på dig och hoppas på att du blir bättre snart.

 21. Jag brukar inte hålla på med naturmedel, MEN det finns ett mirakelmedel som heter esberitox som är helt otroligt bra mot förkyldning. Har hjälpt mig då jag också blev förkyld väldigt lätt förr, räckte att jag gick på kalla golv så vart jag förkyld dagen efter. Tror att esberitox har vunnit årets naturläkemedel eller något liknande några gånger, mirakelmedel 🙂 Krya på dig hur du än gör!

 22. ta ett glas vatten, droppa i så mycket citron du orkar o ös på så mycket cayennepeppar du pallar!töm glaset,blåser ut det mesta!annars brukar jag i förkylningstider dricka juice på två apelsiner,en citron och en rejäl bit färsk ingefära varje morgon för att hålla immunförsvaret uppe=)

 23. Hej Linda. Vad jobbigt att vara så förkyld.
  Var tidigare drabbad för jämnan men nu är det över ett år sen sist, peppar, peppar. Sen jag drog ner rejält på kolhydraterna så har jag hållit mig mycket friskare 🙂
  Nåt som visat sig på mina tänder också. Var till tandhygienist idag och hon var alldeles förvånad hur fint tänder och tandkött såg ut. Inget mjöl och inget socker nästan på ett år, har gjort susen.

  Men nu var det en liten huskur jag skulle tipsa om, hamnade lite på sidospår 😉
  Pressa en citron, häll på en halv liter hett vatten. Rör ner en tsk timjan, bra mot hosta. Låt stå och dra 10 minuter, sila bort bladen. Rör ner en matsked honung. Honung är bra mot inflammationer, men ska inte blandas i hett vatten eller thé. Då förstörs de nyttiga ämnena. Häll upp på termos och drick flera gånger under dagen.
  Krya på dig./ Birgitta

 24. Jobbigt med förkylningar. Jag är tydligen förkyld ofta enligt de i min närhet, men inget jag tänker på.

  Ingefärste är jättebra mot halsont och ret i halsen. Finns några olika sätt att göra det på; du kan riva/hacka lite ingefära och stoppa i en tekula eller bara lägga i botten av en mugg och slå på kokhett vatten. Drick så varmt som möjligt för bästa effekt. Kan även ha honung i teet.

  Min farfar äter alltid en macka med honung till frukost och har tydligen inte varit förkyld på 15 år. Vet inte om det beror på honungen eller bra immunförsvar, men det kanske är värt att testa om man orkar med att äta samma frukost varje dag…

 25. Krya på dig!

  Min sambo var oxå alltid sjuk på vintern/våren, mer eller mindre konstant. Förra våren började han knapra järntabletter och sen dess har han knappt haft en sjukdag =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..