Nyttigt Bröd i Långpanna av Joline

kryddburken0000738
Nu har Joline varit i farten igen! På tordsdagar har dom utflyktdag i skolan och då ska de packas en liten matsäck. Idag har vi tillsammans bakat ett gott, saftigt och nyttigt utflyktsbröd och Joline har inventerat skafferilådorna och valt sina mjölsorter själv! Bl a. så ingår mannagryn, grahamsmjöl och linfrön, samt även rivna morötter som man blir ”stor och stark” av! Fiffigt va? 😀 Det här brödet har vi bakat ut i långpanna som enkelt kan skäras upp i rutor och sen frysas in! Riktigt gott blev det!  

Det här behöver du :
5 dl vatten
1 pkt jäst (50 gram)
2 finrivna morötter
3 msk ljus brödsirap
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 dl mannagryn
1½ dl gramhamsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 msk brödkryddkryddor (påsmix med bl a. kummin o anis)

Topping :
½ dl finhackade pumpakärnor
2 msk sesamfrön
1 msk blå vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Slå på vattnet och rör ut jästen. Tillsätt de rivna morötterna, sirap, salt och de resterade ingrediensena. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakning. Kör i maskin med degblandaren ca 5 min. Eller för hand. Låt jäsa i bunken 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen så den blir lätt att forma till en platta ca 30*40cm. Lägg på en smord ugnsplåt (min är 30*40) /eller med bakplåtspapper) och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Pensla brödet med lite vatten och strö över toppingen. Grädda ca 35-40 i 175 grader. Ta ut och låt vila på galler med bakduk! Skär upp i rutor. Perfekta portionsbröd att frysa in!

kryddburken0000732
Krossade linfrön i mjölblandningen ger ett gott och nyttigt bröd! Använd krossade linfrön för att tillgodose dig de viktiga omega-3-fettsyrorna. Hela linfrön passerar rakt igenom tarmkanalen och du får inte i dig de viktiga fettsyrorna. Krossade linfrön härsknar dock fort och bildar fria radikaler så förvarar dem i kylen. (Källa; Helena Nyblom med boken Supermat)

kryddburken0000734
Deg på jäsning! Första jäsningen = 30min, andra jäsningen = 30min.

kryddburken0000731
Joline skådar nyfiket hur hennes deg har jäst! Snart dags att baka ut!

kryddburken0000733
Topping! Finhackade pumpakärnor, sesamfrön & vallmofrön i en härlig blandning.

kryddburken0000737
Klar för gräddning.

kryddburken0000736
Färdiggräddat efter ca 35-40 min.

kryddburken0000735
Skär upp i rutor och förvara i plastpåse eller frys in. Perfekta utflyktsbröd!

LOADING..