Köttfärssås – som man fick i skolan!!


Ibland får jag bara ett sånt där himla sug efter just skolan köttfärssås. Mild i smaken, genomskinlig, lite finkornigare färs, och väldigt speciell smak! Precis som när man åt i skolans matsal! Liten nostalgitripp alltså, here we go! Jag har provat mig fram ett par gånger men NU känner jag att jag hittat rätt! Det är sååå gott! Så alla ni som älskade skolan köttfärsås, denna måste ni prova! Om det nu finns fler än jag som gör de förstås… 😉

Det här behöver du :
600 gram blandfärs
2 normalstora gula lökar
1 apelsinstor rotselleri
½ dl tomatpuré
1 dl ketchup
ca 6-7 dl vatten
1 msk kalvfond eller annan köttbuljong
1 msk socker
½ tsk torkad basilika
salt & vitpeppar
Vatten + maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att hacka löken, inte för fint, ganska grovt! Grovriv rotsellerin & fräs detta i stekpanna i lite smör. Strö över sockret. Fräs tills löken blivit genomskinlig. Lägg i färsen och blanda runt allt. Slå på lite vatten redan nu. I med resten av ingredienserna! Låt allt få småputtra under lock ca 45min-1 timme. Slå på mer vatten allt eftersom. Mot slutet så tog jag också stavmixern och körde några varv! Men inte för mycket! Ett tips är när du ska tillsätta kryddorna så smaka av HELA tiden så du hittar rätt smak. (Salt, socker, vitpeppar, kanske en skvätt tomatpuré till) Smaka av ordentligt! Jag lovar du kommer hitta smaken! Viktigt är att inte basilikan ökas på, då tar den över, det ska bara var en aning av basilikan. När du tycker smaken är perfekt. Rör ut maizenamjöl i lite vatten och red av såsen till önskad konsistens. Inte vetemjöl nu, då blir inte färgen lika genomskinlig och fin! Smaklig måltid!! Och glöm för guds skull inte den överkokta spagettin till! 😉


Nostalgi-crawings!!??

 1. Åh, vad bra! Jag har gått och tänkt på just skolmat de senaste veckorna. Kommer ihåg köttbullarna och köttfärssåsen mest, och faktiskt var det gott med den där överkokta och klibbiga spaghettin till på något vis! Har ju inte ätit skollunch sedan 1993, så det här receptet låter bra!

 2. elena!
  Självklart!!

  SweFlo!
  Sen 93… Hmm.. när gick jag ut.. -97 gick jag ut gymnasiet! Visst saknar man viss skolmat, speciellt köttfärssåsen och överkokta spaggettin, men inget man pratar högt om! *S*

 3. Haha, det ENDA jag åt med god aptit i skolan var just köttfärssåsen! Jag kollade upp matsedeln för typ sex veckor och suktade efter den där dagen då jag skulle bli mätt (var ett löjligt kräset barn!). Shit, vad kul med ditt recept! Jag får för mig ibland att den innehöll någon slags paprikasmak men sedan tror jag att jag kan blanda ihop den med Findus originalköttfärssås på burk (som är mitt guilty pleasure). Ska verkligen testa det här receptet! Tack!

 4. Du är bra mycket yngre än vad jag är. På 1960-talet var min skolas köttfärssås en historia gjord på enbart brynt köttfärs, vetemjöl och buljong. En grå smulig sås utan vare sig ketchup eller tomatpuré. Ketchup fanns nog i andra delar av Sverige men i norr hamnade den i köttfärssåsen senare.

 5. Jag älskade skolans köttfärssås!! Det var typ det dom var bäst på att laga och sen var dom rätt duktiga på fisk också faktiskt (fast det är nog för att jag gillar fiskpinnar ;P) Hoppas du får en kalasfin dag!! 🙂

 6. Som jag själv har letat efter bra ”skolanssupergodaköttfärssås” recept. Kändes som jag var den enda på hela skolan som verkligen älskade köttfärssåsen. Har försökt knåpa ihopa några egna utan att lyckas.
  Så klart ska detta recept testas.
  Fast jag går på detox just nu så jag får vänta lite. 😉

 7. själv brukar jag få enormt sug efter skolans kycklingcurrygryta och/eller kycklingsoppa. ingen annanstans har jag smakat något så gott! om du någon gång lagar någonting ditåt så är du min gud 😉

 8. Jag lärde mig göra köttfärssås på Husmodersskolan som fanns i staden då jag gått ut min 9a..
  Länge sedan det där, men visst såg den ut lite så där.. Man kan ju variera sig nu i oändlighet då det gäller att fixa till sin egen köttfärssås:-)
  Ha de fint i köket.. nu dansar jag till mitt kök och min kyckling:-)

 9. Vad kul! Det måste jag prova, för min son tjatar om att han vill ha sjukhus köttfärssås(!) Har ännu inte kommit fram till riktigt rätt smak, men det är nog ngt åt samma håll, så vi gör väl ett försök.

 10. Gjorde också köttfärsås idag, jag använde dock mejram istället för basilika men annars var det nog ganska likt ditt resept. 🙂

 11. Ha ha jag minns spagettin mer än såsen! Din köttfärssås är nog godare än den jag fick i skolan.
  Förstår att du längtar till fjällen fast du bor så fint på min drömsemesterö.
  Kram

 12. Hehe! Jag håller med om att man saknar vissa maträtter som serverades i skolmatsalen! Saknar speciellt deras lasange och potatissoppa med köttfärs! Har aldrig lyckats få tag på någon godare version trots många försökt i hemmaköket och restaurangbesök…!

 13. haha jag har nog inte längtat efter skolans köttfärssås en enda gång, men nu när jag läste det här måste jag ju erkänna att jag blev just det!! lustigt, senast i går kväll tipsade en väninna om att använda mixern i köttfärssåsen, har aldrgi hört talas om det tidigare. ska absolut ge det ett försök nästa gång.

  tack för tipset!!

 14. Malin!
  Hihi! Ja, gör det! Prova!

  Karin!
  Den lät inte alls nå vidare faktiskt!

  Ella!
  Ja visst var den!

  Anna!
  Aha, fisken gillade jag däremot inte!

  Magda!
  Tack! Ja visst det är ok!

  Filibabba!
  Jättegott!!

  Nenny!
  Åh va roligt, ja då måste du prova!

  jennie!
  Nja, den får nog lysa med sin frånvaro, curry är inte min starka sida alls!

  Pialotta!
  Tack! Ha det bra du med!

  anette!
  Sjukhus-köttfärsås! Ja, den är nog ganska lik! 🙂

  Larschan!
  Åh så gott!

  KarinW!
  Ja, spagettin var också ett kapitel för sig!

  mela!
  Toppen!

  anna!
  Aha, den soppan missade jag nog!

  MariaN!
  *skrattar*

  vickan!
  Ja, prova att mixa lite! Det blir godare!

 15. Åh, vad kul! Jag gillade köttfärsåsen i skolan, minns särksilt att den var sådär finfördelad som du fått till det. Kul att se, kommer testa!
  /Emma

 16. Jag hoppades på att den skulle smaka som skolans,men jag tyckte den inte smakade alls som det.Hade i allt som i receptet,dock ej basilikan.
  ..men den var god i allafall.

 17. Newbiecooking!
  Ja, gör de! Det tycker jag asbsolut!

  Tea!
  Det var synd, såhär smakade den iaf. när jag var liten! och då har jag verkligen provat mig fram många gånger utan att ens komma i närheten! 🙂

 18. Hej,

  När jag gick i skolan hade köttfärssåsen en liten bismak av paprika så jag använde ditt recept som bas och lade till 3 msk ajvar och jag måste säga att det blev väldigt likt. Jag hade dessutom i en morot i den inledande sofritton(av gammal vana).
  Tack för att du tagit dig tid att experimentera dig fram till denna goda bassås.

  Peter

 19. Ohh i min skola så gjorde de pizza med exakt såndär köttfärsås! var huuur gott som helst!
  på typ hönökaksbröd fast tjockare.. o så bredde de på ett tjockt lager med denna köttfärsåsen o lite ost.. jag döör va gott!:)

 20. Jag gjorde den här köttfärssåsen idag och jag och min man har provat alla möjliga varianter men den här va den som vi båda blev saliga i. 🙂
  Påminner mycket om min pappas köttfärssås. Han va kock men han dog innan jag hann lära mig den.
  Tusen tack 🙂

 21. Japp, nu är den gjord. Skolsåsen! Ska ätas i morrn. Även jag har fått många olika kommentarer – nej men usch o så gud så gott osv. Jag har i stort sett gjort samma som du innan – för även jag har försökt ett tag att hitta den rätta. Just basilikan – det är liksom den i pyttemängd som gör det inbillar jag mig.
  Hoppas allt är bra med er alla! I morgon hoppas jag på ett kamerainköp – om den inte redan är slutsåld…..då är det dags för lite bloggning igen…tror jag. Kram från mig!!!

 22. Man tackar,detta ska prövas.
  Var själv mycket tacksamm mot skolans spagetti med köttfärssås,hemma fick vi tjata oss till det och då blev det alltid brunsås med köttfärsfräs och en satans massa stora löklumpar,spaggetti var det inte tal om i början då, farsan inte ansåg det som föda,med tiden gav han med sig och vi fick spagetti om bara han fick kokt potatis till,därmed inte sagt att han åt spagettin.
  Å andra sidan har jag aldrig smakat fallafel och så kommer det att förbli,inte av princip utan det tilltalar mig bara inte.
  Äpplet föll men inte så långt.

  E

 23. Så det är alltså fler än jag som saknar skolans köttfärssås 🙂 Ska definitivt testa detta! Hur många portioner räcker receptet till?

 24. Fy fan vad äckliga ni är.

  Varför inte göra en bra köttfärssås istället för något med lika mycket vatten som kött och varför inte mjölk eller grädde i stället för vatten?

 25. Jag testade detta receptet igår! SÅ HIMLA GOTT! Gjorde lite förändringar med lite matlagningsgrädde i, skippade rotsellerin.. men åååh.. Sååå gott! Detta har min mage craaavaaat efter en lång tid 🙂 Tack!

 26. Den här stämde bra in på skolköttfärssås. Det blev en hit hos barnen som brukar säga ”Varför får vi inte lika god köttfärssås som i skolan?”

 27. Måste inleda med ett stort tack för detta geniala recept. Fick ett enormt sug efter just skolans köttfärssås igår.

  Efter någon timme kändes det som jag stod i den bråkiga matkön på skolan och väntade ivrigt på den goda maten. Men i detta fall var det jag som var mattanten och kunde lasta på HUR mycket jag ville haha. Det blev underbart gott och detta kommer upprepas inom en snar framtid.

  Tack igen!

 28. Smakade gott! Intressant med rotselleri. Blev dock lite för söt så jag tog lite vinäger för att balansera smaken. Nästa gång ska jag pröva köttfärsen i lasagnen. Tack så mycket!

 29. Absolut den godaste köttfärssås jag ätit det här årtusendet. Det blir en nostalgitripp tillbaka till 80-talet varje gång den tillagas här hemma. Tackar å bugar för att du delar med dig av detta recept.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..