Tjocka Revbensspjäll på grillen!

tjocka_revben
Revben är nog bland det godaste att lägga på grillen en sen kväll som lite kvällstugg! Behövs inga tallrikar, inget annat än varsin servett och något att vända revbenen med på grillen! 🙂 Och sååå gott dessutom!
Revben finns bl a som tjocka och tunna & är väldigt billiga dessutom. De tunna går snabbt att tillaga men man får karva en del med tänderna för att överhuvudtaget få i sig nåt så dem skriver jag inget om nu! De tjocka revbenen tycker jag är bäst. Att förkoka dom är hela hemligheten. Det blir mörare, saftigare och går snabbt på grillen. Att grilla tjocka revben utan förkokning blir bara torrt och tråkigt så det är värt lite extra möda faktiskt. De kan dessutom förkokas någon dag innan grillkvällen, vilket gör det lätt att förbereda!

Förkoka i buljong :
Koka upp vatten så det precis kommer att täcka revbenen. Tillsätt smaker av vad du har hemma! Det är gott med gul lök i bitar, hel vitlök, morotsslantar, selleri, lagerblad, soya, en gnutta farinsocker, paprika, chilikrydda, eller hel färsk chili, svartpepparkorn, och ev. nån hemmagjord buljong om du har i frysen, inte tärning! Va inte snål med ingredienserna. Buljongen som blir kvar kan du sedan sila och förvara i kylskåp 2-3 dagar eller frysa ner. Blir gudagott att använda till goda såser vid senare tillfällen. Skysås eller gräddsås på denna bas är något riktigt extra! Inte slänga alltså! 🙂

Lägg i revbenen i buljongen, hel i bit om det får plats eller uppstyckat. Låt koka på låg värme med locka ca 1 timme. Låt svalna i buljongen, gärna över natten i kylskåpet. Ta upp revbenen när de är kalla. Krydda med valfri krydda, ex. grillkrydda eller pensla på en honungsglaze, det är en smaksak!

Lägg på grillen och låt dem få fin grillyta, tar ca 8-10 min på varje sida! Klart att avnjutas direkt i handen med en servett! 🙂 Om du använder glaze, pensla på lite då och då under grillningen.

Till ca 1 kilo tjocka revben
Glaze  att pensla på för grillning : 
1 dl japansk soja
1½ dl flytande honung
½ dl tomatpuré
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk malen paprika
1 tsk balsamvinäger

grilla_reveben
(mobilbild)
Gårkvällens grillade revben blev utan glaze, eftersom honungen var slut, men det är precis lika gott med enbart grillkrydda före grillen! Saftigare revben än de som förkokas får man leta efter!

 1. Aha det är det som är hemlisen, förkoka!!!!
  Jag mitt nöt måste ju totalt ha missat de..
  Precis som du skriver så tycker jag alltid jag får mina revben så torra, ska definitivt pröva göra så här nästa gång.
  Tack för tipset..

 2. Förkoka är själva ideen. Jag brukar förkoka revbenen med buljong, vinäger och lite rökarom. När dom väl är tillagade är det bara att packa frysen full. Det blir som snabbmat när det bara är att ta dem direkt från frysen, pensla på lite glaze och sedan in i ugnen.

 3. Detta är bästa sättet att tillaga tjocka revben. Det finns två saker som jag tänker på och det är lite rökolja inte skadar i kokvattnet om man nu gillar det. Sen är det kokningen, var försiktig benen fortsätter att koka ett bra tag till efter du stängt av värmen så det är bättre att lyfta upp dem ur buljongen och låta den kallna först därefter kan du stoppa tillbaks dom i buljongen.

  En sak ytterliggare och det är den goa buljongen Kryddan, har du ju kokat ur köttet och på så sätt fått ett mindre smakrikt kött,lika bra att jag säger som någon annan ska förkasta metoden.

  Men ovanstående metod använder jag själv, kompenserar med en god tjock glazé som penslas på i slutet var försiktig med tempen på slutet ett ögonblink och det blir svart pga sockerämnen.

  mvh från er q-ing diggare i Småland/roffekock

  ps kör så det rycker

 4. Åh…ja revben är så j-kla gott!!
  Jag brukar också förkoka om jag ska grilla annars kör jag dom på låg värme i ugnen lääänge.

  Håller med om att man kan skippa alla tillbehör ibland!
  Känns överflödigt med så gott kött!

  Ha en bra dag!

 5. Jag provade för många år sedan ett recept där man skulle koka innan och det var Hickory smoke liquid i. Fy attans vad det luktade, det tog udden av allt så sedan dess har jag aldrig gjort på det viset. Men… de här måste jag testa! De låter mycket godare!
  Ha det gott!
  Irene

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..