Pepparkakshus

kristyr_spritsa

Pepparkakshus som julklapp? Klick här så ser du ett jag har gjort inslaget i cellofan!

 

dekorera

Ett evinnerligt spritsande så händerna värker… Men det är såå roligt att kunna pynta ett helt hus bara på en timme! *S* Jepp, det är färdigköpt, mer pilligt tålamod än såhär har jag inte! *S* Men visst är det mysigt med pepparkashus till jul! Ett måste enligt mig!!

Kristyren : 1 hårt uppvispad äggvita + 1 tsk ättika + florsocker så mycket att det blir en rätt tjock kristyrsmet, man får känna sig fram, men ett halvt paket ungefär…

”Limmar” ihop huset gör jag även det med kristyren, håller som berg och huset blir inte mjukt som det blir av värmen från smält socker!

Ett tips är att ”bygga” huset på ett runt knäckebröd, det har jag däremot inte gjort här för jag ska ha det stå i fönstret, men som ”gå-bort-present” eller julklapp är det perfekt!

kristyr_recept

Jag spritsar alltid delarna för sig innan jag sätter igop husen! Sen limmar jag gavlar, kanter & tak med samma kristyr. Sen ”finputsa med lite tjusiga knutar, taknock och div ”fyll-i-pill”! 🙂

DUNDERKRISTYREN! Håller sig stenhårt & kritvit till nästa jul….  
1 hårt uppvisap äggvita + 1 kork ättika + 4-5 dl florsocker (Räcker till 1 hus)Som fönster kan du använda gelatinblad som du klipper till i passande storlek & fäster med tunn kristyr.

sprits

Ganska tidkrävande, tålamodsprövande och väldigt mycket handkramande! efter en timme fick jag nästan använda kofoten för att bända upp fingrarna. Kristyren är ganska tjock så man fick ta i ordentligt! Men det är ju sååå kul!!

färgad_kristyr

Att spritsa med färger är roligt, men nånstans tycker jag ändå innerst inne att vit kristyr till pepparkakshusets brungräddade färg är snyggast!

leksand_knäckebröd

Montera pepparkakshusen på rund knäckebröd! Och det är förstås väldigt noga med att det är 100% fullkorn! 😉

pepparkakshus1

3 klara som ska ges bort!

kristyrfigurer

Av samma kristyrsmet spritsar du små fina julgransdekorationer, kristyrfigurer! Lägg ett bokmärke på ett underlägg, spritsa kristyren runtom lite över kanten på bokmärket! Låt torka och fäst en tråd på baksidan med tejp!

Fler av mina pepparkakshus
Pepparkakshus som julklapp

 1. Jättefint hus. Har du kristyren i en plastpåse eller i en sprits? Det är verkligen jättefint och jag ska precis börja spritsa mitt. Nu blev jag inspirerad.

 2. Mia!
  Lite pilligt är det och lite tålamod krävs ju förstås! *S*

  lina!
  Det viktigaste är ju att man har kul!

  Agneta!
  Jag har alltid innan spritsat med ett dubbelt smörpapper vikt till en strut med ett litet klippt hål. nu har jag investerat i en riktigt sprits med tyllar i rostfritt så det blir kul att se skillnanden!

  Kinna!
  God jul till dig med!

 3. Hej!

  Måste säga att du har ett väldigt vackert pepparkakshus..

  Jag testade och baka ett eget hus idag och det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig 🙂
  Så då såg jag ditt fina och blev väldigt sugen på att köpa färdiga delar. Men jag undrar vart man hittar sånnt? Har inte sett i någon affär 🙁

  God jul på dig!

 4. Vilka underbara pepparkakshus!
  Barnen här vill också göra ett så vi får göra ett försök till helgen :o)

  Kram och God jul

 5. Marcus!
  Tackar så mycket!

  Alexandra!
  Färdiga byggsatser brukar vara slut i affärerna innan lucia, tyvärr! Prova med ett konditori, dom KAN ha! Lycka till!

  Jessica m. Jesper, Moa & Felix!
  Låter som en bra idé! Barn & pepparkakshus passar fint ihop! 🙂

 6. Åhh vilka fina hus:) Håller själv på att letar inspiration för vi ska bygga en pepparkaksbåt (jobbar på en båt) och det börjar bli dags att i alla fall ordna mallar osv..

 7. Vilka otroligt fina hus du har gjort!!!!
  Är själv ingen van pepparkakshusbyggare och försökte mig på ett eget bygge idag. Det gick inte så jättebra tyvärr. Kladdig dekoration här och där, och att fästa ihop delarna med kristyr gick helt enkelt inte. Kristyren stelnade bra på dekorationen, men det som skulle fästa samman väggarna… Nja… Försöker få ihop det på nytt en annan dag. 😉

 8. Väldigt fint! Jag och min syster ska just nu göra vårt hus. Jag letade faktiskt efter ett tips hur man kunde sätta ihop huset utan att smälta socker. (Mamma och Pappa är inte hemma. Får inte lov utan dom) Kram och God Jul!
  Sandra

 9. Super fina hus. Jag satt och letade efter tips då jag och barnen ska fixa ett i helgen. Nu behöver jag inte leta mer, TACK =)
  God jul!

 10. Hej!
  vilka otroligt vackra hus, jag har tänkt att jag skulle ta och göra lite hus detta året och det ska blir jättespännande.. hoppas att det kommer bli bra!
  Dina är otroligt fina, men antar också att du arbetat med det ett tag – tack för tipset med knäckebröd under – det är ju kalas så att det lätt går att flytta!
  Länkar till dig från mig o hoppas att det är okej – annars får du säga till.
  lotta

 11. Å jag blev alldeles kär i dina fina pepparkakshus. Lånade ett par bilder till min blogg och länkar naturligtvis hit. Hoppas det är okej. Hör av dig annars så tar jag naturligtvis bort bilderna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..