Julens smaker…

Det dimper ner massor med spännande julsmaker här hemma just nu och här kommer ett litet axplock som vi provsmakat!

kryddburken0000601 kryddburken0000604
Julglöggen! Den barnvänliga varianten är svårslagen! Där toppar Saturnus och har länge gjort i vår familj! Rätta kryddningen och så mustig och len! Barnen älskar den och vill man så KAN man spetsa! Men då är nog en riktig vinglögg godare iallfall! Av nån anledning brukar just saturnus glögg ta slut snabbast i affärerna! Den ÄR god!

Senapen till skinkan då? Söt, stark? Neutral? Ja, det är nog lite ”don efter person”! Mannen i familjen tyckte att den här var lite ”mesig” inte så stark och lite för grov i konsistensen! Johnny´s senap är hans melodi. Och även en glasburk med Whiskey-senap vi hittade på marknaden i sommras! Men Apotekets senap blir nog i år ganska orörd på julbordet!

kryddburken0000603
Vörtbrödet! Det är viktiga grejjer de! Ett vörtbröd ska i första hand vara TUNGT tycker jag, tätt och tungt, mustig smak och massor med russin såklart! Jag tycker också att vörtbrödet ska ha en sån där knaprig skorpa. Pågens Julvört är visserligen gott, men alldeles för lätt i konsistensen, lite väl sött och inte så kryddigt! Men det funkar! På julbordet får det dock bli ett riktigt härligt och bastant vörtbröd! Har ni bra recept nån så tipsa mig gärna!

kryddburken0000598
Pågens Saffransgifflar! Det här är nog de fulaste bakverk som finns att köpa i påse! (kanelgifflarna också) Men visst, ganska goda! Tja, inte slående men de duger! Inte direkt fina att plocka fram och bjuda på kanske, och inte heller att lägga upp på ett fint fat! Ätes direkt ur påsen och sen är det bra! Fram för lite snyggare modeller tycker jag! 🙂 Naturligvis får du en hel drös med E-nummer på köpet och de innehåller både mjölk, ägg, nötter & gluten! Inget för den överkänsliga med andra ord! ! Julbak ska inte köpas på påse – De ska bakas hemma i köket!

 1. hihihi, Ja vi skrattade gott åt din kommentar om pågens bullarna , för vi brukar säga precis samma sak , de är perfekta att ta med till stranden eller ut i skidbacken för de blir ju inte så kletiga som vanliga. Och vi håller med dig om glöggen den är den bästa tycker vi också -dock lite svår att få tag i , men i år hittade jag en 2,5 litersdunk från saturnus som det blir 10 liter glögg så nu ska vi väl klara oss:)

 2. Jag brukar köpa alkoholfri blåbärsglögg på Jul på Liseberg. Den har blivit ett måste i vår ”familj” på två under julen. Jag har ett rätt ok recept på vörtbröd, jag kan ta och maila det till dig. 🙂 /Camilla

 3. Hahaha,, ja du.
  Pågen´s gifflar är jättegoda då jag ÄLSKAR mandelmassa.. men som du säger. Ingen höjjdare att lägga upp och bjuda på.. iofs hinner jag aldrig det då jag äter upp de alldeles själv.. :o)) :o))
  Är du medlem på denna sida Buzzador eftersom du får hem en massa prover..??
  Är en sida jag endast hört talas om.

  Ha en mysig fortsättning på helgen.. // Annelie

 4. Håller helt med att man ska bakas lussebullar och sånt själv. Halva grejen är ju att det är kul och baka det också, och lussebullar blir ju inte så ofta.

  Tittade egentligen in för att säga att kristyren du använde på dina pepparkakshus i inlägget från förra året funkade kanon. Så skönt att slippa det varma sockret som lever sitt eget liv. Titta gäna in och se hur vår pepparkaksbåt blev:)

 5. Jag har världens bästa recept på vörtbröd som jag har fått av min farmor! Det går nämligen i släkten det här recepter..! 🙂
  De har faktiskt exakt den konsistensen du söker och smaken är riktigt mustig, fyllig och kryddig och så är de alldeles lagom söta.
  Saken är bara den att jag tänkte avslöja receptet på min blogg några dagar före jul, men om du vill så kan jag skicka det till din mail innan. Fast då får du dock inte lägga in det på din blogg innan jul eftersom jag hade tänkt det..! Haha! 😉

  Hoppas att du får en mysig luciadag!
  Kram, Jennie

 6. Har funderingar på att göra egen senap i år, har du testat det någon gång och har något bra recept?

  Kan tipsa om Västervikssenap om du springer på den, själv äter jag inte senap men det verkar kul att göra egen iaf. Mannen i huset gillar ju det iaf.

 7. Testa Saltåkvarns vört om du har möjlighet. TUNGT och KRYDDIGT. Vi har det som extrabeställning med vår grönsakslåda varje vecka och har märkt att kryddningen är olika stark i olika bak. Men det är lite charmigt. Det enda vört vi äter.

 8. Saturnus är min absoluta favoritglögg! Dricker i stort sett bara den, men i år testade jag ”God Jul”-glöggen som faktiskt var helt okej den med. Men saturnus är godast och mest prisvärd 🙂

 9. Hej!
  Tycker du har en jätte mysig blogg. Jag läser den dagligen. Snart är det jul och det finns så mycket gott man kan göra och på din sida får man många bra tips.
  Ha de gott! God Jul!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..