Lussekatter till 1:a Advent

lussekatter

Lussekatter är ett måste till advent & lucia! Doftar helt ljuvlig här hemma i köket just nu! Rykande färska saffransbullar, lussebullar, lussekatter eller vad du vill kalla dom! I helgen blir det pepparkakshus och lite annat julgodis!

Det här behöver du :
2 pkt torrjäst
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

1 ägg till pensling
russin

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli 40 grader, lite mer än fingervarmt! Blanda vetemjöl + torrjäst i en stor bunke. Häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller med degkrokarna på elvispen tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15-20min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 5-10min 225grader.

saffran

Äkta saffran, köpt från www.svampbutiken.com

första_advent

Adventsstaken är förberedd i köksfönstret!

LOADING..