Köttfärspaj med det lilla extra!

köttfärspaj

Så var man tillbaka efter lite jobbverkstad igen! Nu är jag ledig ett tag och tänkte förgylla er med en massa recept dagarna framöver! Idag fick det bli paj till middag! Det är inte ofta jag gör paj överhuvudtaget men ibland är det himla gott tillsammans med en fräsch sallad, nybakat bröd och en kall vit dressing. Denna köttfärspaj har fått gott sällskap av färska champinjoner och bacon. En paj med det där lilla extra helt klart! Supergott!

Pajdeg :
1 st Toppits pajform i aluminium 14dl
150 gram smör
3 – 4 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna! Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel. Ståll i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen. Pajdegen ska sedan förgräddas ca 10-12min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterliggare ca 30 min.

Fyllning :
500 gram blandfärs
250 gram färska champinjoner
1 pkt bacon
Salt & peppar

Topping :
½ burk körsbärstomater, halverade
2 dl riven ost

Äggstanning :
2 ägg
2 dl gräddmjölk
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på färsen i stekpanna. Hacka champinjonerna och klipp ner bacon i stekpannan. Låt allt få fräsa ihop och få fin färg. Salta & peppra. När pajskalet är förgräddat höj ugnsvärmen till 200 grader. Fyll pajskalet med köttfärsfyllningen, strö över riven ost och toppa med halverade körsbärstomater. Häll på äggstanningen. Grädda i ugn ca 30 min.

köttfärs_bacon

Fyllningen till denna paj är blandfärs som fått fräsa ihop med färska champinjoner och ett paket bacon.

pajdeg

När pajskalet är förgräddat är det dags att lägga i fyllningen. Dessa engångsformar från Toppits är himla smidiga till matpajer.

köttfärsfyllning

Köttfärs, bacon och champinjoner…

paj_recept

Toppa med riven ost och halverade körsbärstomater.

matpaj_recept

Slå över äggstanningen.

vit_dressing

Rör ihop en kall dressing av ett par matskedar philadelfiaost som du vispar ut med lite mjölk till lagom konsistens. Smaksätt med lite pressad citron, vitlök, salt & peppar. Slå på lite kallpressad rapsolja och några varv med pepparkvarnen innan servering.

köttfärspaj_bacon

Nu börjar pajen bli färdig. Ta ut ur ugnen och låt ”stå till sig” ca 5 min.

köttfärspaj_recept

Flytta över pajen på ett fat. Alimuniumformen kan du enkelt klippa upp och få ut pajen hel och fin.

LOADING..