Petit Choux Bakelser

kryddburken0000310.jpg
Små söta minibakelser gör du enkelt av petit choux-smet! Likadan smet som dom där underbara goda banan-bakelserna man köper på kondis!! Men dessa är betydligt mindre med tanke på kalorimångden… 🙂 Munsbitar i precis lagom storlek blir det! Fyll med vad som passar, här har jag en god hjortronsylt och lite vispad grädde till!

10 st små
Det här behöver du :
25 gram smör
1 dl kallt vatten
1 dl vetemjöl
1 ägg

GÖR SÅHÄR :
Koka upp vatten och margarin. Tillsätt allt mjölet under kraftig omrörning. rör smeten tills den släpper kastrullens botten. Ta bort från plattan. Tillsätt ägget – rör om ordentligt så det blandar sig väl med smeten. rör tills du fått en smidig och blank smet. Fyll en spritspåse och pritsa ut 10st ”rosetter” på bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca 20 min. OBS! Öppna inte luckan de första 10 min.

kryddburken0000314.jpg
Låt petit chouxerna svalna. klipp sedan med sax enkelt av locken & fyll dom med fyllning!

kryddburken0000316.jpg

 1. Petit chouxer! det väcker minnen! 🙂 Mamma bakade alltid det till skolavslutningen! Med hemlagad hallonsylt och grädde i.. *mums* Kankse man skulle testa göra ngn dag..

 2. Kinna!
  Ja det är helt rätt! Jag minns när min farfar levde (hade diabetes) och vi ofta gick ut på kondis tillsammans, då valde han bananbakelse av petit-choux-deg, med sockerfri grädde/fyllning/dekor!

  Anna!
  Ja, det är helt klart en underskattad dessert idag, lite nostalgi måste fram! 🙂

 3. Deesajn!
  Det var en svår fråga. Jag har aldrig provat själv men gör gärna ett försök och se, vore intressant att höra hur det blir! Om det misslyckas är det ju inte så många ingredienser som går till spillo!

 4. Hej ska försöka göra såna här till min dotters dop nu på söndag. Men jag vill skriva ELLA. Ganska stora bokstäver, 20×20 cm kanske. Vet du hur stor sats deg jag måste göra? Och hur mycket sväller dom? Hur stora ska dom vara ca innan jag sätter in dom i ugnen? Och sista frågan. 🙂 kan jag göra dom i förväg???

  Hoppas du har tid att svara på alla frågorn. Skulle vara jätte tacksam

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..