Grötbullar

kryddburken0000290.jpg
Vi fortsätter i de sparsammas fotspår. Varför ska man slänga överbliven gröt från frukosten? Använd havregrynsgröten till att göra riktigt goda nyttiga frukostbullar istället! Syran av ättikan minskar farten på nedbrytningen och du får ett nyttigare bröd med lägre GI. (Glykemiskt Index) Precis som med surdeg.

Viktväktare!
Gör ni bullarna på en vikt av 50g som ojästa så motsvarar varje nygräddad bulle 2 points, det blir ca 25 bullar då istället!

Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl vatten
½ msk ättika
2 msk sirap
2 dl havregrynsgröt
1 dl vetegroddar
12-14 dl lantrågmjöl el. rågsikt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & häll på vattnet, ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös med degvätskan. Häll sedan på all vätska samt resten av ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen för hand eller med degkrokarna ca 5 min. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 15 runda, lite avlånga bollar. Lägg på plåt och låt jäsa övertäckt ca 30 min. Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda ca 15-20 min 200 grader.

LOADING..