Vill du leva såhär??

gris

En bortsprungen gris passerade oss här hemma på gården en tidig vårkväll 2008. Grisen har nu dock hittat hem igen! 😀 Ett grisliv som man kanske trots allt VILL leva!?

Det debatteras just nu vilt runt om i landet om avslöjande av grisarnas vanvård på svenska gårdar! Det är reaktioner i mångfald, tårar, bitterhet, besvikelse och förbannelse! Det finns inget slut på alla dessa känslor som fullkomligt svämmar över oss just nu! Dessa stackars små grisar som visas upp i TV-rutan!

Frågor ställs!
Swedish Meats ordförande Lars Hultström har fått sitt svinhus filmat av djurrättsaktivitser, och vad fick vi se? Grisarna är smutsiga och skitiga!!
En kommentar jag först reagerade starkt på! Grisar ÄR skitiga, dom bökar och smutsar ner för det är deras leverne, deras helt naturliga beteende! Att dom sen lever i trånga bås, utan halm är ju skandallöst om det stämmer. Båsens storlek inom all djurhållning styrs av lagar och regler. Har man kollat upp detta och jämfört? Båsen ska ha vissa mått i area och även strömedel som underlag.

Jag kan tycka att man på något sätt utnyttjar svenska folkets empati på fel sätt när man som aktivist går ut med personliga omdömen utan att ha tillräckligt på fötterna. Man vill se svenska folket gråta, ilsket byta kanal, stänga av TV:n, bli arga… Men sen då?? Vad är det man vill visa egentligen?? Reaktioner på missförhållanden, men vad kommer sen? Vad ska vi yttra oss om vad gäller förbättring? Vad är det vi svenska folken ska VILJA för våra grisars rätt? Egentligen? Är det relevant i dessa inlägg?

Missförstå mig rätt nu! Jag har själv gått 3-årig lantbruksskola och arbetat med både nötkreatur och svin. Man BÖR ha en god inblick innan man som ”utomstående” kommer med kritik!
 
Kunskap är A & O!
Vet aktivisterna hur grisar TRIVS att leva? Vet aktivisterna hur grisar beteer sig som kultingar, som medsyskon, som suggor, som galtar, eller som hungriga, eller nyfikna, eller oroade!?? Har man verkligen tillräckligt på fötterna för att yttra sig om grisarnas bästa? Aktivisterna vet ju ABSOLUT vad som INTE är okej. Dom vet en himla massa, men vad grundar dom det på? Vet svenska folket det? Eller litar vi blint på vad dom säger? Bara för att dom lockar oss till tårar? Är det här vi blir knäsvaga och VÄLJER vår åsikt, eller har svenska folket bättre förnuft att ta reda på fakta?

Självklart är det absolut ren vanvård av djuren om de får stå & växa i sin egen skit, trampa runt bland kadaver med svansbitningar och kroppsliga märken. Men hur sjutton kan man veta att djurägaren, ”bonden” i detta fallet inte uppmärksammat detta redan. Grisen som blivit svansäten kanske redan står på antibiotikakur?! Hur får man reda på såna fakta mitt i natten?? En gris som blivit riven av annan kanske även den redan fått veterinärvård och behandling därefter. En kulting eller sugga kanske avlidit av en eller annan anledning, det är ju sånt bonden upptäcker först vid morgonfodringen. Har en aktivist såpass stor kunskap så vederbörande kan yttra sig om att en gris ÄTER på en annan, eller bara nosar?? Syns det i mörkret?? Vad är det som säger att en nattlig filmning i en svinladugård ger en rättvis beskrivning och varför vill dom inte anläda DAGTID då själva djurskötseln pågår?

Varför ska det ENBART visas bilder/filmer på de utsatta djuren!? Varför inte visa hur en fin ”svinstia” ser ut, hur en god djurhållning bedrivs och där bonden själv får träda fram och berätta om sin vision? Varför inte?

Jag kan också tänka med ”lilltån”! Självklart för att skapa debatt OCH få opinion så det ”händer något”! Men VAD är det egentligen som ska hända! Kommer dom med några förbättringsförslag??

Vilka är dom? Vilka tjänstefolk är det som ska sätta sig ner vid sina välpolerade konferensbord och besluta i dessa frågor, vilken jälva inblick i djurhållningen har dom?? Dom vill såklart bara få tyst på aktivisterna! Va de, de hela gick ut på? Genomtänkt?

När dessa flitiga aktivister visar upp sig genom stormning av djurhållningens baksida, så borde dom för sjutton kunna visa upp hur det SKA se ut också! Föregå med gott omdöme får vi ju ofta höra!

 Hur ett välfungerat bondesamhälle verkar med goda medel, god djurhållning och fagert djuröga! Det här med ”djuröga” det var faktiskt nånting jag fick lära mig under 3år på lantbruksskolan. Man fick arbeta med både ungdjur, mjölkkor, i svinhuset med suggor och kultingar, med slaktdjuren och all omvårdnad därtill. Vi elver fick omdömden efter vår praktiska förmåga, däribland ”djuröga” som ETT betyg.

Djuröga
Förmågan att SE! Se på djuret. Lära känna djuret, se förändringar i beteende, uppfatta djurets signaler, såsom aptit, leverne, behov och ha förmågan att SE när nånting inte står rätt till. Som ex. kan jag nämna att man fick hålla koll på brunst, ögoninfektioner, juverinlflammation, försämrad aptit, lågmäldhet och allmän status. Det var otroligt viktigt att ha ett ”djuröga” fick vi lära oss. Kanske det viktigaste av allt. Förutom praktiskt arbete i djurstallarna fick vi även teoretisk kunskap i djurens beteeende, etologi, botanik, flora, kretslopp och djurhållning. Det ser jag som en GOD lärdom även om jag nu inte uttövar min kunskap i arbetet idag.

Hur kan man då som LEKMAN ge sig ut i pressen och påstå att man VET hur te x. grisar SKA leva!? Vad är ett missförhållande för en gris? Vad är ett normalt beteende för en gris, för en nyförlöst sugga etc etc… Finns alla dessa svar i ett mörkt djurstall nattetid?? Nä, jag tror inte de! Och min andra reaktion, HUR kan media, TV, tidningar etc KÖPA allt detta utan att vilja ha ”kött på benen”? Är det seriösa nyheter som presenteras för oss tycker ni? Knappast!

Visst, det som visas med bild, är sant! Det lurar inget öga! Men jag tycker nog att det poleras lite väl mycket på myntets baksida! Är det nödvändigt tro?

 Måste man överdriva för svenska folket? Är vi så skandal-beroende för att överhuvudtaget kunna reagera! Måste man skapa hemska scener för att väcka oss till liv?? Är det så? Hur ska det då inte se ut om 25år?? Måste myntets baksidan poleras desto mer, och djurhållningen försämras ytterliggare?? Jag bara undrar!

Vad sägs om RENA fakta och visar man en baksida,
kan man också visa en framsida!

Djurrättsaktivisterna brinner för djurens rätt, men jag tycker gott dom kan vinkla det hela med att VISA hur dom tycker det ska se ut också, och dessutom skaffa sig bättre kunskap! Vill man LÄRA någon nånting så har iaf. jag fått lära mig att det är positiv förstärkning som gäller! Vill man skapa debatt och upprördhet så plockar man fram det värsta! Så är de! Vad är deras syfte egentligen! Att bidra till en bättre djurhållning egentligen, eller att få folk att må dåligt, fälla en tår eller två och sen stänga av TV:n…


Min personliga åsikt ; Även om djurhållning, såsom bonden med sina grisar är ens levebröd så bör man ha ett gott djuröga, man bör visa respekt och tillgodose djurens behov med god kunskap i botten. När djurhållningen börjar närma sig en industri, då är det dags att varsla personalen…
Tack för mig! / Eder Linda! 
Lämna såklart din åsikt!
Bli förbannad, reagera, säg nåt, påpeka, visa vad DU tycker!

Jag är beredd att vidarebefodra samtliga åsikter till berörda parter.

 1. Min åsikt, som veterinär som har jobbat mycket med grisar, är att det finns ALL anledning till att vara kritisk till dagen industriella svinuppfödning!
  Självklart tycker grisar om att böka och de använder lerbad (eller skitbad eftersom ingen lera erbjuds) både för att svalka sig och för att hålla sig rena från parasiter, men slaktsvin i 6-mån åldern ligger knappast på gödselspalten för att de vill utan för att det helt enkelt inte finns plats för något annat. En svansbiten gris kanske får adekvat antibiotikabehandling, men det är problem med miljö, trängsel och tristess som gjort att hans syskon bitit av honom svansen. Detta problem bör rättas till i första hand. Förebygga är alltid bättre än att behandla!

  De flesta svinstall uppfyller nog kraven på area/gris (även om det nog trycks in en extra gris alldeles för ofta) men dessa regler är absoluta minimikrav och inte alls optimala för grisen. Det som står i lagen är vad som minst krävs för att det inte ska vara djurplågeri att hålla grisarna där, mer yta är självklart bättre.

  Spädgrisar kastreras utan bedövning eftersom det är för dyrt att använda en djurvänligare metod, inte av någon annan anledning. Det finns regler om strö, men jag har sett mer än ett svinstall av något äldre modell där strö rent tekniskt inte kan användas hos suggorna eftersom utgödslingen då brakar ihop omedelbart.

  Det är INTE aktivisternas jobb att ge en nyanserad bild av svinhållningen. Deras budskap är att det förekommer en hel del djurplågeri i branschen och att det bör upphöra. Deras jobb är att föra fram sitt budskap så effektivt som möjlig. Bra exempel på bönder med fenomenalt djuröga finns självklart, men det viktiga för aktivisterna (och för alla normalt funtade människor) är väl att rötäggen rensas bort, inte att deras tilltag slätas över. Det är upp till media att ge den nyanserade bilden, inte aktivisterna. Media bör självklart låta djurhållarna, expertmyndigheten och veterinärerna komma till tals för att väga upp aktivistpropagandan. Allmänheten kan inte förväntas ha specialkunskaper, vi ska inte folkomrösta om regler för svinhållning, men det är nu en gång för alla så att utan opinion förändrar man ingenting i det här landet. Det finns inget som snabbar på framsteg inom ett område såsom medial uppmärksamhet.

 2. Jag som konsument, (som absolut inte har så mycket kunskap om djurhållning som du verkar ha eller Kate som veterinär har) blev riktigt bestört och äcklad av det jag såg på TV. Jag vill verkligen inte tro att det där är grisarnas vanliga beteende. Äta på varandra, stora sår och bölder, några grisar såg riktigt lidande ut, tryckte in sig i ett hörne. Jag skulle absolut vilja se hur det går till hos en grisbonde där grisarna är glada och nöjda men det är ju när det inte går rätt till som vi reagerar. Jag kommer defenitivt tänka till både en och två gånger innan jag väljer kött i affären. Kanske dags att göra ett besök på en gårdsbutik istället, precis som jag nyligen gjorde med nötkött.

 3. Vad ska man säga, själv har jag missat filmen på TV men då man tänker tillbaka på andra ”dåd” aktivister gjort så står de inte högt i kurs hos mig! Låt de ha rätt eller fel men deras handlande är ofta väldigt ologiskt och trång synt!

  Självklart finns det misskötsel i vår djurhållning, men det finns även exemplariskt bra. Det jag mest funderar över i sammanhang där man klagar på svensk djurhållning är, Hur ser djurhållningen ut i ex vis Danmark? Jag menar det danska fläsk köttet är ju bra mycket billigare än det svenska och detta kan ju knappast inträffa utan effektivisering och stordrift! För vi svenskar måste var störst bäst och miljövänligast i världen, fast vi kanske skulle jobba mer på och få EU och ställa regelverk som är likvärdiga med de svenska. Ja om de nu är så bra det vill säga!!

  Vi människor är så tvetydiga i dessa sammanhang, väldigt få vill betala det de kostar att få ett när odlat välskött kött utan vill att de deras mat ska vara så billigt det går. Men sen att köpa en ny bil för 300 000 kr är väl inget, ”min nuvarande bil är ju 3 år GAMMAL”! Säkert helt uppsliten och slut!

  Åter till mina trångsynta tankar mot djurrätts aktivister då, jag vet att de tycker väldigt illa om mink näringen. Själv hyllar jag den inte för fem öre och vet inte om jag kan påstå att den behövs. Men som djurvän och ja mordisk jägare tycker jag deras beteende är katastrofalt trångsynt och ekologiskt!!

  Man går inte och öppnar burar på en minkfarm och släpper ut 2-300 minkar, de är ju uppfödda i bur och helt ovetande om naturens spelregler! Deras mamma har inte hunnit träna dem på faror och födosök, vad medför detta då?! Jo 200 minkar som blir ihjälkörda eller svälter till döds i det vilda, och skulle de klara sig så kommer övriga vilda djur i området få det väldigt jobbigt. Extrem konkurrens och överpopulation av minkar skapar stora skador på omgivningens eko-balans!

  Vad vill jag säga med detta egentligen, ja bra fråga?! Djurhållning kan alltid förbättras, men går det hålla en så naturlig småskalig djurhållning så allt djur får leva helt naturligt och samtidigt överleva på det och leverera kött i de mängder som butikerna kräver!! Tror vi ”vanliga” människor får tänka om vad gäller vår överkonsumtion av mat och levnads sätt. Jag menar, fläskfilén är inte det enda grisen producerar, det finns bara två på varje gris och ska alla äta det på fredagskvällen blir det många grisar som går åt!

 4. Min personliga åsikt i det hela är att tyvärr börjar all djuruppfödning likna en industri. Vi ska tillverka så mycket som möjligt på kortast tid. Och helst då på så liten yta som möjligt. Många följer säkert de regler som finns, men som Kate skriver så är ju reglerna skrivna som minimum, inte för grisen mest optimala levende…

  På nyhetsmorgon imorse så besökte de faktiskt en grisbonde.

  Jag håller också med Henrik. Vi prioriterar så konstigt nu för tiden. Vi köper bilar och miljonhus, men har inte råd att köpa mat som är ordentligt och välskött framodlat…

 5. Mycket tänkvärda synpunkter Linda.

  Är själv uppvuxen på ett familjejordbruk, som det tedde sig på 50-talet.
  10 kor, 2 hästar, ett antal undjur, 2 suggor och en gårdvar(hund), ja 4 kattor med.
  Men man tappade inte perspektivet, det är livsmedelsproduktion vi talar om, inte gosedjur.

  Låt det billiga köttet ligga kvar i drivor på COOP, ICA, eller var du handlar.

  Låt det löna sig att göra det där lilla extra(eller naturliga) för djuren.
  Men jaga inga lågpriser och samtidigt ömma för djuren.

  Kanske heller inte släppa ut så mycket koldioxid, det drabbar både djur och människor.

  Den dagen aktivister äter kött, är jag beredd att börja tala med dem.
  De är ju negativa till att äta den allra bäst uppfödda gris!

  Nyanser och proportioner, är vad debatten behöver.

  När kritikerna själva inte medverkar till sämre miljö, global uppvärmning m.m. då kan vi börja ta krafttag, seriösa tag.

 6. Ett väldigt fint och välbalanserat inlägg. Bra skrivet. Jag hade – som du såg – ungefär samma frågeställningar (att det är svårt att veta vad som är vad om man inte är expert).

 7. Kloka ord och åsikter Linda.
  Jag vill då som konsument va trygg i mina inköp, därför köper (lr köpte?) jag svenskt kött.
  Det finns som sagt regelverk och lagar som styr djuruppfödning.
  Att producera ett kilo fläskkött i Sverige kostar betydligt mer än ex i Danmark pga det. I Sverige vill vi ha en ”nöjd” gris från vaggan till graven. Och jag betalar gärna för det men jag känner mig kränkt och lurad om nu dessa regler inte följs.
  Jag har en viss inblick i hur tufft ekonomiskt och ensamt det är för många ”bönder” och även otacksamt när man som yrkesman följer reglerna men vi konsumenter ändå väljer bort och köper utländskt och billigare alternativ.
  Vad som fick mig gå i taket var att just ”Svenska Kötts” ordförande missat detta. I den rollen har han ett företrädarskap och det är dubbel tragedi när det förkommer vanvård bland hans grisar.
  Efter ett ilskt mail till Swedish Meat igår, som ännu inte besvarats, känns det mest sorgligt, både för grisarna och för mig.
  Men jag köper väl förmodligen min julskinka som vanligt…
  Djup suck // Ulla

 8. Jag förstår faktiskt inte varför man inte köper ekologiskt kött. Då går grisarna ute året om, vilket gör att all skit och stress reduceras enormt. Det är dyrare, men det är djur vi pratar om. Det är inga problem att äta lite billigare vegetarisk mat ett par gånger i veckan, så har man råd att köpa lite bättre kött.

  Det är konsumenternas fel att det ser ut såhär. Att hela tiden leta efter det billigaste köttet är hemskt. Lägg lite mer pengar på köttet och skär ner på något annat. Svårare är det inte.

 9. Jag är inte förbannad och känner inte att jag har så mycket att reagera över. Jag vet redan att fruktansvärt många personer inom slaktindustrin tar bättre hand om sina möbler än om djuren de har ansvar för. Det är en av anledningarna till att jag inte heller äter kött.

  Du har förstås en god poäng i att kunskap är viktigt innan man kritiserar något. Men vad får dig att tro att dessa aktivister skulle sakna den kunskapen? Det rör sig trots allt om personer som uppenbarligen har ett stort intresse för djurrätt, så ett automatiskt antagande om att dessa skulle vara helt oinformerade på området tycker jag känns ganska godtyckligt.

 10. Detta är anledningen till att jag inte har ätit kött på 17 år. Varför skulle aktivisterna sakna kunskap, typiskt att försöka förminska folks insatser för att världen ska bli en bättre plats. Folk försöker försvara sina matvanor in absurdum, äter vissa djur och sedan gosar med sina hundar och katter. Håller för övrigt med Alice.

 11. Henrik: den danska grishållningen är definitivt djurskyddsmässigt sämre än den svenska. Sverige jobbar hela tiden med att försöka skärpa djurskyddsreglerna inom EU, men som vanligt är det pengarna som är viktigast och allt tar tid. I Danmark fxeras suggorna så de inte kan röra sig under de veckor som de har smågrisar. Deras lösning på problemet med svansbitning är att amputera alla slaktsvins svansar så att det inte ska finnas något att bita i! Den svenska modellen är att bygga bort problemet genom att ge grisarna mer utrymmet och i vissa fall leksaker att bita i istället vilket är otroligt mycket bättre. Tillväxtbefrämjande antibiotika i fodret är regel i större delen av världen. Det finns grader av elände…

  Minkuppfödningen är bedrövlig, men jag håller med om att aktivisternas utsläppande av minkarna är nästan ännu värre. Det hör dock inte alls till denna diskussion som ju rör industriell grisuppfödning.

  Vi har, jämfört med större delen av världen, en (för djuren) mycket bättre svinindustri. Detta betyder dock inte att den är ens i närheten av optimal. Låt pengarna tala och köp svenskt om ni alls ska köpa griskött!

 12. Jag håller till fullo med Josefin! Köp KRAV-märkt kött eller ät vegetariskt. Varför blir så många upprörda? Tror folk på allvar att djuren mår bra när köttet kostar mindre än grönsaker? Vi lägger miljontals kronor på katter och hundar så varför är grisar och kor annorlunda?

 13. Intressant att se hur mycket känslor vi ”känslokalla” svenskar har. Kate dina åsikter känns lätta att tro på då du har som yrke att sköta om djur.Sen förstår jag inte varför det är så lätt att dra alla andra som har en annan åsikt över en kam. ”Alla djurrättsaktivister är känslostyrda och saknar kunskap” eller ”alla jägare är adrenalinstinna typer som bara vill skjuta nåt”. Vad sägs om att fundera på om den andra sidan kan ha något vettigt att säga ?

 14. Klokt och bra, Linda!
  Jag har inte möjlighet att lämna en så lång kommentar som jag skulle önska, men låt oss bara konstatera att istället för attt förfasa sig, så kunde ju lite fler konsumenter bemäöda sig att handla kött från bra grisbönder, köpa mer KRAV-kött och rent allmänt vara mer onsatta i att köt kostar pengar. Kött kan inte vara hur billigt som helst, om alla led i kedjan ska fungera bra.

 15. Grisar ska inte födas upp i fabriker och inte ses som produktionsenheter därför dom mår inte bra av det,dom enda som drar nytta av dessa metoder är hagalna girigburkar som inte har rätt att förvalta djuruppfödning,det är min åsikt och det står jag för. Det finns inte en enda möjlighet att komma runt detta problem med en massa dösnack för antingen är man för el emot.Det finns många orsaker till att det blivit så här men låt oss för guds skull någon gång lära oss att vi inte har rättighet att hantera lånade gåvor på detta vansinniga sätt. Låt oss idag stå upp för ett bra producerat griskött våga ställa krav inte sen utan nu.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..