Saffranskroppkakor

kryddburken0000566
Här kommer ett litet experiment i saffranets tecken! Julbordet får i år en liten gul variation. Som tidigare år har alltid de små kroppkakorna funnits på vår julbord! Jag tror att det är väldigt småländskt/öländskt med just kroppkakor på julbordet, men det är rysligt gott! Ett självklart fat som står vid sidan om prinskorv och köttbullar ska de va, ni som inte provat detta på ert julbord – gör de!! Däremot har väl saffran knappast ingått som ingrediens i dessa kroppkakor så jag gjorde ett försök förra året och de blev riktigt goda! Så här kommer nu receptet på riktigt smarriga små mini-kroppkakor med smak av äkta jul, saffran & kryddpeppar…

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägget, kryddorna och mjölet. Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll! Koka 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flytit upp till ytan! Frys in och ta fram till julbordet. Stek dom lätt i stekpanna före servering!

kryddburken0000565
Fint fint skuret fläsk & gul lök! Bryn fyllningen lätt i stekpannan. Låt fyllningen svalna ordentligt, det blir lätt kladdigt när du ska rulla kroppkakorna annars!

kryddburken0000563
Blanda sammans den pressade potatisen med ägg, kryddor & mjöl och se hur den gula färgen växer fram! Det doftar härligt!

kryddburken0000562
Färdig deg. Du kan behöva justera mjölmängden något beroende på vilken potatis du använder. Här använder jag sorten Asterix. Degen ska vara fast och inte kladda när du rullar!

kryddburken0000567
5-10 min i kokande vatten så är de klara! Lyft upp försiktigt och låt svalna. Fyll sedan frysen och invänta julafton då de äntligen får plockas fram och anvjutas! Naturligvis går det alldeles utmärkt att provsmaka några stycken redan nu tillsammans med rårörda lingon och smör! 🙂

 1. Låter spännande det där! Har aldrig ätit kroppkakor men någon hoppas jag att jag får göra det! 🙂 De är ju trots allt en del av den svenska matkulturen! 😉

  Tack så himla mycket för den trevliga kommentaren! Det glädjer mig att du tycker så! 🙂

  Hoppas att du får en skön och mysig fortsatt vecka!!
  Varma Hälsningar,
  Jennie.

 2. GODE GUD så GOTT det låter!
  Är ju fd. Norrlänning, sedan 10 år tillbaka Värmlänning som bara avgudar mammas potatispalt (rå malen potatis av bintje-typ, liten gul lök, vetemjöl, salt… fylld med rimmat sidfläsk, rullade till tennisbollsstorlek och kokas ca 45min i väl saltat vatten. Serveras med rårörda lingon och äkta smör)
  Men min mamma gjorde också kroppkakor emellanåt, även dom vansinnigt goda med samma tillbehör som mammas palt.
  Kanske skulle testa att servera dina saffranskroppkakor någon gång när mamma kommer på middag :-)?

  Förresten! Vilken underbart inspirerande och härlig blogg du skriver.

 3. Hej hopp Kryddis!! Satan i gatan vad häftigt med saffranskroppkakor! Jag totalvägrar nog att äta kroppkakor, men med lite saffran i kanske jag skulle våga provsmaka.. 🙂 Om jag lagar en saffranssmakande levergryta så lovar väl du att provsmaka, visst? 🙂 Idag har julpyntat som bara den!! eller egentligen så har jag mest bara tagit fram ljusstakarna och köpt nya blommor, julstjärnor och hyaciner, men fint blev det!! 🙂 Ni får det väl jättefint i ert hus med massa julgrejer i kan jag tänka mig? Nu ska jag bada klart mitt fotbad här *leker spa minsann* och sen äta lite yoghurt, fruktsallad och macka och sen krypa ner med en dundermonsterbra bok! 🙂 Nattiskram!!

 4. Själv är jag mer åt pitepaltshållet (och de ser nog inte alls lika goda ut med saffran i skulle jag tro *fnissar*) – men kroppkakorna ser verkligen läckra ut i gult!

 5. Hej Linda!

  Här har du också en bodensare! Men som bor i stockholm sen drygt ett år tillbaka (vill helst inte kalla mig stockholmare än:). Visst längtar man hem lite när det börjar närma sig jul? Här är det ju bara slaskigt och dant.
  Men så kan man gå in på din blogg och få lite härlig julkänsla och det känns himla hemtrevligt på nåt sätt 🙂 Tack för det!

  Men nu till min fråga, jag undrar om du (eller nån annan som ser detta?) har något tips på hur man kan få till lussekatter i gasugn? Förra året blev de bleka och tråkiga (som allt annat i den där ugnen) även om de smakade bra. Vet att man kan sätta en plåt under så att de inte blir brända ifall man ska köra dem lite längre, men de får liksom ändå för lite färg! Det kanske är hopplöst helt enkelt.. 🙁 Det är så trist med en gasugn när man gillar att baka..
  Men men, alla tips är välkomna! Kram /Mia
  🙂

 6. Kroppkakor! Jag älskar kroppkakor! Fast jag är mera blekingsk (eftersom min far kommer från Karlskrona och hans föräldrar bor där – farmors kroppkakor, mums!). Förhoppningsvis får jag en sats med farmors kakor till jul, och de ska självklart ätas med vit sås och rårörda lingon. Om det skulle råka bli några över så klyftar man dem bara och steker lite. Namnam. 😀

 7. De där du i Adventtider.. saffran är en god krydda (om man gillar den)
  Jag har bakat den mjuka saffrankakan idag.. Gud så god den blev.. saftig o härlig till kaffet:-)
  Ändrade något, då jag tog färdig saffran och en liten påse 0,5 g.. det smakade saffran verkligen och jag med mannen här vid min sida fikade gott idag:-)
  Ha de fint med allt i köket.. Advent står för dörren.. trevlig sådan.
  Kram/Pialotta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..