Små Goda Äppelpiroger

kryddburken0000171.jpg
Äpplen, äpplen, äpplen!! Vad göra med allt?? Har en gigantiskt korg står på golvet i köket med hur många kilo äpplen som helst & mer finns att tillgå!! Här fick det bli små söta mellanmåls/efterrätts prioger av marinerad äppelkompott! I vetedegen har jag använt Vetemjöl special med fullkorn så blir det lite nyttigare inbillar jag mig! *S*

kryddburken0000172.jpg
ca 30 st
Det här behöver du :
8 medelstora äpplen (jag använde Gravenstein)
1 dl socker
3 msk kanel
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Skala & skär äpplen i fina små bitar. lägg ner allt i en stor bunke. Häll över socker, kanel & vaniljsocker & blanda runt ordentligt! Låt stå i rumstemperatur nån timme för att de ska dra åt sig och gotta till sig ordentligt!

Vetedeg med fullkorn :
½ pkt jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
ca 10 dl vetemjöl special med fullkorn

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & häll på mjölken, ljumma till 37 grader. Blanda med jästen i en bunke & tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg & låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord. Kavla degen tunn & ta ut runda mått. Fyll med äppelkompotten & vik ihop till halvmånar. Gaffla kanten. Låt pirogerna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med äggula & lite kanel! Grädda i 200 grader ca 10 min eller tills de fått fin färg.

LOADING..