Piroger, piroger, piroger…

piroger
Idag är det pirogbak som gäller! I stora lass! Jag har ju fjällskinka från Ridderheims som jag måste använda upp och då passar det bra med skinkfyllning såklart! Fråga mig inte hur många piroger degen räcker till för det blev en salig blandning piroger denna gång! Degen däremot tycker jag absolut att ni ska prova! Det är i stort sett samma skiss som till min pizzadeg med durumvetemjöl. Durumvetemjölet gör det mycket godare och smidigare. Den blir väldigt lätt och elastisk och är superenkel att kavla tunn utan att den går sönder!

Räcker till en salig blandning piroger alt. 4 normalstora pizzor
Pirogdeg :
½ paket jäst (50 gram)
4 dl vatten
5 dl vetemjöl
4 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
salt & en gnutta socker

Jäs i bunke 25min före utbakning & gräddning.

GÖR SÅHÄR :
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Sen är det bara att sätta igång och tillverka piroger! Form och storlek efter eget tycke. Snåla inte med fyllningen och se till så degen inte blir för tjock. Tunn deg till piroger är godast!  Pensla med uppvispat ägg. Ingen jäsning behövs. Grädda normalstora piroger i ca 10 min 225 grader.
Den stora fisken fick gå på 200 grader i 25 min.

rokt_skinka_ridderheims
Ridderheims rökta fjällskinka, perfekt som fyllning till dagens pirogbak!

pirogfyllning
Vid sidan om skinkan så fick det bli en halv finhackad purjolök och ett paket kvibille ädelost.

fyllning_piroger
Rör om och tillsätt en liten pytteskvätt mjölk + 2 ägg! Då blir konsistensen perfekt som fyllning!

fyllda_piroger
Här blev det en öppen variant på pirog som jag dessutom toppade med varsin skiva lagrad ost före gräddning!

pirog
De klassiska pirogerna! Perfekta att frysa in och bara plocka fram o värma vid tillfälle! Men nu började de bli tråkigt att baka piroger så nu gör jag nånting stort av degen som är kvar!

dekorations_prigor
En fisk fick det bli med sista degen och resten av fyllning. Äntligen klar!!

pizza
Blev ju såklart några remsor kvar av degen från fisken också… Och jag kan ju inte slänga nåt… Så det blev en rund pizza med tomatsås, ost & kryddor! Väldigt naturell och är för övrigt himla gott att äta kall till soppa t ex. Så nu var dagens pirogbak klart!! 🙂

LOADING..