Arraksrutor

kryddburken0000648
Dessa goda arraksrutor gjorde jag idag till mannens stora förtjusning! Han älskar mockarutor/kärleksmums men jag gjorde en liten annorlunda variant på den kakan. Jag valde en mindre ugnsform än långpannan, då blir dom högre och finare tycker jag, och jag smaksatte glasyren med arrak. Istället för kokos så fick det bli chokladströssel! Dessa ska ätas riktigt kylskåpskalla till ett stort glas mjölk! Då är dom som bäst! Hoppas ni alla haft en trevlig helg!

Det här behöver du :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyren : 
150 gram smör
400 g florsocker
1 dl kakao
3 msk kallt kaffe
1 msk arraksessens, rom el. punsch
+ chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst i maskin eller med elvisp. Blanda ihop mjölet med kakaon, bakpulvret & vaniljsockret. Vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret & mjölken och blanda väl med en slickepott för hand. Häll kakan i en stor ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Jag använde IKEA´s form Konics som är 40*32cm med höga kanter. Då blir kakan hög och fin istället för i en långpanna. Grädda ca 20min i 200grader.

Smält smöret till glasyren i en kastrull, tillsätt alla övriga ingredienser förutom essensen. Låt allt få smälta ihop till en fin chokladsmet. Droppa i essensen sist av allt. Ställ åt sidan och låt svalna något innan den breds på kakan. Garnera sen med chokladströssel över glasyren.

kryddburken0000647
En provsmakningsbit kanske?

kryddburken0000650
Bred på glasyren när kakan svalnat något och även glasyren svalnat något då blir det som bäst! Perfekta rutor att frysa in till när man får oväntat besök!

 1. Hejsan! vilken underbar sida du har! =) följer den varje dag. Kan man ta arraksessens i glasyren? har inte rom..gillar inte rom heller värst bra! tack för svar! kram

 2. Älskar Kärleksmums/Snoddas/Chockladrutor (kärt barn har många namn)men arrak kan jag inte med alls men smarriga såg de i alla fall ut.

 3. ser smarriga ut! jag gillar inte kokosflingor (de sitter i tänderna flera timmar efter man ätit) så att använda strössel är ett bättre alternativ.

 4. *suck*
  Åååå, vad jag ÖNSKAR jag hade din energi till att hålla på som du gör.
  Men, kanske tur det oxå med tanke på min vikt idag.. *L*
  Men dessa rutor MÅSTE jag baka.. ser himmelskt gott ut.

  Ha det bäst och sköt om dig.. // Annelie

 5. Mums ser suuupergoda ut!!!
  Men var är arraken?? eller är jag blind ;O) ser bara rom men ingen arrak?
  Rom är ju inte alls i närheten av arrak 2 helt skilda saker och smaker men punch kan man ta om man inte har arrak hemma.
  Men du menar kanske Romrutor?

  Ser jättegoda ut men jag prövar nog arrak el punch istället för rom, som inte alls är lika gott el smakar likadant.
  TACK för receptet!!

 6. Nu har jag gjort dem och attans vad goda de blev. Men eftersom det inte är någon i familjen som gillar arrak/romsmak så skippade jag det. Men det blev väldigt mumsigt i alla fall. Tack så mycket för alla fina recept!

 7. Svar: länken fungerade inte men har Zeta ”bättre” fullkornspasta alltså? Ska kika efter det i affären:) TACK för tipset, jag pallar inte ”vanlig” fullkornspasta, förstör ju alla rätter!

  Kram och godnatt:)

 8. Lusigt, har precis smaskat i mig två-tre rutor av denna fast med cocos på, som min älskade M bakade igår.
  Arrak nästa gång och att glömma bort rutorna i kylskåpet ett par dagar innan… Men det är väl en utopi?! 😉

 9. Hej Li. Hur står det till? Bra hoppas jag. Själv är det helt ok. Minns du mig med Felicia (och Linnea) från okt02-gruppen på aff?

  Jag själv är inte så intresserad av mat (däremot är Kim mer intresserad), men nu tänkte jag höra med dig om du har nåt bra tips att delge.

  Nu på lördag ska vi ha fest och vi är just nu 28 st hemma hos oss. Knökfullt och kaos. Underbart! 🙂

  Har du nåt bra tips på vad för varmrätt man kan bjuda på? Så enkelt som möjligt förstås… *s*

  Hör av dig på mailen om du har lust och tid.

  Annars vill jag gärna säga att jag tycker det är roligt att du har så många besökare här på din blogg och att du verkar MYCKET duktig i köket.

  Ha det så bra!

  /cia

 10. Ser att du ändrat till arrak i receptet nu, så bra, för nu stämmer ju överskriften också ;O)
  De ser ju hur mumsiga ut som helst jag behöver inte ens baka dessa, för dina bilder går rätt ner i magen.
  Ha det bra!

 11. Vilka snygga bilder, ser verkligen inte amatörmässigt ut =) Ser Farligt gott ut, mums man blir riktigt hungrig, och vilken inspiration man får av dig =) Fortsätt så!

 12. Ser sjukt gott ut, otroligt fina kakor. Smart att göra dem i en lite mindre form och kul med en annorlunda smaksättning.
  Fin och inspirerande blogg du har!

 13. Ser riktigt goda ut !!!! jag har en liten fråga , du skrev i ett tidigare inlägg att Muttis krossade tomater var fantastiskt goda men var kan jag hitta sådana , jag har letat på både coop och Maxi butik i växjö!!!

 14. Kikar in här då och då och blir lika imponerad varje gång.
  Dessa rutor ser ju helsmarriga ut, måste bakas till sonens kalas nästa vecka.

 15. hej
  vart hittar jag arrak??? Å hur länge samt gradantal? Å när lägger man i arraksessensen när glasyren kallnat?
  Skynda att svar tänkte göra dessa innan lördag den 24 januari då min killes farmor fyller 70år..tack tack

 16. Hej..

  Har nu gjort två plåtar med dina arraksrutor, fast det fick bli romrutor för det fanns ingen arrak i affären. Nu skall dom in i frysen för att plockas fram lagom till mitt kalas.

  Älskar att titta in på din sida.

  Testade att göra brödet med aprikos, valnötter osv i för ett tag sedan, kanon gott ju och dom såg riktigt proffsiga ut när dom var klara…

  Fortsätt blogga och ha en bra vecka..

 17. Hej!
  Testade dina romrutor i veckan – de var jättegoda! Jag delade kakan i två delar, och gjorde vanliga moccarutor med kokos av ena halvan och romrutor med strössel på andra. Perfekt med en rejäl sats topping! 🙂

 18. Jag älskar mat, men lite variation och lite mer fantasi tycker jag om, i kväll ska jag själv laga lite italienskt. Parmesangratinerad polenta, med vitvins consiglio med färsk rosmarin. en god mozzarellasallad till det.
  Mat är en av livets viktigaste prioriteringar tycker jag. Kul att det finns fler som tycker som en själv.

  Fortsätt laga.

 19. Hälsningar från Finland. Jag läste kaksidor i söndags och bara dreglade. Till slut var jag tvungen att baka arraksrutor. Hittade inte min arrak så jag använde bittermandelessans.
  Jävlar vad gott det blev.
  Här i F-land kallas mjuka kakor för torrkakor och de är verkligen torra. Jag använder bara svenska resept. Problemet är bara det att alla ”grejer” finns inte här. Tex. kesella. Jag skulle vilja veta vad jag kan använda i stället.
  Mvh. Marja-Liisa

 20. UNDERBART GODA!!!!!

  men undrar bara en sak, i ditt recept står det : ”Blanda ihop mjölet med kakaon, bakpulvret & vaniljsockret. Vänd ner i äggsmeten.” och en står det igen: ”Tillsätt smöret & mjölet”

  jag antar att det sista ihop med smöret ska vara MJÖLKEN??? För den hittade jag ingenstans annars 🙂

  sjukt god kaka, måste gömma den från goagubben annars är den slut innan gästerna kommer

  🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..