Barnens Bästa – Köttfärssås med morötter!

köttfärssås
När barnen själv fick bestämma idag blev det spagetti & köttfärssås som enhälligt förslag! Om jag inte själv hade bestämt många av middagarna i det här huset hade denna matblogg varit väldigt rik på just köttfärssås-recept kan jag lova! Men det är ju tur att det är en rätt som är så pass lätt att variera och även kunna smyga in en massa nyttigheter i utan att det ska petas i maten! Så jag tycker vi slår ett slag för köttfärssåsen!

Bidra med ditt absolut BÄSTA recept på köttfärssås! Lämna hela receptet eller en receptskiss här i kommentarsfältet så kan fler få glädje av det! Blir det många varianter så lovar jag att göra en sammanställning och åter publicera i ett separat inlägg!

Recept på köttfärssås kan man aldrig få för mycket av! 🙂

Det här behöver du :
500 gram nötfärs
1 gul lök
3 morötter
½ liten rotselleri
8 dl kycklingbuljong (egen eller tärning + vatten)
3 msk tomatpuré
1 msk torkad pizzakrydda (oregano + basilika)
1 dl mjölk alt. gräddmjölk
1-2 tsk Maizenamjöl
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna med lite smör. Finhacka löken. Riv morötterna och rotsellerin grovt. Lägg ner i stekpannan när färsen är brynt. Slå på buljongen. Tillsätt tomatpurén och pizzakryddan. Låt köttfärssåsen småkoka på låg värme ca 30 min. Red av med maizenamjöl utrört i mjölken. Smaka av med salt och vitpeppar.

Pasta Bolognese
recept_kottfarssas

Skolans Köttfärsås
kryddburken0000470

  1. Roligt med många varianter av denna rätt som brukar ha en förmåga att dyka upp i mitt hem ofta.
    Så roligt att bli bjuden på just köttfärsås, för ingen gör likadant.

  2. Här smygs det också alltid ner nyttigheter i köttfärssås.
    Jag brukar ofta riva ner en squash, morötter, lök, vitlök… Sedan blir det ofta massa persilja. Köper fryst, så smidigt att bara ta fram när man behöver.
    Tack för en supertrevlig blogg som gett mycket inspiration!

    Mvh Ida

  3. 500 gram färs(spelar ingen roll vilken typ, ta din favorit)
    En röd lök
    Ca 2 dl färsk svamp
    Två vitlöksklyftor
    En eller fler teskedar Sambal Oelek(beror på hur hett man vill ha det)
    En burk passerade tomater

    Bryn färsen i olivolja, finhacka löken. Skiva svampen, jag brukar köra stora bitar svamp. Lägg ner när färsen är brynt.
    Låt steka på en stund.

    Ha sedan i passerade tomater, pressa i vitlöken och avsluta med sambal oelek.

    Låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Stek köttfärs, lök och vitlök i en panna. Tillsätt lite mörk soya, finrivna morötter, paprika och en buljongtärning eller två samt ett gäng krossade tomater. Blanda och lpt puttra upp och tillsätt sedan en del rödvin. Ksydda med chili, cayeenpeppar, paprikapulver och ketchup och låt sedan putra på spisen en stund. Tillsätt basilika (färsk eller torkad) och servera med nykokt pasta och havssalt.

    UNDERBART!

  5. Hej!

    Mitt absolut bästa recept på Italiensk köttfärssås är följane:

    ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
    Skala och finhacka 2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor och (50 g rotselleri).

    Fräs lök och selleri i lite olja, margarin eller smör i rymlig stekpanna eller gryta. Jag använder mig av en liten gjutjärnsgryta.

    Lägg efter 4-5 min. i 400g köttfärs. Smula sönder färsen.

    Lägg i innehållet i 1 burk tomater, 400g. 1 buljongtärning, ca 1 dl vatten, 1 litet söndersmulat lagerblad, 1 tsk salladskrydda och 2-3 msk tomatpuré.

    Koka såsen sakta med locket på glänt 1-1,½ timme, späd med lite mer vatten om det ser ut att behövas.

    Smaksätt mot slutet av tiden med 1-2 tsk smulad organo eller basilika. Rör också ner ½-1 dl rött eller vitt vin och koka 5-10 minuter till.

    Smaka av såsen.
    ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

    Jag lovar! Det här är något utöver det vanliga.

    Varma hälsningar Johanna

  6. Min pappa gör nog världens goaste Köttfärs-sås. Det är nog den enda mat han kan göra, men tusan så smarr den blir ! 🙂

    Jag kan rekommenderar dig att se Julie & Julia när den kommer på bio, mat-bloggerska som du är själv 🙂 Såg förhandsvisningen idag och den var tokbra !

  7. Jag har ju allergiska barn och gör så här.
    Köttfärs/blandfärs beror på tillgången just då.Och ca 500-600 gr. Fräser lök,köttfärs och sen kryddar med salt o svartpeppar eftersom det är det som de tål. Strör över ca 1 msk potatismjöl(glutenfritt är det)späder sen med vatten. Sen häller jag över Imat havregrädde. Och oftast lägger jag även i morötter som jag fräst i skivor(eller så river jag ner de) och sen ner med bacon. Som jag också stekt innan o knipsar av i småbitar.
    Kokar ihop allting och detta är enligt mina 2 superallergiska barn en jättegod köttfärssås.
    Till oss andra som tål mjölk gör jag ibland så att jag gör en vanlig kfsås och sen så häller jag i grädde o det får koka ihop.

  8. Här kommer min bas på köttfärsås brukar försöka variera med div ingredienser som dessertost som ex vitlöksost eller kantarellost. Chilisås kan du också dutta i eller varför inte lite sambal oelek, eller lite ketchup.

    600-700 g köttfärs
    1 brk krossade tomater
    1 brk Champinjoner
    1 hackad gul lök
    1 buljong tärning
    1 brk lätt creme fraiche
    vatten
    Knorrs pasta och pizzakrydda
    Salt
    Peppar

    Gör så här:
    Stek köttfärsen, blanda i svamp och lök.
    Häll i krossade tomater och krydda, låt koka ihop en stund.
    Häll ev i lite vatten
    Häll sist i creme fraichen låt puttra en liten stund till…

    Trevlig helg önskar en växelhäxa som lider av en fruktansvärd träningsvärk..

  9. Hej Kryddburken. Birgitta heter jag, är rätt ny i matbloggsvärlden.
    Har inte hunnit vara runt och titta så mycket på andra bloggar om mat, haft fullt upp med att skriva recept, laga mat och fotografera i sommar 😉
    Men nu har jag tittat lite på din de senaste veckorna, du har en fin blogg.

    Här kommer mitt favoritrecept på Köttfärssås, som jag serverar till smörstekt Zucchini istället för spaghetti numer. Har dragit ner rejält på kolhydraterna, mår fint av det.

    Köttfärssås

    200 gr Blandfärs

    2 färska Tomater

    1 gul Lök

    Valio’s Smör

    1 tärning Ekologisk Buljong

    1 dl Rödvin

    2 msk Heinz Ekologisk Ketchup

    1 msk Tomatpuré

    1 tsk Paprikapulver

    1 tsk Worcestersauce

    2 dl Grädde

    Havssalt och nymald Vitpeppar

    Riven Emmentaler

    Finhacka löken och skär tomaterna i små tärningar. Fräs löken genomskinlig i smör och tillsätt köttfärsen. Låt bryna med en stund. Häll ner tomatpuré och tomater och fräs ett litet tag. Sen häller Du på vinet och buljongtärningen och låter det koka in lite. Tillsätt kryddor och Worcester.

    Sen rör Du ner grädde och ketchup, låt koka upp. Nu får köttfärssåsen stå och puttra 30-45 min, ju längre, desto godare. Rör då och då under tiden. Skär zucchinin i strimlor och stek dem i smör, salta och peppra. Lägg upp i en djup tallrik och strö över riven Emmentaler. Lite Persilja och Cocktailtomat är gott till.

  10. Min köttfärssås är det mycket grönsaker i 🙂

    Färs
    Lök
    Vitlök
    Paprikor i bitar (brukar köra ett 3 pack)
    Riven morot
    Felix Chilisås
    Tomatpuré
    Krossade tomater
    Buljongtärning
    Matlagningsgrädde
    Svartpeppar
    Vegeta
    Paprikapulver
    Chilipulver

    Fräs färs o lök blanda ned pressad vitlök, o sedan tomatpuren låt det fräsa lite sen ner med alla andra ingredienser o låt puttra…

    (ibland har jag i ajvar istället för tomatpuré om det inte finns hemma el inte är tillräckligt)

  11. Men visst är det gott med köttfärssås! Minns när jag var liten, då var det pappa som ansvarig för just köttfärssåsen. eller Kjöddan som vi kallade den 🙂
    Idag äter jag den med kokt broccoli och massa ost medan barnen får pasta 🙂

    ps. glöm inte att kolla in min lilla enkla bok med måltidstips som kom nu i veckan. den finns på http://www.enklaboken.se ds.

  12. Hej hopp Kryddis!! Läget bra med dig och familjen? Saknar dina inlägg hos mig ju 🙁

    Du har helt rätt i att vi slår ett slag för köttförssåsen för det är det absolut bästa jag vet, särskilt mammas… det är någonting speciellt med den! Man borde nästan starta ett köttfärssåsparti tycker jag 🙂

    Här är mitt bidrag:

    En väldigt massa köttfärssås (för 10 personer kanske)

    1 kg köttfärs
    2 gula hackade lökar
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 finhackad röd chilifrukt
    1 stor burk skivade champinjoner
    2 burkar körsbärstomater eller krossade tomater
    2 msk ajvar relish
    1 dl vatten
    1 dl gott rött vin
    1 köttbuljongtärning
    ½ dl lätt créme fraiche
    Paprikapulver
    Cayennepeppar

    Fräs köttfärs, chili, lök och vitlök så att det färsen blir brynt.
    Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med en stund.
    Krydda med paprikapulver och cayennepeppar efter smak.
    Häll i burktomaterna, vatten, vin och smula ned buljongtärningen.
    Rör ned lättcréme fraiche.
    Låt puttra på svag värme så länge du har tid för så att såsen blir riktigt mustig och kryddorna sätter sig.

  13. Efter att ha levt på pasta med köttfärssås i ganska många år nu 😉 har två basrecept utkristalliserats:

    Variant 1:

    500 gr lammfäs
    3-5 skivade schalottenlökar
    3-5 skivade vitlöksklyftor
    2-3 msk tomatpuré
    1 st buljongtärning, eller, om du kör Mats-Eric ”Spurlock” Nilsson-style, bara salt
    några rejäla stänk worchestershiresås
    cayennepeppar och rosmarin efter tycke och omdöme
    vatten att späda med
    1-2 krm salt
    ev persilja
    olivolja att steka i

    Fräs upp lammfärs, schalottenlök, vitlök, rosmarin och cayennepeppar i olivolja. Ner med tomatpuré och stänk på worchestershiresås. Häll på lite vatten så att det blir lite simmigt. Koka ihop till önskad simmighet (en kvart, kanske?)Salta! Strö ev ner hackad persilja.

    Variant 2: köttfärs istället för lammfärs

    Gör som ovan, byt ut lammfärsen mot vanlig köttfärs, som kompensation: häll ner 0,5-1 dl grädde. Koka ihop

  14. Låt krossade tomater koka med halverade lökar och ca 4 vitlöksklyftor, buljongtärning, rödvin, sambal oelek ca 45 minuter (brukar jag göra kvällen innan det kan ju stå där och puttra medan man görannat)

    Ta upp löken och vitlöken.

    Dag 2 när man kommer hem från jobbet ner med köttfärs som inte försteks.
    Tillsätt peppar och soja och grädde efter behag.
    Servera med pasta, massor av parmesan och färsk basilika.

    Så gör vi…

Lämna ett svar till Therese Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..