Potatis & Purjolöksgratäng med Julskinka

rester_julskinka

Julen är firad, god mat har avnjutits och god mat finns ofta kvar i kylskåpet många dagar efteråt. Och för guds skull, släng inga rester!! ”Tänk på barnen i afrika, som jag brukar säga till barnen”… Ta tillvara på era julmats-rester och njut en gång till av nya ”förmågor” serverade på middagsbordet! Det här receptet på potatis & purjolöksgratäng brukar jag göra då och då fast med kassler. Nu när julskinkan ligger på lur i kylskåpet i väntan på en god ”rest-middag” så är nog detta det absolut godaste jag vet att göra av just överbliven julskinka. Halvera eller dubbla receptet hur du vill. Av detta blir det en rejäl form, perfekt som bjudmat för många! Och ofta väldigt uppskattad! Vad har DU för favorit bland julmatens resten??

God fortsättning på julen, nu ser vi fram emot nyåret! Kram på er allihopa!

Det här behöver du :
1½ kg potatis (mjölig sort)
800 gram strimlad julskinka
1 purjolök
1 gul lök
1½ liter gräddmjölk
Nymalen vitpeppar
salt
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Strimla julskinkan. Skala och skiva potatisen. Finhacka purjolök och gul lök. Använd en rejäl ugnsform. Smörj formen med lite flytande margarin. Vänd ner potatis och lök och blanda runt med gräddmjölken. Krydda ordentligt med nymalen vitpeppar & lite salt. Fördela skinka över gratängen och vänd runt. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen 200 grader ca 45-50 min. Vänd runt med en sked i formen då och då. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

rester_julskinka

potatisgratäng

purjolåda

vitpeppar

julskinka

potatis_purjolöksgratäng

gratäng_riven_ost

recept_julrester

 1. Här brukar det bli pytt i panna. Perfekt om man förutom skinkan även har lite kokt doppekött, prinskorv, köttbullar och julkorv. Tillsammans med tärnad potatis, lök, salt, peppar och lite worcestershiresås blir det en perfekt pytt i panna.

 2. Denna gratäng har jag alltid bruka göra på julskinkan (förutom lök och purjolök). Men i år måste jag pröva nåt annat. Vi har ätit oss less på gratängen. Pytt låter som något man skulle kunna prova, har lite rester av älgstek på lut, perfekt blandning med skinka.Mmm vi får se.

 3. Ser gott ut, brukar också göra någon slags gratäng av julskinkan, får se vad det blir i år, än så länge passar den fint på mackan 🙂
  Vi har dock en massa lax över, får nog bli dillstuvad potatis med lax idag….

 4. Vilket sammanträffande, hade hittat ett liknande recept som vi gjorde igår men utan purjolök. Vi passade på att strimla julosten också så att vi blev av med den. Det blev väldigt gott.

 5. Här har vi gjort pytt på skinkan och prickig korv. Hade tänkt göra kroppkakor av all potatis men det få bli en annan gång.
  Vad härligt ni ser ut att ha haft det på jul, gå bort att äta va ju inte heller så dumt.
  Vi bruckar ha knytkalas på julafton och det funkar jättebra.
  Ha en bra dag

 6. Men mamman då! Vilket otroligt glassigt recept, var är dom gula kantarellerna då? Gissar att du bara tillfälligt förträngt dom eller?

  //roffekock

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..