Blåbärsmarängtårta

kryddburken0000126.jpg
Rikligt med blåbär fanns det på vår lilla skogsvandring här i Ölandsskogarna! Härligt stora också!!

kryddburken0000122.jpg
Resultatet av lite tidskrävande experimenterande, men attans så gott! En variant liknande pinocciotårta fast utan grädde, eller pavlova fast utan sockerkaksbotten… Eller min alldeles egen variant på Blåbärsmarängtårta helt enkelt! *S*

Igår hade jag min ledig dag efter lång jobbhelg. Joline & jag tog en tur ut upp till tallskogen i Köpingsvik för att se om vi kunde hitta några blåbär. Jojo – det fanns det gott om, och självklart gjorde vi nåt smarrigt av det fyndet! Härligt att gå och trampa omkring i blåbärsriset när solen sticker in mellan talltopparna! En blåbärsmarängtårta, lite likt både Pavlova & Pinocciotårta fick det bli! Helt supersmarrigt gott med härligt frasig maräng!! Servera med en klick vispad grädde, vaniljsås, eller en kula äkta vaniljglass! Kan säga att jag blev lite förbryllad över hur lång tid det tog i ugnen, jag ville ha riktigt frasig torr maräng så jag körde på låg temperatur men jisses vilken tid ändå att få hela kaka klar! Jag tog ut den efter 50 min, men då var botten fortfarande kladdig & marängen helt vit så den åkte in igen, och fick stå ytterliggare en timme drygt, DÅ var den klar så bli inte förvånad över den långa gräddningstiden! *S*

Det här behöver du :
75 gram smör rumsvarmt
1 dl strösocker
4 äggulor
2 dl vetemjöl special
1½ tsk bakpluver
½ dl mjölk

Marängtoppning :
4 äggvitor
2 dl socker
8 dl färska blåbär + en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör & socker poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget under vispning. Spara äggvitorna i en ren bunke vid sidan om. Blanda mjöl & bakpulver samt vaniljsocker & rör ner i smeten. Häll i mjölken sist! Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en ugnsfast form (jag använde en rund sockerkakasform, 2,5l) Vispa äggvitorna till hårt skum ca 10 min med elvisp, tillsätt socker lite åt gången. Bred ut marängen över sockerkakssmeten & toppa med lättsockrade blåbär. Grädda ca 2 timmar i 125 grader.

kryddburken0000121.jpg

kryddburken0000120.jpg

LOADING..