Lufsa / Potatispannkaka

lufsa

Det här är min variant på lufsa! Det öländska orginalreceptet från Sandviks kvarn hittar ni här, jag har lagt till två gula finrivna lökar & använt gräddmjölk istället. Den blir inte så ”lös” i konsistensen då & så har jag en bra mycket mindre form än en långpanna, på så vis får jag den lite högre, men kräver något längre gräddningstid. Räcker gott till två vuxna & två barn & en matlåda! 🙂 Servera med rårörda lingon & grädde.

Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lökar (finrivna)
3 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Häll i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och lägg rimmat fläsk ovanpå. Tryck ner det lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 1 timme & 15 min.

lufsa_öländsk

Klar för gräddning!

LOADING..