Vetedeg Kardemumma/Vanilj

kryddburken0000159.jpg
Vetebröd på en halvliter degvätska, räcker till ganska mycket ändå! Här delade jag degen i sex delar, tre längder gick till flätan, en längd till 15 snurror och sista längden till en butterkaka i rund form med löstagbar kant!

Det här behöver du :
1 ½ pkt jäst
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
1,8 – 2,0 l vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till 37 grader & rör ut i jästen. Tillsätt smör, socker, ägg, salt & kardemumma och nästan allt av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa i bunken under bakduk ca 30 min. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord & dela degen i sex delar. Kavla ut & bred på fyllning och rulla ihop! Gör sedan vad du själv föredrar, snurror, längden, butterkaka etc etc.

Fyllningen har jag inga exakta mått på men jag blandar rumsvarmt smör + strösocker + vaniljsocker. Till butterkakan, klicka ut marsankräm ovanpå bullarna före grädnning. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker.

 Låt bullarna jäsa på plåt ca 30 min före gräddning. Grädda bullar i 225 grader ca 10 min.

 1. Åh, man hittar alltid så goda saker här! Både bakverk och mat! Känns inte alls motiverande nu att gå och göra cous-cous med basilikapuckar… Jag måste nog lära mig att strukturera min (för tillfället obefintliga) veckomatsedel…

 2. Hejsan!!!
  det här rumsvarma smöret som står i receptet, är det till degen eller är det till fyllningen.
  För det står inte med i hur man ska göra.
  Iaf, detta är en kanon sida!!Du ska verkligen vara stolt!
  Ha det så himla bra=)
  /Jossan

 3. Jossan!
  Såg nu att det inte stod med, men smöret i receptet ska blandas i degen. (redigerat) Som fyllning använder jag också rumsvarmt smör men det varierar lite hur mycket däremot, det tar jag mer på känn vad som blir lagom!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..