Taco-fredag blir nu Mack-fredag!


Varma mackor är en kvälls-klassiker då fantasin & energin har tappat orken! Men det är absolut inget fel med de! Vi ska väl va glada att vi ändå har några givna inpräntade recept att tillgå som går på ren automatik i dessa stunder! De kan väl inte va så att taco-fredag är så djupt rotad så min barndoms ”aromat-kryddade-varma-mackor” helt försvunnit från fredagkvällarna?? Är de så??!!

Tacos kan inte ha övervunnit alla svenska hem på fredagarna? Vi som växte upp på 80-talet, kom igen? Visst saknar vi varma mackorna??

Det här är nog de varma mackor som vi gör oftast här hemma :
Vitt franskbröd, dijonsenap, lägg på rikligt med strimlad skinka eller rökt kassler, några tomatskivor, grillkrydda & massa ost! 😀

Så, vad är GODAST på varma mackor???


(Här har vi champinjon & skinkstuvning, tomater och riven cheddar.)

En annan variant som jag tycker är riktigt god :
Svampstuvning med konserverade champinjoner som du snabbt rör ihop i katrull. Lite smält smör, champinjoner, pudra över vetemjöl, rör ner med mjölk. Småputtra, salt & peppar. Klart!! Toppa med riven ost och så in i ugnen!

Å så den här också :
Massa skivor av tunt skivad skinka, en skiva ananans, pizzakrydda och så ost!

Och den här me :
Överbliven köttfärsås, ett par skivor mozarella! Å så va de klart! Skjuts in i ugnen!

Den absolut godaste salladen till varma mackor är hemmagjord pizzasallad! Det passar sååå bra till varma mackor tycker jag!

  1. Varma mackor gör vi rätt ofta i detta hus… speciellt om vi inte orkar stå och laga massa mat 🙂 Gottigt!!
    Ha en härlig fredag! Kram Hanna

  2. Ja varma mackor är verkligen underskattat. Går ju att göra så otroligt mycket gott. Vår favorit är tonfiskröra, som vi gör i en smörgåsgrill, och klassikern skinka, ananas, pizzakrydda och ost. Vi vuxna gillar även fetaoströra med soltorkade tomater, kantareller å västerbottenost och bacon och ägg under ett tjockt lager ost. Variationerna är oändliga !

    Stor kram till dig, från Maria (ett stort fan av dig och din blogg) 🙂

  3. Det är alltid gott med varma mackor 🙂
    Min favorit är överbliven köttfärsås med oregano och ost mums 😉

    Trevlig helg! Kram Sussi

  4. Åh, nu minns jag. Vi har gjort varma mackor på senaste en del men jag har börjat tröttna för min trötta hjärna har inte kommit på nått roligt. Men visst ja, brukade ju alltid ha stuvning innan! Perfekt ju. Tack för uppfräschandet av minnet 😉 Tror hjärnan snöat in numera.

  5. Varma mackor är perfekt fredagsmat vi ska faktiskt äta det ikväll. Själv har jag aldrig fastnat för Tacos men varma mackor är en återkommande fredagsrätt.

    Den perfekta varma mackan är ngn lite rustikare formfranska, lite chilisås, röktskinka, några bitar getost, tomat eller ananas, oregano och toppa med riven ost. Mmmm…

  6. Själv är jag jätte svag för makrill i tomatsås varianten: formfranska med smör, sen på med mycket makrill och diverse kryddor. typ oregano, timjan, vitlök, paprikapulver och sånt. kanske en tomatskiva men det går bra utan och sist ost. Älskar även rumstempererade varma mackor, dvs att de har kallnat. Även pizza är gott så, men de får absolut inte ha stått i kylen innan.

  7. Jag gillar att ha jordnötter på mina varma mackor.taccomacka med köttfärs och taccokrydda och jalapeno är på min topplista.

    Gillar din blogg. Fina bilder.

    /(matkirugerna.blogspot.com)

  8. Här minns jag varma mackor med rökt skinka, pulverbearnaise från Blå band och ett par ordentliga skivor ost.
    Även köttfärsfyllda frallor som gratinerats.

  9. Åh nej! Varma mackor har aldrig varit 80-tal här hemma! Det är snarare ett måste för filmkvällen eller efter en dag ute i naturen. Favoritmackorna görs i ugnen, men smörgåsgrillen går väl an den med 😉

    Brödet är A och O! Vi brukar använda ngn god och luftig limpa som vi skär i skivor. Om vi gör mackorna i grillen så smöras utsidorna.

    Fyllning 1: grillkorv- skär på längden och halvera. Lägg 2-3 skivor på varje bröd, ringla över senap, toppa med prästost.
    (Låter skumt, men är jättegott!)

    Fyllning 2: Bred brödet med tomatpuré, krydda med vitlök och oregano, lägg på lite tonfisk (från burk) och ost.

    Fyllning 3: Bred brödet med Ajvar relish, lägg på en skiva salami av valfri sort och ost + lite oregano.

    MUMS!

  10. Barndom!! Oh yes!! Trodde du skulle glömma skivan med ananas!! En klassiker. Skinka, tomat, ananas och ost och en med stuvning. Så hade vi det ofta till kvällsmat (fredagsmys) i min barndom!! Och så satt man framför TV´n och åt. Då var det lite extra. Nu sitter man nästan alltid framför TV´n!!

    Ja, tacon behöver få lite konkurens!!

    Trevlig fredagkväll!!

  11. Hej!
    Kasta ut fulbrödet och baka ett levainbröd på surdeg. Då är det helt plötsligt supertrendigt! 😉

    Gratinera sedan mackan med lite Italiensk felino salami och riven ost. Eller dijon senap, finhackad vitlök, rökt skinka och riven ost!

    Supergott!

  12. Jag är nog lite gammaldags där och håller mig till det ”gamla hederliga” med ost och skinka, kanske tomatpuré och oregano eller lite dijon som någon annan nämnde.
    Det som jag förundras över mest är VAR du får alla ideér ifrån? Tror du kan få tom det äckligaste att se och verka gott, det är ett gott betyg 🙂 Ha en bra helg! /Cathrin

  13. Varmamackor har blivit ett söndagsmys hos oss 🙂
    De mest återkommande är, tonfisk blandat med cremé fraiche, dill & vitpeppar toppat med riven ost
    eller bacon, rödlök/schalottenlök, tomatskiva, vitpeppar & ost, men stuvade kantareller är nog min största favorit!

    Tack för en inspirerande blogg!
    Kram Alexandra

  14. Jag brukar köpa en burk Campbells champinjonsoppa som jag fördelar ut på mackorna och några skivor ost över och så in i ugnen. Det är sjukt gott och går fort 🙂

  15. Suuperdupergott att vispa upp ett ägg som man rör ihop med riven ost. Under osten kan man ha vad man vill men ägget bidrar till en riktigt luftig, smakrik och lite mer mättande ”ostfyllning” 🙂

  16. Trevlig helg ville jag mest säga! Hoppas du ska göra nåt kul? Jag ska starta med massa plugg imorgon, men sen på kvällen
    ska vi bjuda våra vänner på lyxig trerätters! Bloggar självklart om det=)

    Nej, nu ska det tändas ljus och fredagsmysa med maken.
    Kram Erica

  17. Hej Linda!

    Du fick inte bara vara med i min blogg idag utan även i radion. Jag hade fått i uppdrag att ta fram några favoritbloggar och du är ju en riktig favorit hos mig så det var helt klart att jag skulle ta med dig. Läs mer om radiodeltagandet här: http://www.annsann.com/2010/02/19/radiofredag/

    När det gäller varma mackor (programledaren läste inledningen av ditt inlägg i direktsändning!) så är mina favoriter med räkstuvning på, fast det ska vara räkstuvning gjord på ICAs salladsräkor på burk. Champinjonstuvning är inte helt fel det heller eller tonfisk och ananas. Och så massor av ost.

    Önskar dig en underbar helg!
    Kram Ann

  18. Här är den personliga favoriten en riktigt pillig sak att göra men sååå värd det. Vitt formbröd, skivade färska champinjoner och ett vitlökssmör med persilja i. Pillet är att lyckas breda ut smöret över champinjonerna på ett bra sätt, det bör vara rejält mjukt. Vill man kan man ha lite smakrik riven ost över. Champinjonerna bör ligga rejält tätt eftersom de krymper rätt rejält i ugnen.

  19. vi åt aldrig tacos på fredagarna som små..
    och jag&min man gör det inte nu heller.. vi har inget speciellt sådär som vi äter varje vecka 😉 (förutom lite snask då:P)..

    men jag gör ALLTID mina varma mackor EXAKT som min mamma gjorde dem..
    en stuvning med champinjoner på burk och bacon i..
    och så vanlig riven ost på.. och kryddor såklart!
    är så sjukt gott.. brukar alltid salta dem rätt mycket innan jag äter 😀

    har inte gjort någon annan version av varma mackor och kommer nog inte göra det heller.. 😉 är en riktig vanemänniska 😀

    men tomatskiva i lätt väldigt gott, det ska jag nog däremot våga mig på att testa någon gång.. 🙂

  20. Tack så mycket 😉 Hoppas du har det bra där på andra sidan bron och att ni inte är allt för insnöade, Hade inte suttit helt fel med vår nu 😉 mvh maja

  21. Min favorit är vitt bröd, ketchup, arla hushålls ost, och massor med oregano och lite citronpeppar på. Gör mina i mikron 🙂

  22. Ja nog saknar jag varma mackor uppfödd på 80talet som man är..
    Det var ju varma mackor till både frukost och kvällsfika ibland..
    Men magen är numera inte speciellt förlåtande för bröd och vitt bröd absolut INTE..
    En jag saknar är på polarbröd, creme bonjour kantarell och sedan grillad kyckling och kryddad med curry, sedan en god prästost på det..
    Eller köttfärssås och curry över med bananer + ost..

    Frågan är vad man ska göra till middag.. =)

  23. smörstekta champinjoner vända i smält ost på ett rostat bröd med majonäs utsmetat på, och en stor klick BBQ sås. Inte riktigt ”varm macka” på så sätt att det är tillagat i ugnen, men åh så gott.

  24. Varma smörgåsar är ju underbart!

    Min favorit (som görs allt för sällan) är Spaghetti och köttfärssås! 🙂
    Spaghettin på toppen straxt under osten, så den blir knaprig och fin. Naturligtvis ingen senap i botten, utan ketchup.
    Mums 🙂

  25. åt varma mackor till mat ikväll 🙂
    det blev trattkantarellstuvning och massa ost på mina 😀
    mums !! älskar din blogg, älskar dina bilder…
    det verkligen vattnas i munnen och man blir alldeles hungrig….

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..