Gräddkola

kryddburken0000255.jpg
Ja, det är bara ett måste till jul, så är det bara!! Riktigt god gräddkola!!

Det här behöver du :
3dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g riktigt smör
1½ dl sirap
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda i alla ingredienserna i en stor kastrull med vid & tjock botten. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ner värmen på medel (4:an). Kolan stiger i kastrullen ganska rejält men rör så lite som möjligt första 10 – 15 minutrarna. När den sen ”sjunker” mot botten och ”bubblar stora bubblor” ska du däremot röra ganska kraftigt! Gör ett kulprov, eller gör som jag ta en liten udd kola på en tesked och låt kranen ”skölja” över kolan, är den seg och i rätt kola-konsistens så är den färdig, (smaksak?) brukar då ha kokat totalt ca 25 min från start! (Jag vill ha kolan seg & mjuk, fast i konsistensen men inte klibbig! ”Tuggvänlig” men absolut inte hård) Häll upp i väl inoljad mindre ugnsform eller ett ark aluminiumfolié med uppvikta kanter. Olja in med vanlig matolja, rapsolja använder jag! Låt kolan svalna i formen i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolié över natten. Ta sedan fram den dag 2 och skär den i rutor, slå in den i smörgåspapper, eller cellofan med söta snören!

kryddburken0000256.jpg
Gräddkolan är klar!

LOADING..