Hemkokt Hjortronsylt

kryddburken0000328.jpg
Finns det nån sylt i hela världen som slår äkta hemkokt hjortronsylt…??? Nä, jag tror inte det! Och även om inte just du kommer från norrland så kan jag lova att dessa ”skogens guld” överträffar allt annat du smakat i syltväg! Lite lätt ljummen, slå över äkta gammeldags vaniljglass.. Ja det är som att drömma sig bort en liten stund! Alltså ren, äkta norrländsk dröm-dessert! Smakar som när jag var liten…

Det här behöver du :
1 l frysta hjortron, färska blir svårt här nere i söder…
3 dl strösocker
(ev. ½ krm natriumbensoat)

GÖR SÅHÄR :
Varva hjortron med socker i en kastrull och på med ett lock, låt bären få stå 3-4 timmar och safta ihop sig med sockret. Koka därefter upp försiktigt på ganska låg värme ca 10 min. Häll upp på rena glasburkar. Ev kan du blanda natriumbensoat med lite socker och tillsätta men det behövs inte till såna här små mängder tycker jag, de håller sig bra i kylaskåpet, förutsatt att gladburkarna är riktigt rena och tätslutande!

 1. Mmm, väldigt gott är det! Ett annat tips är varm hjortronsylt med lite krossad daim och kesella smaksatt med lite vaniljsocker.

 2. newbiecooking!
  Ja det låter kanske gott men jag förmår mig aldrig att ”blanda” hjortron med något… *S*

  maria!
  Ja, gott gott!

  mimmismat!
  Ja, det är frestande!

  Linnéa!
  Oj, den kombinationen har jag aldrig provat, men detkanske jag borde göra nu då!

 3. Hmm, jag var lite otydlig. Man serverar sylten till kesella blandat med vanlijsocker och krossad daim strör man över på toppen.
  Men ja, jag kan förstå att du inte vill blanda med något. Det är ju supergott som det är!

 4. Åh, nykokt hjortronsylt med vaniljglass – nu fick jag minsann hemlängtan! Det är alldeles för längesedan nu som jag kokade hjortronsylt, vilket antagligen hänger samman med att jag aldrig är uppåt landet när det är dags att plocka bär.

 5. Emma!
  Aha! då är det ju inte sylten i sig som ”blandas ut” så det kan ju va intressant! Ska faktsikt prova nån gång bara för att du sa det nu! *S*

  aradil!
  Ja, men det jag saknar mest här nere är förstås att få plocka dom själv… Norrlandssemester till hösten tack! *S*

  kokvrån!
  Ska kolla in en blogg!

 6. Ett enkelt och enligt mig ett av de bästa sätten att göra hjortronsylt på är:
  Låt de frysta hjortronen tina i en sil ovanpå en rostfri gryta. Koka sedan ”hjortronsaften” med vanligt syltsocker (efter smak) 4-5 minuter. Skumma under tiden.
  Blanda sedan i hjortronen i ”saften ge ett snabbt uppkok och kyl ned.
  Hur länge denna sylt håller kan jag inte riktigt säga eftersom jag oftast bara kokar precis så det räcker till det jag ska använda den till.

  //Peder

 7. Peder, ditt förslag till hjortronsylt låter toppen. Jag vill behålla den färska smaken och brukar bara ge bären ett uppkok och tar dem därefter av plattan. Då får man riktig färsbärsmak tillsammans med syltsmaken och bären kokar inte sönder. Jag ska testa din metod att koka saften först, det borde ge ett liknande resultat, kanske bättre till och med.

 8. Vi gick ut idag för att plocka blåbär och även gula kantareller om vi såg några. Det ska ju finnas såå mycket av det i år! Det vi hittade istället var jättefina hjortron!! Nu ligger de där i en skål så nu ska jag göra min första egna sylt på hjortron!! Mums..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..