Glutamat – Leverantörer på nätet!

kryddburken0000320.jpg
Favoritkryddan hemma på köksbänken – cheddar!
En given favorit i mitt kök dessvärre med tillsats av glutamat…

Den femte grundsmaken umami!
Vad handlar egentligen glutamat om? Vad är det? Varför sån hysteri om denna tillsats? Är det farligt & vad kan vi göra för att undvika denna fälla??Att det debatteras & diskuteras friskt om denna smakförstärkare natriumglutamat har väl knappast undgått någon vid det här laget?

Glutmat, mononatriumglutamat; även förskönad kallad ”smakförstärkare” eller E 621 om man letar noga i innehållsförteckningarna. Denna tillsats har på sistone uppmärksammats rejält i media och på forum & debattsidor runtom på nätet! 

Vad är glutamat egentligen?
Glutamat är en syntetisk smakförstärkare som används som tillsats i pulversåser, soppor, kryddor, och ingår även i många konserverade livsmedel. Ren glutamat har ingen direkt smak i sig men har en förmåga att ”lyfta” fram andra smaker! Glutamat finns dessutom naturligt i kroppen som en signalsubtans i hjärnan. Denna mängd reglerar kroppen automatiskt av sig själv. Men överdosering av denna tillsats har visat sig ge migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter, tryck över bröstet & även aptitförhöjande för att nämna några biverkningar… Hur stor en överdos är variera mycket från person till person. 

Här följer några exempel på livsmedel innehållande glutamat :
(hämtad från; GP)

Stekfärdig Schnitzel (Scan)
Sparrissoppa (Knorr)
Skagenröra (Gourmetservice)
Småländsk sylta (Charkdelikatesser)
Leverpastej med gurka (Pastejköket)
Chorizo (Scan)
Läcköskinka (Scan)
Champinjonkorv (Snellman)
Laxfilé (Familjen Dafgård)
Buffalo Wings (Guldfågeln)
Grillad kyckling
Sourcream & onion chips (OLW)
BBQ oil (Caj P.)
Varma koppen (Blå Band)
Riskakor (Friggs)
Bearnaisesås (Coop)
Grönsaksbuljong (Knorr)
Texmexbiffar (Familjen Dafgård)
Dipmix (Estrella)
Aromat (Knorr)
Yellow curry spice mix (Santa Maria)
Grönsakskrydda (Knorr)
Nudlar (Nissin)
Rice snacks (Fantastic)
Grillkrydda (Santa Maria)

Håll ögonen öppna & undvik dessa tillsatser :
• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat

Vi ska nu höra vad våra kryddleverantörer tar för ställning i debatten! Företag som är tillfrågade är följande :

Aromia www.aromia.se
Aromboden www.aromboden.se
Oldenburgs Kryddor www.oldenburgskryddor.se
Borgeby Kryddgård www.borgebykryddgard.jetshop.se
Extodia www.extodia.se
Svampbutiken www.svampbutiken.com

Samtliga ovanstående företag har kontaktats och fått helt likställda frågor kring ämnet glutamat, de har blivit tillfrågade att svara på frågorna eller avstå. Samtliga är även informerade om dead-line för frågeställningen och när detta inlägg avsågs att publiceras på min blogg. Två av företagen har valt att inte svara överhuvutaget trots tidigare mail ang. glutamat! Dessa två företag är Extodia samt Svampbutiken! 

AROMIA SVARAR : 

Ni har ett brett utbud av kryddor, finns det kryddor ur ert sortiment som innehåller glutamat, isåfall vilka?
Vi har flera kryddor som innehåller syntetisk glutamat i vårt sortiment. För de kryddor som innehåller syntetisk glutamat är det angivet i innehållsförteckningen under respektive krydda i webbutiken samt på kryddpåsarna (titta efter: smakförstärkare,  e620-e625, glutamat). Vi kommer att gå igenom kryddornas innehållsförteckningar och se om vi ytterligare kan förtydliga vilka av kryddorna som innehåller syntetisk glutamat.

Hur ser ni på att informera konsumenterna om glutamatinnehållet?
 Är det något ni kan göra mer synbart så det blir lättare för konsumenten att urskilja?
Vi ger innehållsförteckning på alla våra kryddor. Som, vi nämnde i fråga 1 kommer vi försöka att tydlig göra detta ytterligare. Vi tar gärna emot förslag på hur vi kan göra det så tydligt som möjligt. 

Hur pass insatta är ni själva i debatten kring glutamat?
Vi måste erkänna att vi varit dåligt pålästa om skillnaderna på naturlig och syntetisk glutamat och de negativa effekterna som kan uppstå vid överdosering. Vi har nu efter att du ställt dessa frågor försökt att sätta oss in i ämnet.

Finns det några planerade framtidsplaner/åtgärder för att minimera denna tillsats i kryddor?
Vi har skickat frågan vidare till våra grossister med ett önskemål från oss att om möjligt utesluta syntetiskglutamat. Vid inköp av nya sorters kryddor till vårt sortiment kommer vi i största möjliga mån, försöka att undvika smakförstärkande tillsatser som E620 – E625.

Övriga synpunkter/kommentarer kommer också att publiceras!
Enligt de studier vi tagit del av kan människor vid långvarig överdosering av syntetisk glutamat utveckla en lång rad olika sjukdomstillstånd. Hur stor mängd som är en överdosering varierar från person till person. Några faktorer som har stor inverkan på en persons känslighet för glutamat är brist på vitaminer och magnesium i kroppen. Syntetisk glutamat är inget nytt påfund utan har använts i 100 år (uppfanns redan 1908), men förmodligen har mängden glutamat vi utsätts för ökat de senaste år tiondena.  Nu för tiden äts mycket industri/färdigmat vilka det ofta kan finnas höga halter syntetisk glutamat i. Man bör därför variera sin kost och äta mer ekologiska och kravmärkta produkter. Vi rekommenderar att man så ofta man kan/hinner lagar sin mat själv, med egna inköpta råvaror. Då finns en större möjlighet att påverka sitt intag av syntetisk glutamat.  En informativ sida om glutamat finns på: http://www.konsumentsamverkan.se/ 
Mattias Lyman
 

AROMBODEN SVARAR :

Ni har ett brett utbud av kryddor, finns det kryddor ur ert sortiment som innehåller glutamat, isåfall vilka? 
I skrivande stund har vi nio st kryddblandningar som innehåller msg och
det är:
Västerås Grillkrydda
Kättförskrydda
Persillade
Italiensk Salladskrydda
Lammkrydda Special
Citronpeppar
Gratängkrydda m cheddarsmak
Kökskryddan
Dracula Spicemix

Hur ser ni på att informera konsumenterna om glutamatinnehållet?
Är det något ni kan göra mer synbart så det blir lättare för konsumenten att urskilja?
Vi har kunder som frågar oss vad msg står för och vad det är. Vi informerar då om msg och dess syfte och vi kommer även att skriva om det i vår kryddavdelning i webbshopen.

Hur pass insatta är ni själva i debatten kring glutamat?
Vi vet att det pratas mycket om msg, natriumglutamat, E621 just nu och vet att det finns ett fåtal människor som kan få allergisk reaktion om det ätit en måltid innehållande msg. Msg finns i stort sätt alla bulionger, pulversåser, halvfabrikat och livsmedelverket ha inte förbjudit msg i livsmedel heller. Vad jag har läst om msg så finns det inte några studier som styrker att man skulle få yrsel, hjärtklappning och liknande av msg.

Finns det några planerade framtidsplaner/åtgärder för att minimera denna tillsats i kryddor?
Vår kryddleverantör jobbar på att hitta blandningar på kryddor som inte behöver msg just för att det är så många som efterfrågar det. De har redan kommit med flera varianter tex persillade utan msg och mcitronpeppar utan msg. Det man bör veta då är att kryddorna blir inte lika orginalet utan smakar mindre.

Övriga synpunkter/kommentarer kommer också att publiceras!
Sen vill jag tillägga att vår leverantör använder sig av den renaste msg som finns och använder en näve msg till 25kg kryddblandning,  till skillnad mot Asien där de kan ta en näve till en måltid till fyra personer.  Med andra ord så innehåller våra kryddor ytterst lite msg.
Therese Brolén Aromboden
     

SVAR FRÅN OLDENBURGS KRYDDOR :
Oldenburg har valt att sammafatta sitt svar till frågorna enligt följande :
Ca. 90% av våra blandningar gör vi själva, vi använder inte glutamat. Vi levererar till Findland, där det inte får finnas. Enda blandningen är Aromkryddan mig veterligen som vi köper färdig.  Inom 6-7 månader räknar vi med att Varas helt rena från det otyget
Med vänlig hälsning Rolf och Rigmor Oldenburg.

BORGEBY KRYDDGÅRD SVARAR :

Ni har ett brett utbud av kryddor, finns det kryddor ur ert sortiment som innehåller glutamat, isåfall vilka?
På vår hemsida kan man klicka på varje krydda och se vad innehållet är, glutamat står alltid angivet.

Hur ser ni på att informera konsumenterna om glutamatinnehållet? Är det något ni kan göra mer synbart så det blir lättare för konsumenten att urskilja?
Information finns alltid om det finns i blandningen.Om kunden kan läsa finns informationen tillgänglig.

Hur pass insatta är ni själva i debatten kring glutamat?
Vi förstår inte ivret över denna tillsats, det finns ju naturligt, mer eller mindre, i all mat. Tex skaldjur och parmesanost innehåller naturligt extremt stora mängder glutamat, och det kan folk äta med glädje, men står det sen att det finns glutamat i en kryddblandning, där man kanske använder 10 g av blir det ett ramaskri ( då det kanske totalt är 0,2 g glutamat). Debatten är missvisande och det saknas grunder och studier som bevisar fakta. Folk blir så lätt uppskrämda av medier att det är skrämmande, istället för att ta reda på fakta.

Finns det några planerade framtidsplaner/åtgärder för att minimera denna tillsats i kryddor?
Den dagen som livsmedelsverket förbjuder glutamat i livsmedel och butikerna tar bort kött, skaldjur, parmesanost ur sitt sortiment kommer även vi att ta bort det ur våra kryddblandningar.

Övriga synpunkter/kommentarer kommer också att publiceras!
Glutamat är samma sak som Umami, även kallat den femte grundsmaken. Översätter man Umami från japanska betyder det delikat. Smaken Umami upptäcktes av en japansk forskare redan 1908 men nådde tyvärr inte våra läroböcker. Den har visat sig vara aminosyran natriumglutamat, och nyligen har man upptäckt att det med största sannolikhet är en femte grundsmak. Vi säljer ren Umami, då efterfrågan är stor.
Med Vänlig Hälsning Anna Borgeby Kryddgård HB
 

 1. Ojoj…det där är inte lätt…Jag hittade till Aromia tack vare din blogg och blev fullständigt i extas när jag hittade gratängkryddorna. Vi hade någon sådan krydda när vi flyttade ihop för 25 år sedan och den har inte gått att uppbringa. Men på Aromia fanns den!
  Överdosering är ju aldrig bra – och när det gäller just kryddor så är det ju inga större mängder det handlar om.
  Det finns nog annat i våra livsmedel som vi ska bekymra oss mer om, tror jag….
  Tjingeling från Prudie 🙂

 2. prudelutt!
  Javisst finns det massor man borde bekymra sig över och nånstans i allt ”bråte” så får man ändå försöka hitta sin egen väg, att kunna ta allt ”med en nypa salt”!

 3. Vilken bra undersökning, riktigt intressant att läsa vad de olika tillverkarna säger. Jag tror att det är viktigt att man är medveten om vad som finns i maten som man äter och att det finns i nästan all mat för då blir det plötsligt en hel del som man får i sig. Jag kämpar hårt med att försöka utrota glutamat hemma hos oss i alla fall. Jag förstår inte riktigt varför man ska tillsätta kemikalier när det går att laga mat utan – är det bara pengarna som styr? Vissa länder verkar ju ha fattat galoppen eftersom de har förbjudit det!

 4. Hann inte läsa alla svar nu, men ska göra det senare (efter CSI ;). Har en liten snabb fråga bara:Har du några referenser till undersökningarna som gjorts på överdosering av Glutamat hos männsikor? Som vetenskapsnörd är jag rätt intresserad av att undersökningarna och statistiken gjorts på rätt sätt…
  Mycket bra initiativ av dig hur som helst, onödiga tillsatser klarar vi oss utan! 🙂

 5. Ponder!
  Referenserna kommer från massmedia, GP, Aftonlbadet, Expressen, Dn mfl… Googla på glutamat och du hittar massor av referenser!
  den främsta jag använt mig av är ”Sveriges konsumenter i Samverkan”. Tillsatsen av glutamat är dessutom förbjuden i all barnmatstillverkning i Sverige.

 6. Vilken intressant läsning, verkligen ett bra initiativ från din sida. Själv är jag väldigt dålig på att läsa innehållsförteckningar och med tanke på hur mycket färdigmat som jag får i mig borde jag nog bli bättre på det. Ska försöka lägga e-numren på minnet.

 7. Väldigt intressant inlägg. Jag är färvånad att Anna Borgeby Kryddgård HB har så dålig förståelse för att många konsumenter vill undvika smakförstärkare. Det är ett otyg som fler och fler blir sjuka av. Jag upptäckte t.ex. att min ”magkatarr” var överkänslighet mot glutamat, jag hade mao inte magkatarr.
  Tack för ditt nedlagda arbete som säkert har påverkat vissa av leverantörerna.

 8. sara!
  Cheddarkrydda (med glutamat ska tilläggas) hittar du hos aromia.se

  helena_v!
  Jag är inte så förvånad över Borgeby, dom är ett av de största kryddleverantörerna och följer nog mer markanden och dess kvantité än att lyssna på vad enstaka kunder efterfrågar!

 9. Det är en av de bästa blogg jag besökte,jag var desperat efter en enkel och bra information om glutamat och jag har fått stor nytta,tack och lycka till i framtiden. Mvh

 10. Jag är en nybörjare när det gäller LCHF och att äta så naturligt som möjligt. Att få ta del av din post om glutamat var guld värd för mig. Mycket bra info. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..