Lasagne Bolognese

lasagne

Nu var det väldigt länge sen vi åt lasagne. Det är perfekt bjudmat om man har många gäster hemma på middag, och speciellt barnfamiljer! 🙂 Lasagne är uppskattat av de flesta och går naturligtvis att göra helt vegetarisk också med qornfärs. Här har ni den klassiska varianten med bolognese och en härligt krämig bechamel med god ostsmak!

4-6 port
Det här behöver du :
1 förp. färska lasgenplattor
600 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan löken, vitlök, tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärsåsen koka in utan locka ca 15 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Bechamelsås : 
75 gram smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärnet, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

Använd en ugnsfast form ca 20*35cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärsås/ avsluta med lasagneplatta och häll över det sista av såsen. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 15 min om du använder färska lasagneplattor. Servera med en god sallad och rivna morötter.

lasagne_recept

Middagen är klar!

lasagna

En krämig lasagne med härlig ostsås…

LOADING..