Kolapaj

kryddburken0000197.jpg
Till min födelsedag serverades även en kolapaj till kaffet efter smörgåstårtan! En riktig läckerbit, men bara en liten…

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker

Kolan :
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram rumsvarmt smör

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedaren. Kör tills degen blivit smidigt & släpper från skålens kanter. Tryck ut degen i rum form med löstagbar kant och nagga med gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt sedan pajskalet svalna. Blanda sedan alla ingredienser utom smöret till kolan i en kastrull. Låt smeten koka upp ordentligt & sedan på medelvärme ca 10 min. Kolan ska koka hela tiden. Koka tills kolan tjocknat och släpper kastrullens kanter. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner det rumsvarma smöret till du fått en fin och slät kola. Häll över pajskalet & låt sedan stå svalt minst 3 timmar före servering så att kolan stelnar!

  1. Hallå där! Skrev samma fråga på aff men försöker här med. Gjorde din kolapaj igår (följde receptet till punkt och pricka) och testade nu ikväll efter ett dygn i kylen. Jättegod men ”flöt ut” alldeles förfärligt. Tänkte bjuda buspojkarnas kusiner på paj i helgen och undrar om du har nåt tips mot ”flytig” kolapaj eller har nån idé om vad jag kan ha gjort för fel?

  2. Hej!
    Jag har letat efter den här kolan! Tack så jättemycket! Mitt favoritcafé här uppe i landet gör världens godaste kolakladdkaka. Det är en vanlig kladdkakesats med den här kolan på. En lite version av ”extra allt” som är farligt god, och nu möjlig att göra hemma tack vare dig! =)

  3. Nu har jag testat detta recpet. Min kola vart inte alls rinnig, men jag kokade den ganska rejält med tanke på att smöret ska i efteråt. Jag hade en stor pajform vilken gjorde att pajen vart något tunn, vilket inte gjorde något för mig. Pajdegen vart superspröd, men ändå mjuk!, vilket gjorde sig fint med den mjuka kolan. Den bästa kolapajen jag ätit! Smaksatte grädden med kanel vilket vart en bra brytning. Mums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..