Pariserbullar fyllda med Marsankräm

kryddburken0000764_pariserbulle
Parisare är en parisare är en parisare… Ja, vad är en parisare egentligen!?Jag som kommer från norrland tycker att parisare är ett sånt där gatuköksmål, likt en hamburgare men med en tjock skiva falukorv istället för hamburgerkött, en parisare alltså! Här nere i söder är parisare något helt annat, nämligen köttfärs som steks på en skiva franskbröd och äts med stekt ägg!? Men sen är även en parisare en fylld bulle faktiskt! 😀

Vad är då en parisare för dig?

ca 20st stora parisare
Det här behöver du :
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader. Lös ut jästen med vätskan och tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl. Arbete degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. Ta ut små bollar, i storlek med en tennisboll. Kavla ut till runda plattor ca 0,5 cm tjocka. Lägg en klick med marsankräm i mitten, ca 3 matskedar på varje bulle! Nyp ihop som en liten ”kappsäck” och skär bort överflödig deg. Lägg på plåt att jäsa ca 45 min. Grädda 15-20 i 225 grader. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker, alternativt strösocker blandat med kanel.

Det går åt ca 1 pkt marsankräm (torrpulver för 25 port). Dock har jag blandat krämen ganska hård, den ska absolut inte vara flytande utan mer som en fast kräm så använd mindre mängd mjölk än vad som står på paketet.

kryddburken0000767
Deg på jäsning!

kryddburken0000768
Lägg bullarna på plåt med skarven nedåt. Det blir ganska stora bullar så jag gräddade 6st på varje plåt.

kryddburken0000766_fylld_bulle
Färdiggräddade parisare! Perfekta att frysa in.

kryddburken0000765_parisare
Bullarna penslas med lite smält smör och doppas i strösocker!

 1. För mig är en parisare köttfärs som steks på en skiva franskbröd och äts med senap. ketchup och inlagd gurka… typ som en hamburgare fast utan lock 🙂

 2. *skrattar* Jag har aldrig ens tänkt tanken att en parisare skulle vara något annat än en ”korvburgare”. Antar att jag är avslöjad som norrlänning nu…
  De där bullarna ser misstänkt lika ut som det jag kallar krämbullar eller solskensbullar, gott-gott!
  Ha en bra helg!

 3. Jag assosierar parisare med just krämbullar, så gott. Bakade en sats för några veckor sedan, så gott men var inte riktigt nöjd med den hemmagjorda vaniljkrämen som sögs upp för mycket i bullen trots att den var riktigt fast, för det ska ju vara mycket kräm i, så det blir att jobba vidare med andra krämer och hoppas på det perfekta resultatet kommer så småningom.

  Ha en skön helg!

 4. Hi-hi när du säger Parisare tänker jag på en pariservåffla. Alltså en spröd kak-våffla med vaniljsmörkräm emellan. Jag känner dock igen köttfärsvarianten på en franskbrödskiva också. Tänk vad olika det kan upplevas. =)

 5. För mig är parisare köttfärs stekt på en limpskiva… Bullarna såg jättegoda ut men parisare?!?!?! Är inte det där en hederlig krämbulle????

 6. Det du bakat är för mig en pariserbulle, sockerbulle eller (mindre trevligt kanske) bulle med bagarsnor! Parisare är en franskbrödskiva med köttfärs, så det så 😉 Trevlig matblogg!

 7. Ja, som den norrlänning jag är så betyder parisare för mig precis det där första du beskrev:) Men jag hade gärna tackat ja till en sådan där goding till Fredagsfikat!!!

 8. Eftersom jag bor i Norrland är parisare för mej en hamburgare med korvskiva ini. Har aldrig hört talas om franskbröskiva med köttfärs och stekt ägg, fast jag kommer söderifrån. Har bott i Norrland över 30 år nu.
  Trevlig helg.

 9. Nej, jag har aldrig hört att krämbullar heter Parisare. Har samma förklaring som du, korvmojsmat.
  Mannen bjöd på dessa på timmermansvis som Alla hjärtans dags smarr. Visst är de goda!

  Ha en skön helg/ Mimmi

 10. Sådana här vaniljkrämsfyllda bullar så gott! Och jo , Parisare för mig är just en sådan här bulle. Aldrig stött på det namnet i ett gatukök här på västkusten!

 11. Vill önska dig en trevlig helg ; )))
  Nu ligger jag så smått i startgroparna för min lilla ”rörelse”!
  Spännande som bara den!!!!!!

  Kramisar Lena

 12. Åhh vad goda bular! Vill ha en NU på direkten!;-)
  Parisare är en kötttfärsmacka med stekt ägg på för mig..men jag vet ju att även bullarna heter Pariserbullar.
  Ha en riktigt skön helg nu tjejen! //Kramar från Camilla

 13. Du är ju såå duktig på att baka! Allt du gör ser så himla snyggt ut! Den talangen har tyvärr inte jag 🙂
  Jo vi bor i en lägenhet nu för att kunna spara undan lite pengar. Men det känns superbra!
  Ha en skön helg och var rädda om er!

  Kram Karin

 14. Flör mig är parisare en hamburgare med korv och stekt ägg, är det nåt mellanting? MIn mamma är från norrland, så jag trodde att det var det som var parisare i norrland, men ägget kanske vi har lagt till själva.

  Det du har bakat er väldigt gott ut, men jag tycker det ser ut som en vaniljmunk?

 15. Vilken fantastisk blogg du har, blir hungrig varenda gång jag kikar in här. Parisare är korvburgare, med senap, ketchup och bostongurka. Har inte provat nån annan variant av de som nämns ovan… blir mest av allt sugen på en god bulle och en kopp med gott kaffe.
  Ha en trevlig helg,
  //jåjje

 16. En parisare är ju en korvhamburgare.
  Bullen på bilden är ingen parisare, det är en pariserbulle (stor skillnad va?! :-p)
  Sådana brukade de baka en ggr/v till 1:a kvartsrasten på fritidsgården när jag gick på högstadiet. Behöver jag meddela att det var strykande åt gång på de nybakta krämbullarna. 😀
  Vad som gjorde dem alldeles vansinnigt goda (förutom att de var nybakade), var att de inte bara var doppade i strösocker utan i en socker/kanelblandning….fy bubblan vad gott!!

 17. KÖRV såklart! Men Sörens pariserbullar som man köper i luckan en sen kväll efter lite festande är mums mums :))

 18. jag tänker direkt på ”pariservåffla” det är parisare för mig. Min farmor gör gudomliga sådana. Tror att det är två mördegs ”våfflor” (ovala) med smörkräm emellan. Mums!!

 19. Haha, inte den enda norrlänningen här läser jag! Och som så många andra, parisare för mig är korv, de andra varianterna hade jag inte hört talas om. Men den med krämfyllning ser ju riktigt god ut.

  Emma

 20. Parisare är inget annat än snabbmat med korv för mig! Och dom smarriga bullarna du gjort är krämbullar helt klart! Skulle aldrig ha kommit på idén att det skulle kunna heta något annat 😉

 21. En parisere är definitivt en hamburgare med en stor korvskiva istället för en köttfärsbiff. Brukade äta dem på sibylla när jag bodde i norrland, synd bara att sibylla inte är lika vanligt i södra sverige.. :/
  Men dina bullar ser jätte goda ut, tror jag måste baka sådana snart 🙂

 22. Helt klart är det krämbullar du har gjort, 😉 men så gott det ser ut. Ska på Nolia till veckan, så jag hoppas att det finns att köpa där. Tack för en härlig blogg, är ofta inne och läser och blir sugen på vad jag ser.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..